Kerncentrale

Nu naast Delta ook het Duitse RWE, het moederbedrijf van Essent, kenbaar heeft gemaakt een tweede kerncentrale te willen bouwen naast de bestaande in Borsele hebben de Greenpeace-activisten de weg naar Zeeland weer gevonden. Hedenochtend beklommen alpinisten van de groene beweging het Middelburgse stadhuis om er een spandoek aan te bevestigen met de groeten uit stralend Zeeland. De komende maanden, jaren zullen de activisten nog wel vaker van zich doen horen, maar ik verwacht niet dat hun inspanningen lonend zullen zijn.
Kernenergie is mede door toedoen van de Al Gore’s van deze wereld aan een opmars bezig. Iets wat zelfs de kernlobbyisten na Three Miles Island en Tsjernobyl nooit hadden kunnen bevroeden. Wie jarenlang mekkert over het gebruik van (schaarser wordende) fossiele brandstoffen, nadrukkelijk wijst op de funeste gevolgen van de aardopwarming en klimaatveranderingen positioneert kernenergie in de hoek van alternatieven. Niet het beste alternatief, verre van dat, maar wel een alternatief.
Sinds de Experimental Breeder Reactor 1 in 1951 in de Amerikaanse staat Idaho 200 peertjes in het dorp Arco van atoomstroom voorzag (zie foto), zijn de ontwikkelingen op het gebied van kernenergie niet stil blijven staan. De technieken zijn veiliger geworden en de winning van uranium schoner en minder belastend voor het ecosysteem. Wat blijft is het afvalprobleem, maar werd vroeger alles gewoon in zee gepleurd, tegenwoordig wordt het radio-actief afval onder beheersbare omstandigheden opgeslagen op of onder de grond.
Voor Amerika’s grootindustrie is kernenergie het alternatief om minder afhankelijk te zijn van olielanden in het Verre Oosten. Een krachtige lobby (met daarin ook Dow) bepleitte in 2008 bij kandidaat-president Obama de onmiddellijke bouw van nieuwe kerncentrales in de VS. Een tweede lobbygroep, die van de atoomgeleerden in New Mexico en Idaho, drong bij Obama aan om het nucleair materiaal afkomstig van ontmanteld wapentuig niet meer op te slaan, maar aan te wenden voor vreedzame doeleinden, in case, voor de energieopwekking. Beide pressiegroepen hebben hun zin gekregen. Obama gaf vorige maand toestemming voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Georgia, de eerste sinds 1979. Volgend jaar moeten ze operationeel zijn. Drie andere staan voor latere gepland. Tevens besloot de als progressief bekend staande president om miljarden uit te trekken voor researchdoeleinden op nucleiar gebied. Met name voor de ontwikkeling van mini-centrales. Kernreactoren kleiner dan een container die krachtig genoeg zijn om een flinke stad van stroom te voorzien. (In de Nederlandse editie van National Geographic van maart staat een interessant artikel over deze nieuwe toepassingen).
In Nederland wordt aan de TU in Delft onderzoek gedaan naar de toepassingsmogelijkheden van de mini-reactoren. De bevindingen tot nu toe zijn bemoedigend en wel zodanig dat zelfs de oprichter van Milieudefensie, Wouter van Dieren, de voordelen ervan inziet.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.