ROC weg

De Onderwijs taskforce Zeeland is na lang dokteren met voorstellen gekomen die het voortgezet onderwijs in deze provincie weer een zekere toekomst moet bieden. De Roosevelt Academy moet worden opgewaardeerd tot een echte universitaire instelling, de HZ moet zijn schulden kwijtgescholden worden en de ROC’s in Zeeland moeten fuseren.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze rapportage van voorzitter Ed d’Hondt en de zijnen bewust over de gemeenteraadsverkiezingen is getild. De rapportage werd al veel eerder verwacht. eerst in het najaar 2009, vervolgens rond de jaarwisseling en nu dus pas na de stembusgang. Waarom vermoed ik gemarchandeer, simpelweg, omdat de hele Zeeuwse onderwijsproblematiek weer vanuit een Walchers oogpunt benaderd is, Zeeland van de staatssecretaris zijn eigen sores mag opknappen en Zeeuws-Vlaanderen weer de dupe is.
Ik weet nog goed hoe begin jaren ’90 Toine Huijsmans en de zijnen de oprichting van een eigen Zeeuws-Vlaamse Opleidingencentrum moesten bevechten. Ook destijds was er in Zeeland maar ruimte voor een ROC. De geisoleerde ligging van Zeeuws-Vlaanderen, de specifieke arbeidsmarktproblematiek en de afhankelijkheid van de veerverbindingen waren toen redenen om het ROC Westerschelde bestaansrecht te geven.
Dat komt nu – weer door die tunnel – te vervallen.
Was dit medio januari bekend geweest, dan had de lokale politiek in Zeeuws-Vlaanderen weer een stok gehad om de Middelburgse tunnelvisionisten te slaan. Nu zal er weer een gevecht tegen de bierkaai gevochten worden.

Het verdwijnen van het ROC Westerschelde als autonoom instituut zal een forse aderlating betekenen voor het onderwijs in de regio. We weten wat er gebeurt als kinderen voor een universitaire opleiding of voor hoger onderwijs de streek verlaten; ze komen niet meer terug; althans de meesten niet. Als straks ook al de MBO’ers aangewezen zullen zijn op Vlissingen, Goes of verder, dan is het hek waarlijk van de dam. Zeeuws-Vlaanderen wordt wakker!!!

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

6 reacties op ROC weg

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Dit was ook mijn eerste gedachte toen ik het vanochtend las. En inderdaad, de kiezer heeft zich uitgesproken en duidelijk gezegd dat ze de voorkeur geven aan een goede oppas voor de Zeeuws Vlaamse winkel met niet te veel dadendrang. Maar let eens op het gemopper als de deuren echt sluiten! Zo gaat het met elk dossier hier, de leercurve is vlak.

 2. gremberghe schreef:

  Ik vrees dat ik U gelijk moet geven.

 3. Gerrie Tollenaar schreef:

  Waardeloos. Grote instellingen komen de persoonlijke relatie met leerlingen echt niet ten goede. Het runnen van zo’n omgeving als een fabriek is funest voor de leerlingen. Er wordt alleen nog maar op statistieken gemanaged. Net goed is goed genoeg.
  In tegendeel, de scholen – ook ROC’s – moeten kleiner worden, desnoods opknippen. Dat kost natuurlijk geld, maar de middenlaag in het management is niet meer nodig en de kwaliteit zal zienderogen vooruit gaan.
  Betrokkenheid van alle spelers is nodig en grote scholen, zeker op meerdere eilanden, zullen dat tegenwerken.
  Volgende stap is dat de tunnel zo duur is en blijft er alleen nog maar een dependance over in het Zeeuws-Vlaamse. Zo gaat het met alle Zeeuwse instellingen.
  Gerrie Tollenaar via Linkedin

 4. Petra schreef:

  Wordt het niet eens tijd voor meer Zeeuws Vlaams geluid op cruciale niveaus?

 5. Petra schreef:

  Dank je wel Michiel! Even afwachten nog tot de lijst bekend is, dan kunnen we los:-)

Reacties zijn gesloten.