Mis

Het zat al mis binnen het CDA-Hulst voor de stemmen definitief geteld waren. In de Korenbeurs hingen de mannen en vrouwen van de christen-democratische kieslijst met onweersgezichten rond tot burgemeester Jan Frans Mulder, eerder die week tot koning benoemd, met de indivuele scoringslijsten kwamen. Dat CDA-lijsttrekker Adri Totté slechts een dikke vierhonder stemmen had binnengeharkt was een teleurstelling, met wat erger was, was dat Jos van Eck – het bejaarde enfant terrible – erin geslaagd was – ondnaks alles – ruim driehonderd kruisjes achter zijn naam te krijgen. Beduidend meer dan de nummers twee en drie op de lijst die hij zvoor zich had moeten dulden.
De uitslag bezorgde Totté een anderssoortige uitslag en Van Eck nieuw elan.
Maar nog voor in Hulst de onderhandelingen voor een nieuw college moesdten beginnen parkeerde het CDA zich op een zijspoor. Volgens ingewijden werden woensdagavond laat harde woorden gesproken en de dag erop nog meer. Hoe het ook zij, Van Eck trok zijn conclusie en zei het CDA gedag.
Hij gaat nu op eigen kracht verder in de raad.
Ook Frans de Vries is klaarblijkelijk aangeschoten wild. Zijn Progressief Hulst haalde drie zetels, evenveel als in 2006, maar onvoldoende om de toon in de onderhandelingen te kunnen bepalen. Dat doen de andere lokalo’s en er is een partij die de voorbije vier jaar niet zo genoten heeft van De Vries zijn overwicht aan de collegetafel. De mans karaktertrekken wegen in Hulst zwaarder dan zijn capaciteiten.
Het ziet er dan ook naar uit dat Oost-Zeeuws-Vlaanderen bestuurlijk moeilijke jaren tegemoet gaat, met een gespleten CDA in de oppositie, samen met PH en SP zal er behoorlijk wat geknetter gaan klinken. Me dunkt dat het CDA, a la Sluis, snel de hulp van Ron Barbé moet inroepen om in samenspraak met andere partijen de basis te leggen voor de toekomstige bestuurlijk entiteit van de regio bezuiden de Westerschelde; één gemeente Zeeuws-Vlaanderen.
De tijd is er rijp voor…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.