Stemadvies

De voorbije weken heb ik met een eigen stemwijzer, een reeks artikeltjes over kandidaten en wat blogs over propaganda, verkiezingsstunt en bijkomende items de strijd om het raadspluche in Zeeland wat luister bijgezet. Op wie of welke partij U moet gaan stemmen dat laat ik geheel aan U over, maar ga wel even naar de stembus. Wie zijn democratische plicht niet nakomt, heeft de komende vier jaar geen recht van spreken. Neemt niet weg dat dit soort lieden de komende jaren het programma “Zegt U ’t maar” van Omroep Zeeland weer volledig in beslag zullen nemen.
Wat me de afgelopen weken wel is opgevallen is dat de meeste partijen, toch zeker bezuiden de Westerschelde, absoluut geen inschatting kunnen maken van de te verwachten uitslag. Voorzichtigheid is alom troef. PvdA en CDA zijn zeer onzeker, VVD en D66 hebben wat hoop, maar echt overlopen doet ’t niet. De lokalo’s spelen het liefst op safe en de SP weet, dat nu Marijnissen niet meer de grote leider speelt, het tij toch wat aan het keren is. Het ontbreken van de PVV in onze contreien is op zich een zegen, maar ook niet meer dan dat, over enkele maanden zal het grote – vrij ondefinieerbare – ongenoegen van veel Zeeuwen Wilders en zijn beweging toch wel weer de hoogte doen instuwen.
Dit alles maakt deze verkiezingen – die zich overigens kenmerkte door een wel zeer matte campagne van Tholen tot Terneuzen en terug – toch wat spannend.
Als ik mocht stemmen op Tholen, dan stemde ik SP, simeplweg, omdat Tholen in mijn ogen de jaren ’50 wel eens achter zich mag laten. Als inwoner van de schone gemeente Schouwen Duiveland zou ik op Brigitte Troost (PvdA) stemmen, omdat Brigitte ons daadwerkelijk tot troost was toen de bende van de hakkelaar (Van Zandbrink) mijn echtgenote verried tijdens de laatste statenverkiezing. Op Noord-Beveland zou ik op Oudshoorn van NBB stemmen, omdat journalisten altijd op dit soort ongeleide projectielen kunnen rekenen. In Veere zou Doede Holtkamp op mijn stem kunnen rekenen, alleen al omdat mijn moeder hem altijd Doedel noemde. In Kapelle zou ik de liberalen steunen, omdat ik vind dat Herselman als wethouder van een kleine gemeente zich groot heeft gehouden, ook dat is een kunst.
In Reimerswaal kan PvdA op mijn stem rekenen alleen al omdat Marjan de Koster nu eens niet op die lijst voorkomt. In Goes had ik graag op Sophie gestemd, maar die kapt ermee, dus gun ik mijn rode bolletje aan de PvdA als genoegdoening voor het biddagakkoord van vier jaar terug. In Middelburg zou ik niet weten op wie te stemmen. Alleen voor Kraan zou ik nooit gaan. Dat wordt dus iene-miene-mutte.
In Vlissingen stem ik naar alle waarschijnlijkheid ongeldig en in Borsele ook.
In Sluis mijd ik angstvallig de populisten en zoek bij D&T naar de naam van Carien Bolijn, die wou stoppen maar toch op een lijst is gaan staan. Voor straf terug in de raad denk ik dan, al is het maar om William Gijsel en die wezel van een Babijn te bestrijden. In Terneuzen blijf ik twijfelen tot achter het gordijn, of een van de meisjes van Co, of Jo of toch Giel
en in Hulst ben ik een stuk resoluter ;
daar speelt een stukje eigenbelang.
Lijst 7, nummer 12. Moi.
En verder is het aan U.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.