Delta

Een maand of vier terug opperde de Terneuzense PvdA-wethouder Co van Schaik het idee om de aandelen Delta (7,5 procent is Terneuzens bezit) maar van de hand te doen en de bij die deal opgestreken miljoenen voor jaren vast te zetten tegen een aardig rendement als bufferpotje voor de gemeente. Van Schaik zei niet te geloven in het voortbestaan van Delta als onafhankelijk energiebedrijf, omdat in die sector schaalvergroting niet meer te voorkomen valt. ,,De grootste energiebedrijven in Nederland zijn verkocht en dan denk je toch niet dat Delta zich als kleine partij in die markt kan handhaven?!”, wist Van Schaik.
Het ventileren van deze zienswijze werd de Terneuzense wethouder niet in dank afgenomen. Binnen het college van B en W voelde energiewethouder Jaap Bos (CDA) zich in zijn hemd gezet. Hij, Bos, vond dat de betekenis van Delta voor Zeeland verder ging dan de jaarlijkse dividend-uitkering aan de aandeelhouders (provincie en gemeenten). Delta zorgde voor werkgelegenheid en sponsort tal van activiteiten, zaken waar Van Schaik aan voorbij was gegaan. Bos vond de oprisping van Van Schaik ongepast, omdat hij die juist maakte op het moment dat de aandeelhouders met het bedrijf in overleg waren over een nieuwe dividend-uitkeringsregeling. Ook de raad van Terneuzen vond dat Van Schaik met zijn oproep tot verkoop een ‘verkeerd sig’naal’ had afgegeven.
Nu, maanden verder, lijkt Van Schaik de ontwikkelingen bij Delta als enige bestuurder in Zeeland op waarde te hebben geschat. Berichten als zou Delta langzaamaan op een ondergang afstevenen circuleren al langer in de media.
Half februari meldde de Telegraaf zonder aarzelen het volgende: “Energiereus Delta zal eind volgende maand bekendmaken dat de winst over 2009 grotendeels in rook is opgegaan. Onder meer forse afwaarderingen van de activiteiten op het gebied van duurzame energie zijn naar verluidt de boosdoener, maar de werkelijke problemen van het Zeeuwse Delta lijken vele malen complexer. Misschien kan alleen een verregaande strategiewijziging nog soelaas bieden. ”
Spring Associates, een gerenommeerd onderzoeks-en organisatiebureau, gaf deze week Delta ook nog eens een tik mee door te stellen dat de solvabiliteit van het bedrijf te gering is om als partner mee te doen aan de bouw van een nieuwe kerncentrale. Delta zou als ze zou participeren in zo’n project opgeslokt worden door grotere partners en zijn zelfstandigheid zeer zeker verliezen.
Delta verkeert in zwaar weer, maar dat wordt in deze provincie nog steeds niet onderkent. Een dividendregeling voor aandeelhouders als de voorbije drie jaar (50 miljoen extra uitgekeerd) zit er voor de komende tijd absoluut niet in. De winst, vorig jaar nog 110 miljoen, is zo goed als verdampt, waarschijnlijk 10 miljoen nu en er is vooralsnog geen zicht op verbetering van de resultaten. Sterker nog, het tegendeel is waar. Als waterbedrijf Evides op last van het Rijk afgestoten wordt verliest Delta niet alleen die aandelen, maar wordt ook nog eens geconfronteerd met het feit dat door die afslanking banken minder genegen zullen zijn om leningen te verstrekken aan Delta.
Daar komt nog bij dat Delta met zijn aandelen in zonnecelbouwer Solland en bioenergie veel geld heeft zitten in geldslurpende activiteiten die niets opleveren, maar geld kosten en blijven kosten. De multi-utilist Delta is het kleine kind dat met de grote jongens wilde meespelen, maar van een koude kermis thuiskomt.
Van Schaik zei gisteren dat een verkoop nu wat hem betreft niet aan de orde is. “We zijn te laat, veel te laat”, zei hij op persoonlijke titel.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.