Och arm Terneuzen (met bijlagen)

“State-enabled drug dealing brings shame to Terneuzen”, kopt de internationale versie van de NRC naar aanleiding van de uitspraak in de Checkpoint-zaak. In het Nederlands is er de voorbije dagen het een en ander over stad en coffeeshop de revue gepasseerd, maar in het Engels en gericht op een internationaal publiek wegen de aantijgingen aan het adres van gemeentebestuur, OM en justitie net een beetje zwaarder. Shame Terneuzen, shame on you. Maar het ferhaal houdt niet op bij wat schaamte. ,,Bijna”, zo vervolgt de internationale, “Bijna vond de rechtbank dat de burgemeester, de aanklager en het hoofd van politie vervolgd hadden moeten worden van deelname in een criminele organisatie”. En waarom dan wel, simpelweg, omdat de lokale overheden de spectaculaire groei van de coffeeshop eerder beleidsmatig gestimuleerd hebben dan afgeremd. “The local government even violated the conditions of the permits it had issued”, schrijft NRC Int, maar waar dan precies op gedoeld wordt, dat is mij niet geheel duidelijk.
De NRC vraagt zich voorts of hoe het kon gebeuren dat het gedoogbeleid (in het leven geroepen om overlastsituaties te beteugelen) in de Zeeuws-Vlaamse gemeente kon doen uitgroeien tot de drugshoofdstad van noordwest-Europa? “Het maken van joints werd in Terneuzen net zo gewoon als het vangen van garnalen in een verder verleden.” Mooi he, dat soort zinnen. De drugshoofdstad en dankzij Koot en Bie altijd weer die garnalen waar je zo stoned van wordt.
De NRC gaat hier overigens volledig voorbij aan hoe het voor de invoering van het gedoogbeleid in Terneuzen was, met meer dan zeventig verkooppunten voor hard-en softdrugs, schietpartijen met dodelijke afloop, rip-offs en kolossale overlast bij scholen en in het stadscentrum. Dat Checkpoint heeft kunnen groeien en is gegroeid is een, maar dat met het gedogen een heleboel ellende ongedaan gemaakt is en waarschijnlijk ook nog ’s is voorkomen, daar gaat tegenwoordig iedereen aan voorbij. Ik durf de stelling aan dat alleen door het bestaan van Miami en Checkpoint de voorbij 10 jaar zeker 10 moorden minder in Terneuzen hebben plaatsgevonden. Dat Terneuzen lange tijd gevrijwaard is gebleven van de little criminals uit Vlaanderen die in de tijd van Barbé met binnenstadsverboden buiten Terneuzen moesten worden gehouden.
Maar alla, arm Terneuzen. In het Engels jakkert de NRC mooi door. Worden er vraagtekens gezet bij de integriteit van het lokaal bestuur, wordt er gesproken van leugens en bedrog (door diezelfde lokale overheid) en stelt de internationale krant voor dat de provincie (of all) een onderzoek moet gelasten naar het gedegeneerde bestuur van Terneuzen om te voorkomen dat een Checkpointachtige zaak in de toekomst nimmer meer kan en mag voorkomen. Ja, met zo’n artikeltje kun je als gemeente weer lekker aan de slag…Zeker als je weet hoe er elders tegen Terneuzen wordt aangekeken.

BIJLAGEN
En wat meldt de wereld over Terneuzen?
The Malysian Mirror zegt het volgende:
THE HAGUE – A Dutch court fined the owner of the Netherlands’ biggest cannabis-vending coffee shop €10m (RM44m) on Thursday after police seized more than 200 kilogrammes of the drug on its premises.
The $13m (RM42.9) penalty would have been larger, the district court of southwestern Middelburg said in a statement, had it not been for the “role of the authorities” in coffee shop Checkpoint’s longstanding success.
While finding that Checkpoint was a criminal organisation that had transgressed the Opium Act, the court said “the role of the authorities weighed heavily in the determination of the sentence”.
The prosecution had sought a €28m (RM123.2m) fine.
“Checkpoint could not have expanded as much as it did without collaboration from the municipality of Terneuzen” near the Belgian border, the statement said. “Also, the police never warned that the coffee shop had to scale down.”
Coffee shop owner Meddy Willemsen, 58, was tried with 15 others, including former employees and suppliers of his Terneuzen-based coffee shop for drug trafficking and involvement in a criminal organisation.
The other sentences ranged from mere warnings for those who “rolled the joints” and delivered the cannabis, to six-week jail terms, already served in pre-arrest, for the manager and three vendors, Willemsen’s lawyer Andre Beckers said.
Police seized over 200 kilogrammes (440 pounds) of cannabis on Checkpoint’s premises in 2007 and 2008.
Though technically illegal, the Netherlands decriminalised the consumption and possession of under five grammes (0.18 ounces) of cannabis in 1976 under an official “tolerance” policy.
Cannabis cultivation and mass retail remain illegal and are in the hands of criminal organisations in a black-market business worth some €2b (RM8.8b) per year.
About 700 licensed coffee shops countrywide are permitted to stock no more than 500 grammes of the soft drug at any given time, but this limit is often flouted.
Before shutting its doors in May 2008, Checkpoint counted up to 3,000 customers a day, mainly French and Belgian.
The Checkpoint trial, described by prosecutors as the biggest of its kind, was widely viewed as a test case in a country that has been toughening its stance on soft drug use.
The government mooted plans last year to transform coffee shops near the Belgian border into private clubs, to address what critics describe as the nuisance created by millions of drug tourists a year.
The capital, Amsterdam, has said it will halve its number of coffee shops, citing criminality, while other cities are closing shops within a certain distance from schools. — AFP

Calcutta News bericht als volgt:
Cannabis shop in Holland had too many drugs
Calcutta News.Net
Thursday 25th March, 2010

A famous marijuana-serving Dutch coffee shop has been fined 10 million euros for breaking Netherlands drug laws.
The owner of the Checkpoint coffee shop in Terneuzen which used to serve up to 3,000 customers a day, was fined and jailed.
Fifteen members of staff were also fined.
Owner Meddie Willemsen was sentenced to a 16-week prison term after being convicted of holding more than the maximum tolerated amount of drugs at the cafe.
He was convicted of breaking drugs laws, exporting drugs and membership of a criminal organisation.
Prosecutors had asked for a 28 million euro fine, but lowered the amount saying authorities had been culpable in allowing Checkpoint to grow without being monitored.
The town of Terneuzen is close to the Belgian border, where visitors from as far away as France used to flood in, especially to visit the coffee house.

The massive amount of drugs sold to tourists in the Terneuzen coffeeshop was estimated by prosecutors to be at least ten kilograms of marijuana and hashish per day.
The Netherlands has an official tolerance policy toward marijuana and it is sold in many licensed coffee houses.
Dutch coffeeshops are only allowed a maximum trading stock of 500 grams of cannabis at any particular time.

In Nieuw Zeeland komt Terneuzen als volgt in beeld:

Cannabis cafe convicted for breaking Dutch drug laws
View as one page 11:27 AM Friday Mar 26, 2010
Even in this freewheeling land of tolerated soft drugs, the Checkpoint marijuana bar went too far.
A Dutch judge fined it 10 million ($13.34 million) on Thursday for overstepping the rarely enforced limit on how much weed can be held in stock, in what as seen as a test case in a growing effort to rein in drug tourism.

At the height of its popularity, the euphemistically called “coffee shop” in the southern town of Terneuzen close to the Belgian border sold drugs to 3,000 people a day – many of them crossing specifically to buy marijuana and hashish.
In a sign of its acceptance by local authorities, the town even put up road signs pointing the way to the Checkpoint and built a parking lot nearby to reduce the traffic congestion in town.

The building on the banks of the Westerschelde River also housed a regular cafe and restaurant.
The Checkpoint, which has now closed, became a symbol for how the long-standing Dutch tolerance of small-scale sales of marijuana at neighbourhood cafes spawned a multimillion euro industry.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.