De dag erop

Het volk heeft gesproken, althans iets meer dan de helft van het volk heeft dat gedaan en eigenlijk is dat jammerlijk. Nota bene voor de verkiezingen die het dichtst bij de mensen staan, de gemeenteraadsverkiezingen, gaat nog slechts een dikke vijftig procent zijn stem uitbrengen. Met een dergelijke percentage moet Nederland niet blij zijn; daarmee komt ons democratisch bestel aardig onder druk te staan.
In Zeeland hebben de lokale partijen flink gewonnen en PvdA en CDA behoorlijk verloren. Verklaarbaar? Ik denk het wel. Stemgerechtigden die in juni Wilders en Co zullen stemmen hebben deze keer of niet of lokaal gestemd, waarmee de lokalo’s feitelijk verworden zijn tot lokale PVV’tjes. de proteststemmers hebben zich onder de vlaggen van de lokale kiesgroeperingen geschaard. En niet in een Zeeuwse gemeente; in vrijwel allemaal.
En moet het volk daar blij mee zijn? Ik dacht het niet. In verschillende gemeenten moeten een regenboogcoalitie gevormd worden om een dagelijks bestuur te kunnen vormen. Vier of vijf partijen die sturing moeten geven aan het schip der gemeenten.
Als ik de uitslag in het geplaagde Sluis bezie, dan denk ik aan dat rode autootje op de draaimolen. Weet U nog, zo”n mooi rood cabrioletje met op elke zitplaats een rond houten stuurtje. Wie er ook achter de stuurtjes zat het wagentje ging alleen maar in de rondte. Met het nieuwe bestuur van Sluis zal het niet veel anders zijn. De alliantie van landelijke kieslijsten heeft in het westen onvoldoende steun, hetgeen betekent dat er altijd minstens een lokalo moet aanschuiven.
Dat belooft daar nog wat.
Het ooit zo rode Vlissingen is volledig van kleur verschoten. PvdA en ook SP hebben in de stad fors verloren. De lokalo’s gewonnen. Het stad met zo veel schuldig dreigt schier onbestuurbaar te worden. In Terneuzen mag de PvdA, die overigens een zeer lokaal getinte camapgne voerde, nog niet klagen. Met 8 zetels is de partij daar achter TOP/Gemeentebelangen nog steeds een factor van betekenis. Het CDA daarentegen moest flink bloeden.
Ik ben benieuwd hoeveel koppen er in Zeeland gaan rollen?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op De dag erop

  1. Pieter schreef:

    Grem,

    nie juust. 100% score (4 uit 4) op lokalo’s (TOP) met volle overtuiging omdat deze mensen een goeie job doen. En geen stem op W&Co bij de landelijke verkiezingen. Op wie wel, in elk geval ook niet op D66. Zoals mijn ouwe heer sinds de oprichting al opmerkte “zo de wind waait, waait m’n jasje”. Nog erger dan W&Co, die hebben in elk geval een (stand)punt.

Reacties zijn gesloten.