PvdArmoede

De bestuurlijke armoede binnen de PvdA-Sluis begint zo langzamerhand schrikbarende vormen aan te nemen. Moest de voorbije bestuursperiode, na het vertrek van Leen Wille, bestuurlijke hulp van buiten aangetrokken worden, nu schuiven de sociaal-democraten Jan Schaalje naar voor als kandidaat-wethouder, naast Conny Almekinders (VVD) en Peter Ploegaert (CDA).
Schaalje is hoofd ruimtelijke ordening en heeft een levenlang gediend als ambtenaar. Vorig jaar ontstond rond zijn persoon nog enige controverse, omdat hij door een deel van het college niet acceptabel werd gevonden om als gemeentesecretaris de inmiddels vertrokken Theo Reijns (ex-Terneuzen) op te volgen. In plaats van Schaalje werd een ad-interim benoemd die vorm en inhoud moestt gaan geven – tegen een pittig kostenplaatje – aan de reorgansiatie van het ambtelijk apparaat. Die tijdelijke man volgde Schaalje als tijdelijke secretaris op en Schaalje ging terug naar zijn afdeling.
Nu keert hij terug in de collegekamer als wethouder en ik vraag me in gewisse af of dit niet tot spanningen gaat leiden. Immers gevoelens blijven mensen bewegen. Verder is het toch wat opmerkelijk dat iemand die mede verantwoordelijk is geweest voor de ambtelijke voorbereiding van bepaalde projecten nu zorg moet gaan dragen voor de uitoefening.
Schaalje is op zich een aardige man (zo wordt binnen de organisatie ook over ‘m gedacht). maar of dit ‘m geschikt maakt voor een rol in een politiek/bestuurlijk actieve omgeving en dan nog wel in een gemeente waar het al jaren spettert is een tweede.
Qua karakter past Schaalje overigens wel bij de andere twee. Ploegaert en Almekinders, rustige, degelijke types, maar of daarmee Sluis van het hellend vlak kan worden getakeld moet nog maar worden afgewacht.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.