Uitspraak Checkpoint

“De gemeentelijke overheid (Terneuzen) en via de driehoek voor een deel ook het openbaar ministerie zijn verantwoordelijk geweest voor een klimaat waarin Checkpoint ongestoord kon doorgroeien naar de status van de grootste coffeeshop van Nederland en ver daarbuiten. Het zijn weliswaar de leiding en medewerkers van Checkpoint geweest die de hen nu verweten strafbare feiten hebben gepleegd. Maar de overheid gaat – in ieder geval in feitelijke zin – zeker niet vrijuit. Naar het oordeel van de rechtbank moet dat in de strafmaat tot uitdrukking worden gebracht. ” De rechtbank in Middelburg stelt dit in de uitspraak in de Checkpoint-zaak. Wat geafficheerd werd als het grote proefproces tegen het gedoogbeleid is met een fikse reutel geëindigd. Geen der verdachten (tot voor kort nog leden van een criminele organisatie genoemd) hoeft achter de tralier, maar krijgt slechts een taakstraf van maximaal 120 uur voor de kiezen. Maddy Willemsen (niet zo heel lang geleden nog als leader van de gang neergezet) krijgt 16 weken gevangenisstraf, waarvan zeven weken voorwaardelijk en wel omdat hij als coffeeshopeigenaar tot twee maal toe de Opiumwet heeft overtreden door veel te grote voorraden softdrugs in huis te hebben. Willemsen overtrad daarmee ook de gedoogregels. De rechtbank heeft in de uitspraak terdege rekening gehouden met het feit dat medewerkers van de shop in het recente verleden feitelijk als criminelen zijn weggezet.

In de uitspraak staat dan ook te lezen: “Behalve de omstandigheden waaronder de feiten zijn gepleegd en konden worden gepleegd, zijn ook de persoonlijke omstandigheden van de Checkpoint-verdachten van belang. De plotselinge invallen, het politieel onderzoek dat daarop volgde en de aandacht van de media zijn de leiding en medewerkers begrijpelijkerwijze niet in de koude kleren gaan zitten. Daarnaast heeft de sluiting van Checkpoint voor de meeste verdachten emotionele en praktische gevolgen gehad. Men heeft het gevoel gehad ten onrechte te zijn gecriminaliseerd en men voelde zich lange tijd ongemakkelijk in hun sociale omgeving. In de Provinciale Zeeuwse Courant is een plattegrond verschenen met de adressen van de stashes. Dat waren ook de privé adressen van de verdachten, die zich door deze publicatie erg benadeeld voelen. Daarnaast hebben de medewerkers van Checkpoint hun baan en inkomen verloren. Deze persoonlijke omstandigheden wegen voor de rechtbank zwaar bij het bepalen van de strafmaat.
Al met al heeft de rechtbank uit het voorgaande geconcludeerd dat de straffen in ieder geval zó moeten worden ingericht dat geen van de verdachten die bij Checkpoint werkte nu nog (en weer opnieuw) wordt gedetineerd. ”
OOk de pittige miljoenenclaim die het OM in gedachten had voor Willemsen en Co is stukken minder fors dan in eerste instantie werd geropen. Niet 28 miljoen moet-ie betalen, maar slechts! 9,7 miljoen euro. Dat is beduidend minder dan de waarde van het skihalcomplex Snowbase in Terneuzen, waar dus ook snel de beslaglegging van kan worden opgeheven. De belastingdienst zal verder nog een appeltje met de Checkpoint-uitbater hebben te schillen, maar dat is zaak van later zorg.

De uitspraak van de rechtbank in Middelburg stelt nadrukkelijk ook de rol van de gemeente Terneuzen als faciliterende overheid aan de kaak. Wie een gedoogbeleid voert dient zorg te dragen voor de naleving van de regels, maar ook voor eventuele excessen. De groei van Checkpoint tot internationaal verkooppunt van roesmiddelen had door gemeente, OM en politie voorkomen kunnen worden op het moment dat het begin van die groei zich manifesteerde. Maar er werd niets gedaan, zelfs werd Willemsen geen signaal gegeven dat “Checkpoint moets krimpen”. Door geen actie te ondernemen kon Checkpoint, weliswaar kortstondig, uitgroeien tot een uitermate commercieel succes.
Al met al hebben de crimefighters in Middelburg, het OM, wel erg lang en hard om de trom mogen roffelen.
Zijn ze met wel erg zware aantijgingen gekomen, alsof Willemsen en consorten de Cosa Nostra van de Lage Landen waren geworden. Zonder dat ook maar een beetje hard te kunnen maken. Wat er van alles overblijft zijn een paar overtredingen.
Willemsen zal zijn coffeeshop met deze uitspraak niet mogen continueren. De gedoogbeschikking vervalt na een veroordeling. Is ook inmiddels door de gemeente ingetrokken. Maar hij kan wel weer zijn café/restaurant wellicht heropenen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.