Zeeland Ontwaak!!!

                         Zeeland ontwaak!!!

                                                             of

                 Hoe de digitale snelweg in Zeeland een kasseibaan blijft

Wij, jonge  Zeeuwse ondernemers in de IT-sector roepen lokale en provinciale politici, vertegenwoordigers van standsorganisaties, schooldirecteuren en andere Zeeuwse opinieleiders op om alles in het werk te stellen om Zeeland ook op digitaal gebied de kansen te geven die de provincie verdient.

Dit betekent dat de overheid op alle niveaus niet alleen geld moet steken in de aanleg van autowegen, maar ook moet investeren in de digitale infrastructuur. In Zeeland dreigt de digitale snelweg een kasseibaantje te blijven, omdat de ontsluiting van de provincie met een goed glasvezelnetwerk ver achter blijft in vergelijking met andere regio’s in Nederland.

Het aanwezige glasvezelnetwerk in Zeeland is beperkt en erg duur. Dat komt omdat de huidige aanbieders Zeelandnet (Delta) en KPN – met het oog op noodzakelijke investeringen- absoluut geen haast maken met de ontsluiting van de provincie. Daar komt nog bij dat de aanbieders op de plaatsen waar wel glasvezel ligt, zeer hoge aansluitkosten vragen. Hun maandtarieven zijn een veelvoud van wat in de Randstad moet worden betaald. Wij willen met het oog op een voorspoedige ontwikkeling van een duurzame nieuwe economische bedrijfstak in Zeeland dat op korte termijn het glasvezelkabelnetwerk wordt vergroot. Dit mag niet beperkt blijven tot de grootste industriegebieden. Ook stadscentra, winkelgebieden, kleinere bedrijventerreinen, toeristische en zorgclusters moeten worden aangesloten, tegen een redelijk prijs en tegen concurrerende tarieven.

Door de houding van de huidige monopolisten en het uitblijven van eerdergenoemde digitale infrastructuur worden innovatieve bedrijven en hun diensten in de regio geremd. Ook mist onze provincie de ontwikkeling van innovatieve IT-diensten en zullen veel bedrijven in de sector, die wel al in Zeeland opereren, vanwege die druk op hun groeipotentieel noodgedwongen moeten uitwijken naar andere regio’s. Dat zijn dan regio’s waar de sector wel kan rekenen op adequate faciliteiten, zoals Breda en omgeving, Utrecht en Limburg.

In Zeeland zitten in de IT-sector tientallen getalenteerde ondernemers die, als ze zouden kunnen beschikken over een betere en goedkopere digitale infrastructuur, de provinciale economie een forse impuls kunnen geven.

De markt voor IT dienstverlening kan innovatieve (web)diensten ontwikkelen en deze via een Internet verbinding aanbieden. Dit betreft ondermeer. dataopslag, noodback-up systemen(disaster recovery), IP-Telefonie , video livestreaming van evenementen, videobewaking en –beheer.

Ook de samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden kan nieuwe kansen scheppen. Grensoverschrijdende samenwerking op IT-gebied is een andere nog niet aangeboorde groeimarkt. In een sterk vergrijzende provincie als Zeeland is er nog een wereld te ontginnen op het vlak van de zorghuishouding (domotica). De sector kan, mits de kans geboden wordt, de komende jaren honderden nieuwe arbeidsplaatsen genereren.

De provincies Limburg en Overijssel onderkennen inmiddels de enorme potenties van de vernieuwde digitale dienstverlening. Limburg besloot eind januari om de uitrol van het glasvezelnetwerk niet over te laten aan marktpartijen, maar neemt zelf het initiatief voor een investering van 80 tot 100 miljoen Euro. Ook een stad als Breda heeft recentelijk het voortouw genomen.

Wij pleiten er niet voor dat Zeeland het glasvezelwiel opnieuw gaat uitvinden. Als we slim zijn dan kijken de vernieuwde gemeentebesturen na 3 maart welke glasvezelinitiatieven in Nederland succesvol kunnen worden overgenomen. Dat vergt bestuurders in colleges die kunnen en willen geloven in een gedigitaliseerde toekomst van Zeeland. De eerste stap is dat de glasvezeleconomie een duidelijk plaats en tijdspad krijgt in de beleidsagenda voor de nieuwe colleges.

                                            Zeeland wordt wakker!!!

 

Peter Bakker en Remco van Leeuwen: Vinfotech.nl  Terneuzen.

Steunbetuigers:

 J. M. van Schaik , voorzitter Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen

 Drs Gert Jan van der Brugge , voorzitter College van Bestuur ROC Westerschelde

J. de Jonge, vice-voorzitter taskforce UwNieuweToekomst

Wies Saman, secretaris Kring van Werkgevers

Bram Stoffels, Centrum&Management Terneuzen

Arnold Schelfhout, lid College van Bestuur Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen.

Voor nadere informatie:  www. zeelandontwaak.nl

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

2 reacties op Zeeland Ontwaak!!!

 1. Arno Rootsaert schreef:

  Ik hoop maar verwacht niet snel dat Zeeland 1-2-3- wakker gaat worden voor glasvezel.
  Wie heeft er belang en interesse in deze discussie?
  De meeste bewoners hebben voldoende aan wat men nu heeft (buitengebieden daargelaten) en inmiddels zijn de meeste bedrijfsterreinen voorzien van glas.

  Het is jammer voor dat klein aantal ondernemers die vanuit Zeeland breedbandige diensten willen ontwikkelen. Hoge kosten werken nu eenmaal klemmend voor startende ondernemers die willen experimenteren met nieuwe breedbandige internetdiensten want die leveren nu eenmaal in de ontwikkel- en startfase vaak weinig op.
  Zeeland snakt om economische succesverhalen met name in ICT een schone sector die goed bij Zeeland zou passen.

  Wat betreft Delta, de Telegraaf van woensdag 17/2/2010 meldt: “Donderwolken boven Zeeuwse energiereus Delta”
  http://www.telegraaf.nl/dft/6051764/__Donderwolken_boven_Zeeuwse_energiereus_Delta__.html

  Niet al te beste vooruitzichten en wie denk je dat dit straks allemaal mag gaan betalen?
  Borssele II willen ze zo snel mogelijk, reken maar uit.

  De Zeeuw die voor de ontwikkeling van een online dienst glasvezel nodig heeft kan contact met me opnemen.

 2. J Duerinck schreef:

  Helemaal mee eens op delta moeten we niet rekenen die staan in bezuinigheids modes jammer wat daat is de enige partij die dit zou kunnen alleen is de organisatie er niet op ingericht. Dus het zal voorlopig nog modderen blijven met adsl snelheid wat wel verstandig is (vandaar dat ik reageer )dat we wel de krachten bundelen anders wordt het helemaal niks!
  dus maw 700 kb upstream en meer krijgen we niet!
  jammer voor de CCTV systemen want daarvoor hebben we toch echt meer nodig.
  voor meer info over ons kijk in de stem van 22/4/10 “made in Zeeuws Vlaanderen”
  en anders via onze website

Reacties zijn gesloten.