Krimp

West-Zeeuws-Vlaanderen heeft al jaren te maken met een daling van het bevolkingsaantal .Tijdelijk vielen de demografische rampspoedcijfers nog wel even bij door het asielzoekerscentrum in Cadzand, maar toen dit eenmaal opgedoekt werd, sloeg de krimp – zoals dat tegenwoordig zo mooi heet – in alle hevigheid toe. Dat een minister, ic Van der Laan, nu meent te moeten vinden dat niet een bevolkingsdaling, maar een huishoudensdaling relevant is om te bepalen om een regio of gemeente rijkssteun moet krijgen is natuurlijk gewoon politiek geneuzel.

Huishoudensdaling! Wat een term. En wat bezig de bewindsman verder in de Provinciale: “Aanvankelijk zou Zeeland geen geld krijgen”, legt Van der Laan uit. “Pas als er in een regio sprake is van huishoudensdaling is er echt een probleem. Want daar dalen de huizenprijzen niet, maar kelderen ze. We dachten dat Zeeuws-Vlaanderen alleen kampte met bevolkingskrimp en niet met huishoudensdaling. Tijdens mijn werkbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen eind vorig jaar ben ik besprongen door de Zeeuwen. We zijn daarna op een andere manier naar het gebied gaan kijken en zagen dat Sluis wel degelijk met huishoudensdaling te maken heeft. Daarom zal Sluis een relatief klein deel van de 31 miljoen krijgen.”

De PZC meldt het niet, maar Sluis krijgt zo’n anderhalf miljoen. Benieuwd wat de toch al noodlijdende Sluis ermee gaat doen. Een zorg minder hebben ze al in het westen. Het geld moet niet gestopt worden in een opknapbeurt van Schoondijke (die zou bij benadering 12 miljoen euro vergen), want een deel van de dorpelingen vindt het allemaal prima zo het er nu bijligt. Een rondweg, daar is ook niet echt behoefte aan, zeggen ze in het dorp. Ik durf nu al te voorspellen dat wanneer dat geld in een andere kern terechtkomt dat ze in Schoondijke vervolgens weer beginnen mekkeren en vervolgens klinkt het gejammer in IJzendijke, Oostburg, Aardenburg, Sluis, Cadzand en ga zo maar door. de verkiezingen naderen, maar ik voorspel dat het nog jaren onrustig blijft in het westen van Zeeuws-Vlaanderen.

Eigenlijk had stadhouder-koning Willem III groot gelijk dat-ie in 1672 het vermaledijde Sluis aanbood aan de Engelsen in de hoop een oorlog te kunnen voorkomen. De Engelsen sloegen het aanbod echter af. Ruim drie eeuwen later willen zelfs de Belgen het gebied niet meer inlijven, althans dat heb ik uit betrouwbare bronnen vernomen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.