VVD Sluis

Vroeger, en dan heb ik het over echt vroeger. Toen Oostburg nog Oostburg was en Sluis Sluis en Aardenburg geregeerd werd door regent Willy Lockefeer (‘eerst de paarden, dan de mensen’). In die tijd waren de liberalen in het westelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen een blok waar niet tegenop te boksen viel. Hanny Thomaes was de penningmeester van Oostburg (met uitzondering van de vrijdag, dan waren er banksessies in Hoofdplaat), de oude Du Fossé alleenheerser in Sluus en zelfs Jan de Ridder mocht in Aardenburg ( na het gedwongen vertrek van Lockefeer) nog even liberaal roerganger zijn. Het waren mooie tijden met prachtige afdelingsbijeenkomsten waarop ook de andere liberale ambtsbekleders (gedeputeerde Hennekeij, dijkgraaf Cambier en later Almekinders) met genoegen een pint kwamen drinken en wat liberaal gedachtengoed met elkaar uit te wisselen. Er wordt gedronken en gelachen.
Van die liberale brigade, de mannen (en wat vrouwen) van stavast, van zuinigheid en minder regels, is hoegenaamd niets meer over. De VVD in het westen is verworden tot een bakkeleiclub, een kohort van ongenoegen. De afdeling West-Zeeuws-Vlaanderen is in de jaren na de laatste herindeling als een meetrapsraket uit elkaar geschoten, als een fragmentatiebom uit elkaar gespat. Helder Zeeuws, Gemeentebelangen, Nieuw Gemeentebelangen, voorheen Nieuw West en Liberaal Sluis, het zijn allemaal liberale brokstukken geladen met rancune en ressentiment.
Fetelijk zou je kunnen stellen dat de liberalen in het westen goeddeels verantwoordelijk zijn geweest voor de onbestuurbaarheid van het nieuwe Sluis, omdat de vertegenwoordigers van deze verschillende clubs bij toerbeurt of gelijk, samen nog met de resterende echte VVD, zitting hebben gehad in de raad en met hun verschillen van mening (en zonder enige gerichtheid op consensus) de politieke verhoudingen bij voortdurig op de proef hebben gesteld.
Komende verkiezingen doet ,ik noem het maar de echte VVD, mee aan de stembusgang met een compleet nieuwe lijst. De liberalen kozen voor een nieuw begin, zonder om te zien in wrok. Zelf stellen ze: ” Verandering in denken en doen, dat is het doel van de liberalen. De VVD heeft daarvoor eind 2009 zelf het goede voorbeeld gegeven; de afdeling heeft zich in de aanloop naar de verkiezingen op woensdag 3 maart niet gespaard: de top van de partij is volledig vernieuwd en verjongd -ook om met het bestuurlijke verleden te breken. Gevestigde namen hebben plaats gemaakt voor nieuw elan. De nieuwe lijst is daar het resultaat van.”

Persoonlijk vind ik dat dit nieuwe elan iets te ver doorschoot. De verkiezing van Stan Lauret uit IJzendijke verdiende bepaald geen schoonheidsprijs en dat zijn plek op nummer 1 vervolgens ten koste ging van het meisje van de slijterij, Petra de Boevere uit Breskens, Neerlands Twitterkoningin, was eigenlijk een grote stommiteit, die de nieuwe VVD nog voor de verkiezingen al minstens een zetel kost.

Lauret moet nu met een rondrijdend frietkot liberalen terug in het nest krijgen. Dat wordt voor de provinciemabtenaar die Zeeland ook nog eens op de fiets moet krijgen een helse taak. Zeker nu hij ook al geen medestanders gevonden heeft om van de verkiezingen in het westen een feestje te maken.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op VVD Sluis

 1. Ronald schreef:

  Laat mevrouw Petra de Boevere uit Breskens eerst op een kursus ABN gaan. Dus als je een twitter-koningin bent dan ben je ook geschikt voor een nummer één plaats op de VVD lijst. Laat me niet lachen. Deze dame geilt gewoon op publiciteit en het onder de aandacht brengen van haar slijterij. De VVD, haar weblog en Twitter gebruikt ze om haar doel te bereiken.

  • gremberghe schreef:

   Beste Ronald,
   Spreekt uit jouw reactie enige jaloezie? Zou het ook niet zo kunnen zijn dat er bij de lijsttrekkersverkiezing van de VVD in Sluis wat mis is gelopen? En dat Petra de Boevere de sociale media gebruikt om haar doelen te bereiken, daar is in mijn ogen niks mis mee.

Reacties zijn gesloten.