Peter Ploegaert

Met politici moet je geen medelijden hebben, die kiezen er zelf voor om de kop van Jut te zijn. Dat zei mijn vader altijd. Misschien is het ook wel zo. Je moet in zekere zin wat sado masochistisch zijn ingesteld als je vrijiwillig het openbaar bestuur induikt. Kies je voor een partij, dan zit je in de ogen van de tegenstanders altijd bij de verkeerde en als je vervolgens ook nog eens wethouder wordt, dan valt -bij het minste of geringste – ook nog eens een hele raad over je heen. Zeker de laatste jaren dankzij de zegeningen – maar niet heus – van het dualistisch systeem. Een systeem dat voor sommige raadslieden inhoudt dat ze bij voortduring in duel moeten met het dagelijks bestuur. “Dat moet van het duellistisch systeem”, roepen ze dan in Sluis, de roepers wel te verstaan…
Peter Ploegaert, een zachtaardige man met CDA-achtergrond uit Breskens – heeft enkele jaren geleden al eens mogen ervaren wat het is om in Sluis aan de andere zijde van de bestuurstafel te zitten. De coalitie waar zijn partij deel van uitmaakte viel uiteen en hij kon – van de een op de andere dag – naar huis. Hoog op de Breskense apenrots.

Ploegaert ging vervolgens aan de slag als manager bij de GGD en leek de lokale politiek de rug te hebben toegekeerd.
Totdat het CDA in het westen weer een lijst moest samenstellen en een lijsttrekker moest vinden. Lia Flikweert kapte er mee en om nou met intermediair Ben Hennekam de verkiezingen in te gaan, dat leek de christen-democraten ook niets. Dientengevolge werd er weer bij Ploegaert aangebeld en die – braaf als-ie is, maar natuurlijk ook een beetje ijdel – zei ja.
Peter Ploegaert zegt zelf voor een daadkrachtig bestuur te staan in een dynamische gemeente en daar toetst-ie twee zaken aan die in Sluis verre van waar zijn. Sluis ontbeert dynamiek, omdat het bestuur volledig blijft hangen in verstoorde relaties, rancune en onwil. wat voor college er de laatste jaren ook heeft gezeten, elke uiting van daadkracht wordt door die raad teniet gedaan. En als het de raad niet doet, dan zorgen de vijfde kolonnes er in Aardenburg en Oostburg wel voor.
Ploegaert wil met het CDA zorgvuldige keuzes maken in het aanbod aan voorzieningen. Keuzes maken is een andere term voor sluiten van bepaalde voorzieningen en doit dan doen om de overgebleven voorzieningen te versterken. Ja, daar moet je mee afkomen in een gemeente waar het dorpisme als nooit te voren floreert. De goedmoedige Ploegaert loopt het risico zich voor een tweede keer te stoten aan dezelfde steen. Maar goed, dan is-ie tenminste geen ezel.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.