Ontpoldering; toneelstuk in vier bedrijven

Vriend Jan, een van de laatste erudiete sociaal-democraten in deze provincie, is van plan een toneelstuk te schrijven over het ontpolderingsproces. Een stuk a la Op hoop van Zegen van Herman Heijermans, met een lach en een traan. Een stuk waarin het gevecht van het boerenvolk van het land tegen de in hun ivoren torens bivakkerende bestuurders, ambtenaren en politici centraal zal staan. Maandagavond sloeg Jan in Hulst een compleet bedrijf van zijn stuk in uitvoering gade. Het carnavaleske protest in aanvang, de harder wordende toon, de halsstarrige ambtenaren van LNV (“niks ach arme Gosse, een fascist is het die opvolger van Van Zandbrink…”) en de onmacht van bestuurders in een lager echelon.

Volgens Jan, en hij kan het weten, heeft Gosse er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat het alternatieve plan van het waterschap Zeeuws-Vlaanderen om buitendijks voor nieuwe natuuraanleg te zorgen door het kabinet niet eens zorgvuldig gewogen kon worden. Door zijn daad maakte hij de weg vrij voor het ontpolderingsbesluit dat in meerderheid door de Tweede kamer werd genomen. Daarmee is volgens Jan nog niet gezegd dat het ontpolderen doorgaat. “In Zeeland is er geen draagvlak. In de staten zijn alleen nog Groen Links en de PvdA van Van Zandbrink (in eigen huis nog wel eens de kliek genoemd, cvg)  voor. De rest moet er niet van weten. Hulst is tegen, in Sluis wil men ook niet van ontpolderen weten. Nee, de strijd is nog niet gestreden. ”

“Vind je het niet vervelend dat er zich nu van die rare figuren met de strijd gaan moeien. De PVV, het Zeeuws-Vlaams Protest en dat soort…” Ja, dat vind Jan wel vervelend, maar ja, zoals ook Johan Robesin van de PvZ gisteren nog zie “als ze komen, dan kunnen wij ze moeilijk tegenhouden”. Nee, maar benadrukt Jan de club rond Magda en Johan blijft de rangen goed gesloten houden. Dat zijn gelijkgestemden die tegen ontpolderen zijn en blijven.

Hoeveel tijd Jan nodig heeft om het stuk te kunnen schrijven is nog niet duidelijk. Een jaar, wellicht iets meer. Mogelijk blijft het nog tijden op de plank liggen, want maandag in Hulst bleek dat het onderdompelen van de Hedwigepolder nog wel eens vier, vijf jaar op zich kan laten wachten.

Voorlopig richt Jan zich op het schrijven van een toneelstuk over de teloorgang van de studiefinanciering. Dat is actueler.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.