Marnix van Oyen

Het botert de laatste dagen niet echt tussen de Terneuznese  PvdA-kopstukken Co van Schaik (lijsttrekker en wethouder) en Marnix van Oyen (fractievoorzitter). Bron van de ergernis tussen de twee is de stemwijzer, die beiden al diverse malen hebben geraadpleegd. Van Schaik komt steeds na het beantwoorden van de vragen bij zijn eigen partij uit. Van Oyen bij de SGP en dus is er volgens Van Schaik iets mis. Is Van Oyen, toch altijd een trouw vazal geweest van Axelse Co, zo ver naar rechts geschoven dat-ie niet meer te vertrouwen is? Is Van Oyen op een of andere manier nog te corrigeren? Of, en dat is een andere optie, deugt de stemwijzer niet? Ze zijn er nog niet uit in het rooie kwartier.

Bij coalitiepartner CDA is Van Oyen ook niet meer zo geliefd. In de laatste raadsvergadering schoot de PvdA-fractievoozritter giftige pijlen af richting CDA-voorman Henk Siersema, die in de ogen van de PvdA”er met allerhande opmerkingen over de Checkpointzaak de raad, zijn eigen fractie en het college op een onbehoorlijke wijze geschoffeerd had. De verbale aanval leidde tot crisisoverleg binnen de christen-democratische gelederen, die vervolgens de PvdA verweten stemming te maken met het oog op de verkiezingen en Siersema (waar is tie gebleven) een hand boven het hoofd hielden.

Van Oyen blijft er koud onder. Als Van Schaik wilt dat er messen geslepen moeten worden, dan doet-ie dat. Al jaren en met enthousiasme. Sneren, hakken, bijten. Van Oyen is er altijd voor te vinden, maar de PvdA’er heeft ook nog een andere zachte kant. Dat bleek nota bene tijdens diezelfde vergadering waarop Siersema geroosterd werd. De raad nam afscheid van Jan Jonkman. Van Oyen sprak. Vol liefde, passie en compassie.

Van Oyen had vorig jaar besloten wat meer op de achtergrond te willen blijven. Het fractievoorzitterschap werd overgedragen aan Jan Jonkman, een totaal andere persoonlijkheid, maar na Jonkmans heengaan, werd Van Oyen weer terug op zijn plek gezet. Of dat zo blijft valt te bezien. Van Co moet Marnix nu dagelijks de stemwijzer hanteren, totdat-ie verlost is van zijn SGP-voorkeuren…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.