Hedwigeflup

In Hulst wordt een lawaaioptocht voorbereid om het ongenoegen kenbaar te maken tegen de plannen om van de te ontpolderen Hedwigepolder een grensoverschrijdend zilt natuurreservaat te maken. Sommige partijen in de regio zijn boos omdat de rijksdiensten en provincie daarvoor de voorbereidingen treffen. Vriend en collega-journalist Cees Maas googlede na een bezoek aan de polder vorige week even rond en vond documenten van de burenBelgen, waaruit blijkt dat zij reeds in 2003/2004 wisten wat zij met de polders aanwilden.

“Het Verdronken Land van Saeftinghe toont aan dat er een grote interesse bestaat om een bezoek te brengen aan een brak getijdengebied. Doordat het gebied erg gevoelig is voor verstoring wordt het aantal bezoekers in Saeftinghe beperkt. Meestal worden de begeleide wandelingen ook in groep georganiseerd. De Hedwige-Prosperpolder kan een bijkomende mogelijkheid bieden voor mensen die een brak getijdengebied individueel wensen te bezoeken. Men kan immers het gebied in via knuppelpaden. Als men op het einde van de gasdam een horecazaak voorziet met uitkijkpunt over de Schelde kan dit heel wat recreanten naar het gebied lokken. De faciliteiten om te recreëren zijn reeds aanwezig. De kerncentrale van Doel beschikt over een grote parking aan het Doelinfocenter en leent gratis fietsen uit voor het fietsen van de Eco-fietsroute. Deze 33 km lange fietsroute loopt langs de Schorren van Ouden Doel, Doel-, Prosper- en Hedwigepolder naar het informatiecentrum van het Verdronken Land en via de polders terug naar de kerncentrale. Indien vanop rechteroever transport (veer) wordt voorzien naar Doel, zal dit mogelijk veel recreanten aantrekken. Een binnendijks wetland verliest het unieke karakter van contact water en land, maar maakt het gebied wel toegankelijker voor wandelaars.Door de nieuwe inrichting zal de belevingswaarde van de recreanten toenemen. De recreanten die ook in het nulalternatief van de polders gebruikmaakten, zullen een hogere belevingswaarde ervaren omdat het landschap natuurlijker en gevarieerder wordt. Het contact met de Schelde wordt verhoogd. Nieuwe recreanten zullen een hogere belevingswaarde kennen dan voor de activiteit die ze eerder uitoefenden of de natuurontwikkelingsgebieden hoger waarderen dan het gebied waar ze eerder recreëerden.Deze toename van de recreatieve waarde van het gebied zal zich rondom het gebied vertalen in verschillende effecten zoals potentiële toename van de horecabedrijvigheid maar mogelijk ook in een stijging van de waarde van vastgoed en in een positiever vestigingsklimaat voor bedrijven. Er zijn in deze fase evenwel onvoldoende gegevens beschikbaar om dergelijke baten in te schatten. Verder onderzoek naar deze potentiële recreatiebaten wordt dan ook geadviseerd.”
Alzodus achter gesloten deuren besloten…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

5 reacties op Hedwigeflup

 1. A.A schreef:

  Dit was bij diverse overheden in Nederland ook al bekend! Alleen, nu zit er een regering met een bepaald Christelijk sausje. En ja, daar moet je niet om rechtstreeks antwoorden komen, want dan kom je bij deze clubjes bedrogen uit. Die moeten het al eeuwen lang hebben van list en bedrog, zo ook in het kader van de Hedwige. De Januskop knikt aan de voorkant JA, aan de achterkant NEE. Feit is wel dat de polder gewoon onder water gaat. En nu ik dat artikel van onze Zuiderburen zo lees, valt mijnen franc! Arcadis uit Amsterdam had voor de Hedwige toch een mooi plan in gedachten? Awel zunne, die dachten natuurlijk dat Zeeuws-Vlaanderen bij Belgie hoort, dus lanceerden ze dit plan. Hoe een koe toch een vos vangt….

 2. Ard Kramer schreef:

  volstrekt onnavolgbare conclusie: leg mij eens uit wat er is besloten achter gesloten deuren? als ik het stuk er boven lees, staat er alleen maar iets over mogelijkheden, niets over besluitvorming die wie, waar en wanneer…..dat heet toch ‘lekker kort door de bocht’

  • gremberghe schreef:

   Het hele Proses-verhaal heeft zich achter gesloten deuren afgespeeld. Gerrit Braks nota bene vertelde me dat bij de planontwikkeling voor de nieuwe zeesluis in Terneuzen Belgen en Nederlanders die fout niet meer zouden maken. Zo kort is de bocht dus niet. Het parkverhaal is overigens slechts ter illustratie dat er al lang geleden gedacht werd over zaken, waarvan men nu in Hulst zegt dat ze er opeens mee worden geconfronteerd. Ze hadden m.i. beter moeten weten. Overigens beschik ik toevallig over stukken die het hele Proses-proces in een nog kwalijker positie brengen.

   • Ard Kramer schreef:

    Conny,

    het punt dat ik probeerde te maken is dat je blog qua structuur kort door de bocht ging. Je vertelt het verhaal en ik zag geen verband tussen het verhaal en je conclusie, daar ging ik verloren in de logica van het verhaal. dus svp volgende keer rekening houden met mensen die niet zo veel weten als jij…..er over dat proces trouwens wel eens een proefschrift geschreven

  • A.A schreef:

   Als er bekend zou zijn wat er achter die gesloten deuren besloten zou zijn, zouden het geen besloten deuren geweest zijn. Daarom heten het ook “besloten deuren”, want we weten (zogenaamd) van niks. En om nu maar met de deur in huis te vallen: Lees het in 2005 gesloten verdrag met de Belgen eens goed door, en herinner je de felle reactie van Vlaanderen op het-in eerste instantie-niet meer willen ontpolderen van de Hedwige. Wel eens van het Sigma-plan gehoord? Niet? Het zijn niet de Vlamingen die achterbaks en sneaky handelen, die wonen aan de ander kant van de grens.(lees:hier) Maar het verhaal is heel simpel:

   1) de Hedwige gaat onder water. Punt.
   2) Er zijn plannen om daar recreatie te ontwikkelen.(zie Arcadis)
   3) Natura 2000 zal die (grotendeels) verhinderen.

   En nou maar doen of we van Lillo komen!
   Dat noemen ze nou in je eigen mes trappen… En verder verspil ik hier geen woorden meer aan, daar hebben we anderen voor die van krom recht lullen en andersom.

Reacties zijn gesloten.