Checkpoint3

Het is altijd leuk voor journalisten te beschikken over getuigenverhoren in een heikele zaak. Je kunt er lekker uit putten, uit citeren en een beeld schetsen van hoe de hazen hebben gelopen. Als de verdedigende partij die stukken beschikbaar stelt heeft dat een doel en in de zaak Checkpoint is inmiddels wel duidelijk wel doel er gekozen is; namelijk leidt de aandacht af van de beklaagde en richt het vizier volledig op andere betrokkenen in de zaak. In de Checkpointzaak worden de pijlen nu afgeschoten richting burgemeester Jan Lonink van Terneuzen.

Lonink zou volgens de PZC volgens oud-journalist en Checkpointwoordvoerder Frank Deij, tijdens een gesprek met Deij, gezegd hebben dat de politie op de hoogte was van opslagplaatsen buiten de shop. Die mededeling zou, zo vindt officier van justitie Jo Valente beter achterwege hebben gelaten, want -zo stelt Valente “Mogelijk zou (weer dat woordje), afhankelijk van de omstandigheden (hoe kun je je juridisch beter indekken), zelfs sprake kunnen zijn van een ambtsmisdrijf.”

Valente, niet echt een vriend van Lonink, heeft met dit ene zinnetje de Terneuzense burgemeester op het schavot gezet. Deij heeft – als-ie gezegd heeft wat beweerd wordt – de strop aangereikt en de PZC controleert nu het valluik. Het is nu even afwachten wat er gebeurt.

Het is overigens wel frappant dat in de aanloop tot de hervatting van de rechtszaak de gemeente Terneuzen of vertegenwoordigers ervan nadrukkelijk de beklaagdenbank ingeduwd worden. Eerst moest oud-burgemeester Barbé het ontgelden, nu is Lonink aan de beurt, zometeen zal wethouder Adhemar van Waes nog wel geattaqueerd worden over zijn rol in de skihalaffaire, de voorziening die bekostigd werd door Willemsen.

De bevriende collega’s Wout Bareman en Marcel Modde, bijgestaan door Emile Calon, zullen de komende dagen verder berichten over de affaire. Hedenavond zal CDA-fractievoorzitter Henk Siersema (die de voorbije dagen zich wel erg manifesteerde) in de raad terecht worden gewezen door collega’s. Morgen of een dag later zal de krant verhalen over de grondtransacties tin de Koegorspolder voor de bouw van de skihal en Willemsens betrokkenheid. Ook dan zal de verdediging stellen dat de gemeente op de hoogte moet zijn geweest van de ontwikkelingen en dat het bestuur die willens en wetens liet doorgaan.
Ook door die verhalen zal de gemeente verder het beklaagdenbankje ingeduwd worden.
En dat in verkiezingstijd!? Mjam.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Checkpoint3

  1. A.A schreef:

    Zijn er in Hulst ook niet van die vergelijkbare zaken? Zoals bv met wethouder van Driessches optreden in de affaire Plan Perkpolder mbt de Pachters en het genereuze gebaar van wethouder de Vries om voor bijkant 1 miljoen een loods te laten bouwen om voor het plezier alleen carnavalswagens te stallen? Dan ken ik wel een paar beter doelen!

Reacties zijn gesloten.