Groenen deugen

In een mailtje werd me juist gevraagd of ik de aandacht wil vestigen op het bestaan van een nieuwe website met de naam www.degroenendeugen.nl. Dat wil ik best doen, maar dan wel op mijn eigen wijze. Allereerst pretenderen de onbekende initiatiefnemers dat ze “een genuanceerd geluid willen laten horen in het debat over de nut en noodzaak van natuur-en milieuorganisaties.” Ik denk dat daar beter kan staan een ander geluid, want op de nieuwe site is die nuance gelijk al ver te zoeken. De Partij voor Zeeland krijgt ervan langs, het CDA in Hulst wordt -hoe kan het anders – draaikonterij – verweten inzake Hedwigepolder/Perkpolder en verder wordt er uitgebreid gerept van “een groen geluid”.
Dat er vervolgens melding wordt gemaakt van steun van ’t Duumpje en en passant opgeroepen wordt om de doneren om de website in stand te houden (ik vraag nog steeds geen stuiver, maar verwelkom elke donatie) brengt me alras tot de slotsom dat hier sprake is van een initiatief van ZMF, dan wel van aanhangers van de milieubeweging. Dat mag, maar laat dit mensen dan weten.
Ik geloof ook niet zo in mensen die te pas en te onpas komen afkakken met de groene leugen, de groenen deugen of de platte zeugen. Hoe ze ook over dingen denken, mensen moeten hun verstand eens wat meer gaan gebruiken.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

8 reacties op Groenen deugen

 1. Ard Kramer schreef:

  Conny,

  heb je er wel eens bij stil gestaan dat de mensen die de site ‘runnen’ gekozen hebben om in de anonimiteit te blijven vanwege het gevaar van financiele en fysieke schade. Ik las ook net nog een artikel over mensen die voor Waterdunen zijn en daarvoor ook fysiek zijn bedreigd.
  Zoals je terecht opmerkt, mag het verstand wel eens gaan zegen vieren…

  • gremberghe schreef:

   Beste Ard,
   Internet is een machtig communicatiemiddel voor de anoniemen. Het is een platform waarop naar believen mensen beledigd, bedreigd en getreiterd kunnen worden. Neemt niet weg dat ik als journalist/ blogger opereer met open vizier en dat ik vind dat mensen in een democratische samenleving dat ook moeten kunnen en doen. Ook ik weet dat mensen die te maken hebben met het Waterdunen-project of anderen die er alleen maar voorstander van zijn bedreigd zijn door opponenten of wat daarvoor doorgaat. Ik vind dat een schande.

 2. aemdemeijer schreef:

  Beste Conny,

  Als oud-Zeeuwsvlaming volg ik de discussie al lange tijd, en vanwege de heftigheid van de emoties het afgelopen half jaar wat intensiever. Ik ben het eigenlijk heel erg eens met wat je in je column schrijft; de site is inderdaad niet zo genuanceerd en vertolkt eerder een ander geluid. Maar goed, dat mag. Verder denk ik dat Ard in dit geval óók gelijk heeft, ik ken diverse mensen die dólgraag een bord vóór Waterdunen of vóór ontpoldering zouden neerzetten maar dat echt niet durven. Jezelf op een website bekend maken is in Zeeland toch wel vergelijkbaar want iedereen kent elkaar.

  Groet,

  Alex

  • gremberghe schreef:

   Beste Alex, het is prima dat mensen als jij (beleidmedewerker bij de Gelderse Milieufederatie) en Ard Kramer (broer van oud ZMF en Duumpje-voorman Thijs) zich roeren in een discussie, maar ik vrees dat dit juist averechts werken zal.
   Het grote probleem in Zeeland is dat in heel deze kwestie (nieuwe natuur en de rol van milieugroeperingen) elke nuance is verdwenen.
   En dat niet alleen, met de verkiezingen in aantocht lijkt ook elk greintje fatsoen weg te spoelen in een golf van valsheid om electoraal gewin.

 3. aemdemeijer schreef:

  Conny,

  Ik denk persoonlijk dat het niet averechts kán werken dat bezorgde groene Zeeuwen-op-afstand zich met deze discussie bemoeien. Het niveau van de discussie is immers al tot ver beneden nul gedaald. Natuurlijk zou het veel beter zijn wanneer het “maatschappelijk middenveld” zich in deze kwestie zou roeren en zou roepen: “mensen, zo gaan we niet met elkaar om!” Maar oproepen in die zin kom ik weinig tegen, en áls het eens gebeurt – zie de werkgevers over de ZMf – dan wordt dat ook gelijk weer in de verdachte hoek van handjeklap geplaatst.

  Is het geen idee dat de PZC – ná 3 maart – eens probeert wat krachten rond te tafel te krijgen die de gemoederen wat tot bedaren kunnen brengen? Een paar rondetfalegesprekken o.i.d., waarvan dan in de krant verslag wordt gedaan. Goed nadenken over een of enkele gespreksleiders van Wijffels-achtig kaliber, maar dan wel mensen die ook door de “PvZ-hoek” geaccepteerd worden. Of ben ik naief en is de PvZ hier niet in geinteresseerd, omdat ze profiteren van de haast Wilders-achtige stemming tegen ‘de groenen’ maar ook tegen ‘de provincie’?

 4. gremberghe schreef:

  Naief zijn is geen slechte eigenschap hoor.
  En ronde tafelgesprekken via de PZC, dat moet je de PZC vragen.

 5. Ard Kramer schreef:

  Heel de discussie overlezend, kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat er geen persoon of personen, waarvan het verwacht mag worden, zich boven de partijen kan/kunnen of wil(len) stellen. Ik kan dan ook niet anders concluderen dat er een groot gebrek aan leiderschap en visie is.
  Dat zich in deze discussie ook mensen roeren die van het enige afstand bekijken, lijkt mij juist verhelderend en ook relativerend (wat nu juist zo nodig is). Je vrees dat dit averrechts zal werken, vind ik een ronduit teleurstellende opmerking omdat het zo op het eerst zicht lijkt alsof je alleen ‘echte’ zeeuwen zich in de discussie mogen mengen en gezien mijn bovenstaande argumentatie is dat nu juist zo verstikkend. Aan de andere kant zijn er lichtpuntjes te zien zoals een verjonging op de lijsten in de gemeente Sluis en pas op, ook daar zit weer een Kramer bij 😉

  • gremberghe schreef:

   Beste Ard,
   Dat mensen van buiten Zeeland zich roeren in de discussie over nut en noodzaak van milieuorganisaties vind ik prima. Dat antwoordde ik ook, maar ventileerde tevens de vrees dat dit nu – met de verkiezingen in het verschiet – averechts kan werken. Kijk naar programma’s als die van Helder Zeeuws en Lijst Babijn. Wacht met het entameren van nieuwe discussies tot het stof rond de electorale gang is neergedaald, da’s mijn advies.

Reacties zijn gesloten.