Barbé

Het Openbaar Ministerie heeft weer een bok geschoten. De foto, waarop Barbé zou staan samen met Checkpointbaas Meddie Willemsen in een compromitterende pose op een Antilleneiland, bestaat niet. Zo heeft onderzoek uitgewezen. Willemsen had al verklaard nimmer op het eiland te zijn geweest en de oud-burgemeester van Terneuzen had zich eerder al uitgesproeken over het feit dat het bestaan van zo’n prent alleen te danken kon zijn aan het enthousiaste werk van een Photoshopper. Barbé zei vandaag geen andere uitkomst van het onderzoek te hebben verwacht. “Ïk wist dat die foto niet kon bestaan. Toch was het voor mij en mijn familie bijzonder vervelend om in deze zaak betrokken te raken.”
Niettemin schortte het OM de behandeling van de rechtszaak tegen Willemsen en zijn medewerkers maanden op. De Checkpointzaak wordt nu 2 februari hervat en -als er weer niets nader uitgezocht moet worden – volgt de uitspraak op 5 maart.
De zaak spitst zich hoofdzakelijk toe op het aspect criminele organisatie en leiding geven daaraan. Bijkomende zaken als de (criminele) geldstromen en de investeringen in de skihal zijn voorlopig even ondergeschikt gemaakt. Dat neemt niet weg dat het beslag op de Terneuzense hal gewoon van kracht blijft. Mocht het tot een veroordeling komen, dan zal de Pluk-ze-regelgeving makkelijk in werking kunnen worden gesteld.
Barbé is na het foto-akkefietje niet van zin om een klacht in te dienen wegens smaad/laster tegen de figuren die het verhaal in het leven hebben geroepen.
De kranten nemen vandaag een voorschotje op het vervolg van de zaak. Zo wordt er gemeld dat Checkpoint op jaarbasis 4000 kilo wietproducten aan klanten sleet. Op zich niks nieuws. In de aanklacht werd namelijk al gewag gemaakt van 10 kilogram per dag. Interessanter zijn de opmerkingen van het OM in het laatste jaarbericht van Justitie, waarin crimefighter Valente simpelweg zegt dat -zoals gepland – werd ingegrepen.
“In mei 2008 werd bij een tweede inval te veel voorraad geconstateerd bij Checkpoint. En toen werd doorgepakt. Precies zoals gepland werd – na de sluiting –door de politie en het OM een stringent handhavingsbeleid gevoerd voor het
voorkomen van het illegale circuit en de bijbehorende criminaliteit. Zoals verwacht droogde de toestroom op. De enige nog geopende coffeeshop voorziet nu in hoofdzaak de lokale behoefte, naar tevredenheid van de gemeente, politie en OM,
de inwoners van Terneuzen”, zegt officier van justitie Jo Valente.
Als wat Valente beweert klopt, dan was de aanval op Checkpoint een gecoördineerde actie van OM, Politie en gemeente.

wordt vervolgd…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.