Goedkope brol en gratis parkeren in Terneuzen

Terneuzen heeft zijn Kennedy Retailpark aan de rand van de binnenstad. Een nieuw winkelcentrum met een Kwantumvestiging, een nieuwe Action, eindelijk een Agrimarkt en een Jysk meubelzaak en aan de andere kant van de Stationsweg een vestiging van Carpet Right en een benzinestation.

Jaren heeft Terneuzen op dit centrum – dat een belangrijk aanvulling zou gaan vormen op het kernwinkelapparaat van de Scheldestad – moeten wachten en nu staat het er. Is het die belangrijke aanvulling? Nou, in alle eerlijkheid, nee. Het tegendeel. Het zijn of bestaande winkels die verhuisd zijn en lege plekken elders in de stad achterlaten of zaken die onderin de markt acteren waar er in Terneuzen al voldoende van waren. Wat vult een Jysk aan op een Leen Bakker? Weinig tot niks. En als de Agrimarkt haar vestigingsrecht voor een supermarkt eindelijk realiseerde met deze absoluut niet bijzondere zaak (qua aanbod en prijssstelling) dan kan ook die zaak niet echt als een aanvulling op het bestaande aanbod worden gezien. Ik zou het een “brolhoek” durven noemen, een centrum met Chinese en ander goedkope waar.

Maar goed, ik ben vooringenomen natuurlijk als aloude tegenstander van het hele plan van Nico Boussen, De Hoop en Van de Poel.
Net zoals de SP van Fons van Limpt en D66 van Charles ten Hengel dat ooit waren in de Terneuzense raad, maar zij zijn verdwenen uit de politieke arena. Het hele plan viel ook niet in goede aarde bij winkeliers in de binnenstad en het naastgelegen Winkelcentrum Schuttershof.

De binnenstadwinkeliers vreesden voor een toename van de leegstand waar ze al tijden meekampen en de ontwikkelaars van het Schuttershof spraken van oneigenlijke concurrentie Volgens Boussen in de PZC is er geen sprake van oneerlijke concurrentie. “Het formaat van de winkels dat hier zit, die krijg je echt niet in het centrum geplaatst. Dan zou je het één en ander moeten slopen in en dat wil je ook niet”, zei hij in de krant. Niets over de infrastructuur die op kosten van de gemeenschap werd aangepast of de verholen sanering van de vervuilde grond waarop nu geparkeerd kan worden; regelrechte staatssteun, maar ja, wie geeft daarom in Terneuzen.
De VVD misschien? Die maakte zich nog even druk om geen horeca in het complex te krijgen waardoor men langer in het centrum zou kunnen gaan verpozen. Het leek er even op dat de liberalen hun zin zouden krijgen alhoewel Boussen ten overstaan van de PZC verslaggever wist te melden: “Binnenkort komt er horeca in het laatste leegstaande winkelpand. En dan hebben we weer een project afgerond.” Tja.

Nou ja, Aldi en Action huizen nu in onderkomens die een stuk ruimer zijn dan waar ze eerst waren gehuisvest. Die zaken zijn er op dat vlak op vooruitgegaan. En ja, het belangrijkste van al is het parkeerterrein voor de deur. Daar zijn de Terneuzenaren wel blij om. Ook als je even in de binnenstad moet zijn, dan pleur je de auto gewoon op Kennedy West, voor nop, geen meters, geen kaartjes, geen controleurs. Een ruim parkeerterrein voor niets, met nog een uitloopterrein boven de winkels (te bereiken via een gevaarlijke klim, maar goed) allemaal voor nop.
En dat gaat dan toch weer problemen opleveren.
Ten eerste omdat de gemeente de inkomsten uit parkeergelden fors zal zien afnemen en ten tweede om verkeerstechnische en -veiligheidsredenen. De op-en afritten van het nieuwe terrein zijn – op zijn zachtst gezegd – een beetje gevaarlijk aangelegd.

Ik ben verder benieuwd of de aanstichter van het retailpark – De Hoop – op korte termijn Terneuzen gaat verrijken met echte zaken die een aanvulling op het winkelaanbod van de stad en regio zouden betekenen. Er is (al jaren) ruimte voor aan de stadsrand, in de Koegorspolder, onder de skihal.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.