De invasie van de pillenslikkers


Vierhonderd patiënten van het Belgische huisartsencollectief Geneeskunde voor het Volk reizen zaterdag af naar de gemeente Hulst in Zeeland om medicijnen goedkoper aan te schaffen.
De prijzen van diverse geneesmiddelen die veelvuldig worden gebruikt en waarop geen patent meer rust, zijn in België veel hoger dan in Nederland, stelt Dirk van Duppen. Hij is huisarts bij Geneeskunde voor het Volk, dat staat voor gratis huisartsenzorg en actie voert voor goedkopere medicatie. De organisatie is direct verbonden aan de Belgische Partij van de Arbeid. Bij Geneeskunde voor het Volk zijn elf huisartsenpraktijken, verspreid over België, aangesloten.

Geneeskunde voor het Volk stelt vast dat er tussen België en Nederland forse prijsverschillen zijn voor geneesmiddelen. Van Duppen: ‘We hebben een lijst van tien geneesmiddelen waarbij dit verschil heel opvallend is. Het gaat bijvoorbeeld om maagzuurremmers waarin de werkzame stof omeprazol voorkomt. In België betaalt een patiënt 42 euro voor een doosje van 98 capsules van 40 mg. In Nederland kost hetzelfde doosje 3 euro. De geneesmiddelen zijn in Nederland zo goedkoop door het preferentiebeleid. In België zijn we niet bekend met dit systeem, al pleiten wij ervoor het hier ook in te voeren.’

Overigens is dit geen nieuw fenomeen. De grote prijsverschillen in medicatie bestaan al veel langer. Volgens Geneeskunde voor het Volk kan door het toepassen van de Nederlandse prijzen op de tien meest voorgeschreven geneesmiddelen waarop geen patent meer rust, de Belgische ziekteverzekering 203 miljoen euro besparen. “We hopen dat mede door onze acties de medicijnprijzen zullen dalen en een herhaling van deze reis niet nodig zal zijn”, aldus Van Duppen.
De vierhonderd medicijntoeristen uit Deurne, Hoboken, Zelzate, Schaarbeek en Molenbeek bezoeken de gemeente Hulst zaterdag tussen 10.00 en 13.30 uur. Hun bezoek is geen verrassing; er zijn afspraken gemaakt met twee apotheken en drogisterijen in het centrum van Hulst en de burgemeester zal ze vanaf het bordes van het gemeentehuis toespreken, zo vertelt Van Duppen. ‘De geneesmiddelen waarvoor een doktersrecept nodig is kunnen, conform de Europese regels, gewoon in Nederland worden gekocht. Patiënten betalen die in eerste instantie zelf, maar krijgen een deel van het bedrag later terug van hun ziektekostenverzekering.’

Overigens als burgemeester Mulder van Hulst door heeft dat de campagne is opgezet door een erg linkse organisatie – en dat is Geneeskunde voor het Volk – dan sluit hij wellicht alsnog de stadspoorten van stede Hulst.

Klagen de Belgen over dure medicijnen, de ziekenhuisgroep Zorgsaam in Zeeuws-Vlaanderen kan gaan klagen over iets anders, over de patiëntenvlucht naar Vlaanderen. Steeds meer Nederlanders schieten voor korte behandelingen en kleine ingrepen steeds vaker de grens over voor hulp en dat zal, met nieuwe ziekenhuizen in Eeklo en Knokke alleen maar toenemen. Hoor je niemand over, maar geloof me, de druk op Zorgsaam neemt de komende tijd alleen maar toe…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.