Het Gentse uitje van Geert Wilders

Het kan je als stads-of gemeentebestuur zo overkomen dat Geert Wilders besluit om een bezoekje te brengen aan stede G of gemeente H. Het kan, de voorman van de tweede partij van Nederland mag dan al jaren bewaakt worden hij blijft vrij om te gaan en staan waar hij wilt. Dus als Geert gaat, dan komt-ie. No matter what. En waar ging de PVV-leider zaterdag 18 maart naar toe, wel, naar Gent, de vurige stede, hoofdstad van Vlaanderen, bolwerk van Daniël Termont de laatste der SP-a’ers in leidende rol.

Geert had zijn bezoek vooraf aangemeld, aangekondigd. Maar toen de Gentse politie er vrijdags vanaf wist was er volgens politiewoordvoerder Gonzalez eigenlijk te weinig tijd om Wilders zijn bescherming goed en wel te regelen. Het stadsbestuur kreeg dan ook van de politie het advies om het bezoekje van Wilders af te zeggen. Ook al, omdat “er toch enig gevaar voor verstoring van de openbare rust en veiligheid de dag zelf, gezien de populariteit en grote herkenbaarheid van de heer Wilders,” wist Gonzalez.

Wilders had evenwel de Gentse autoriteiten te kennen gegeven dat zijn bezoek (met zijn vrouw) geen politieke doel had, doch puur privé was, een beetje winkelen. En zo geschiedde.
Terwijl meneer en mevrouw Wilders over de Korte Munt en door de Veldstraat flaneerden schoten er voor, achter, links en rechts van het paar tal van agent langszij, stonden er extra eenheden op de Korenmarkt en bij het stadhuis. In totaal waren er voor het Gentse uitje 59 extra dienders ingezet. Wat neerkwam op een extra kostenpost van 13.500 euro.

Ja. En laat nu de Gentse CD&V fractieleider Veli Yüksel toch willen dat Wilders, dan wel de Nederlandse Staat voor die extra kosten wil opdraaien. “Wilders is geen staatshoofd of minister, hij was hier voor een privébezoek en de vraag is of de Gentse belastingbetaler daarvoor moet opdraaien, zei Yüksel in een schrijven aan burgemeester Termont dat in het Nieuwsblad terechtkwam.. “Bij staatshoofden en ministers is er wederkerigheid rond beveiliging, en terugbetaling is dus niet aan de orde, maar voor een parlementair is dat een andere zaak. En het gaat het dan nog over een privé-uitstap, terwijl de politie adviseerde niet te komen”, aldus Yüksel.
Benieuwd of Gent besluit de kosten in Nederland te verhalen. De politie zegt van niet, maar de gemeenteraad moet het er nog over hebben. Hoe het balletje ook rollen mag; de Nederlandse gemeenten mogen blij zijn dat Wilders bij de laatste verkiezingscampagne weinig zijn opwachting heeft gemaakt.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.