De PVV en de verovering der gemeenten

imagesAch kijk, hoe mooi is het toch als de wind meezit. Dan kan er vanalles, dan durven we de rug te rechten, dan is de Beweging van de Grote Blonde Leider plotsklaps de club die de wereld aankan. “We slaan de vleugels uit”, roept nu ook de Zeeuwse Greet, Peter van Dijk, “We gaan de gemeenten veroveren! “weet hij, terwijl amper twee maanden geleden nog absoluut onduidelijk was wat de koers van de PVV zou gaan worden. En zolang Wilders zich niet uitspreekt, heeft de PVV geen mening, geen koers , geen gedacht.

Dat de partij – die nog steeds geen partij is, maar een door Wilders beheerste beweging – aanvankelijk aarzelde, heeft volgens Van Dijk een duidelijke reden, stelt hij in de PZC. ,,Dat is vooral ingegeven door het feit dat je het risico loopt dat je mensen binnen krijgt die uiteindelijk niet functioneren of die heel andere ideeën blijken te hebben. Als iemand niet in het plaatje past, zullen we diegene ook vragen te vertrekken. Daar willen we rigoureus in optreden.”

Alles moet dus in het plaatje passen. Nou, ik ben benieuwd hoe dat weer gaat uitpakken, want ik moet zeggen wat de PVV tot nu toe de statenzaal heeft binnengeloodst past prima binnen het plaatje. Meningloze, zouteloze, volksvertegenwoordiger zijn het. Niet van die minder, minder,minder schreeuwers, terwijl het probleem van de buitenlanders in de Zeeland toch gigantische de pan aan het uitrijzen is. Absoluut niet van die creatieve geesten die betrapt kunnen worden op positieve, initiatiefvolle gedachten waar iets uit kan bloeien. Nee, de PVV heeft een plaatje gemaakt met de kleur grijs in zijn vele nuances.

En straks gaan dus die nieuwe volksvertegenwoordigers die de vrijheid van Wilders najagen vooral in Zeeuws-Vlaanderen (waar volgens Van Dijk de aanhang zit) het pluche bevolken. Nou, dat belooft weer wat. Zou het net zou uitpakken als de rise and fall van Hulst Anders. In de raad komen en dan niets, maar dan ook niets inbrengen. Helemaal niets! Moeten we dat verwachten?

Of gaat de PVV in grootstad Terneuzen het electorale gevecht met TOP Gemeentebelangen aan, blijft Cees Freeke toch eigenlijk een Terneuzense Greet te zijn en geen ouderenadept. Het blijft afwachten en ja, in West-Zeeuws-Vlaanderen is elke verkiezingsronde wel ruimte voor een nieuwe lijst of die nu rechts, links of permanent verdwaald is.

Zeker, de PVV gaat bij de eerstvolgende nationale verkiezing met heel wat stemmen gaan lopen. Het zal de vorming van een nieuw kabinet bemoeilijken, dat is zeker. Maar of een jaar later de PVV in de Zeeuwse gemeenten breed vertegenwoordigd zal zijn durf ik te betwijfelen. Hier en daar een zetel wellicht ja, maar een blok van vier of vijf zoals in de Staten van Zeeland, neen.

En wat denkt U?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De PVV en de verovering der gemeenten

  1. Charles ten hengel schreef:

    PVV Terneuzen: mijn voorspelling, 4 – 5 zetels.

    Charles ten Hengel.

Reacties zijn gesloten.