Het gewone volk en de zorgpolis

unknownHet is weer polistijd. Mensen krijgen weer aanbiedingen van duurder wordende zorgverzekeraars, krijgen weer vanalles naar het hoofd geslingerd. Dit gaat in het basispakket en dat gaat er uit. Dit moet U maar aanvullend verzekeren en ja, het verplicht eigen risico gaat in 2017 niet omhoog. Nee, potver, het zou er nog bij moeten komen ook, in de loop der jaren is dat bedrag aardig opgeschroefd tot 385 eurootjes. Ga je het eens goed na, dan is de gemiddelde burger op jaarbasis al rap zo’n tweeduizend euro kwijt aan zorgkosten. Is dat nog lang vol te houden? Voor heel wat mensen niet denk ik. Nu al zijn er 800.000 mensen in dit land die met hun zorgverzekeraars een betalingsregeling moeten treffen. Ik vind dat nogal wat.

Achthonderdduizend die niet goed weten hoe ze de ziekte- dan wel zorgkosten moeten opbrengen. Want ja, het is meestal niet alleen die premie, die problemen oplevert. Ook het eigen risico doet dat. En niet alleen het simpele feit van die 385 euro. Nee, ook de toerekening tot. Valt dit medicijn onder de eigen risico-regeling of ten dele. Ik was deze week bij mijn ouwe moeder die een rekening van het ziekenhuis gekregen had, die ten dele door de verzekeraar afgerekend was, maar waarvan zij een deel zelf moest betalen. Waarom? Hoe en wat? Hou maar, uitleg? Ja, bel ons, stuur Uw vraag via Whatsapp! Daar zit je als 82-jarige op te wachten. Waarom niet gewoon een verklaring op de doorgestuurde rekening.

Ja, efficiency, betere zorg. Kom op, dat laatste 10 jaar is de zorg een commerciële vechtmarkt geworden. Verzekeraars besteden jaarlijks forse delen van hun omzetten aan reclame, marketing en het managen van vrij grote, ook weer logge organisaties, met -als we de SP mogen geloven- dikbetaalde managementlagen, die weinig toevoegen aan de eigenlijke zorg. Wat de socialisten en 50Plus betreft is Nederland weer toe aan een ouwerwets ziekenfonds – een Nationaal Zorgfonds, zonder eigen risico.
Ik gun die clubs hun organisatiemodel, zeker als het beter en goedkoper is, maar wat ik betreur is dat die campagne nu al verwarring schept. Oudjes horen geen eigen risico meer en denken dat dit feit als bewaarheid is, met als gevolg dat ze zich financieel in de vingers snijden.

Er komt nog bij dat de SP de huidige zorgsector graag wegzet als een graaiend grootkapitalistisch conglomeraat van grote bedrijven. Zeker, de zorgverzekeraars hebben jaren met dikke winsten gedraaid, maar de winstmarges zijn sinds 2013 behoorlijk geslonken. Zo’n 12 procent. De winsten zijn nog aardig,maar de marges slinken. Ook al, omdat de Nederlandse Bank de verzekeraars verplicht om het eigen vermogen elke jaar op te krikken. Bijgevolg bepaalt de nationale bank dat er honderden miljoenen opgebracht door U en ik bij de verzekeraars op de plank worden gelegd en niet direct aan de zorg worden gespendeerd.

Op zich vind ik het mooi dat SP en 50Plus het aandurven om te pleiten voor een andere koers voor ons zorgstelsel. Ik vind het alleen bitter jammer dat andere partijen en de media zich zo stil houden. Maar ja, in dit land is de linkse media op zoek naar zichzelf en de gewone man en stort die gewone man zich en masse op iets als Sylvana Simons, och arm…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.