Doel is hartstikke veiligheid

inputDe Hulster burgemeester Jan-Frans Mulder stelt – met een geruststellende lach op de mond – dat de veiligheid van de kerncentrale van Doel absoluut niet in het geding is en nooit is geweest. En wat, hij zegt het niet zomaar, nee, hij beroept zich op een rapport van Veiligheidsregio Zeeland (VRZ), U weet wel die veiligheidsclub die al maanden aan het bekvechten is over directeuren, vertrouwen en geld.

Vorige week kwamen twee brieven van de Belgische nucleaire toezichthouder FANC waarin de noodklok over Doel werd geluid in de publicititeit. De brieven waren al ettelijke weken onder de hoed gehouden door de Belgische uitbaters van het kernpark. FANC was echter duidelijk in zijn rapportages: ,,Er is brandgevaar, risico op kernsmelting en een schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur.”

Vanuit Nederland kwamen de reacties op de bevindingen van de Belgische toezichthouder zoals gebruikelijk laat, heel laat, waardoor – ook zoals gebruikelijk – in de grensregio weer wat onrust ontstond. Jan Frans Mulder – immer kordaat achteraf – hield de leden van de gemeentelijke commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en Incidentele Oprispingen voor dat (Engie) Electrabel, de exploitant van de centrale, had weten er alles aan te doen om de veiligheid te waarborgen. Komt nog bij dat volgens Jan Frans Mulder de FANC zich nadrukkelijk kritisch uitliet over het kernpark in Tihange.
Mulder verder: “De discussie die nu is ontstaan is buitengewoon vervelend. Ik hoop dat minister Melanie Schultz van Haegen de kou verder uit de lucht haalt.”
Ja, laat de minister dat maar doen.
Komend voorjaar of zo.
Of later, als ze geen minister af is dan.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.