Cees, Co en Samsom (met reactie)

c-l-cees-liefting-webimageIk ken Cees Liefting, wethouder in Terneuzen, pakweg 45 jaar. Cees stamt uit een sociaal bewogen familie. Vroeger kwam daar in Axel iedereen over de vloer, de zoete inval, altijd kermis. Als de Lieftinkjes ergens voor gingen, dan gingen ze ook ergens voor. Vol gas en zonder restricties. Zo ken ik ze, zo ken ik Cees, al bijna een halve eeuw.

Als Cees zich inzette voor zijn Bloemen en Bomenbuurt – in zijn jaren als buurt-en welzijnwerker – nou dan deed hij dat voluit, als Cees de PvdA in Terneuzen groot moest helpen worden, dan deed hij dat en als Cees – zoals nu het geval is – vindt dat de Westerscheldetunnel tolvrij moet zijn en blijven, dan gaat Cees daarvoor.
En dat juist zo’n Diederik Samsom Liefting niet helpen wil.
De tunneltol reduceert tot een Zeeuwse item, tot een zoek- het- eerst- zelf- maar- uit-gevalletje, dat moet Cees Liefting behoorlijk pijn gedaan hebben. Veel pijn.
Co van Schaik had in het verleden bij zo’n openbare vernedering de pijn vertaald in een definitief afscheid van de sociaal-democraten. Hetgeen uiteindelijk ook gebeurd is, een jaar of wat terug.
Cees is milder, die wacht nog even.
Althans, zo lijkt het.
Maar een ding weet ik wel zeker.
Cees Liefting gaat de komende maanden niet hard voor die Samsom lopen.
No way. En voor die andere kandidaatsleider, die zo worstelt met Zwarte Pieten, waarschijnlijk ook niet.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Cees, Co en Samsom (met reactie)

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Conny, die Westerscheldetunnel is inderdaad inmiddels een gezellig Zeeuws melkkoetje en daar maakt Cees – en hij niet alleen – zich boos over. Maar aan de overkant hoorde ik laatst dat Zeeuws Vlaanderen met het melken van tunnelopbrengsten begonnen zou zijn:
  In de oorspronkelijke opzet van de verdubbeling van de Tractaatweg zat geen afslag naar Axel. Dat was destijds voor de Terneuzense PvdA-wethouder Co van Schaik een probleem en het verhaal gaat dat hij een afslag naar Axel met toemalig gedeputeerde van Beveren heeft afgesproken op kosten van de NV Westerscheldetunnel. Of het waar is…het komt mij in ieder geval niet onwaarschijlijk voor.

 2. Cees Liefting schreef:

  Zoek het eerst zelf maar uit, alsof je dat nog niet gedaan hebt, of kom er eerst zelf met elkaar maar uit; het is inderdaad deze opstelling die mij op de kast kan krijgen. Het klinkt als een antwoord op de vraag “Ik ben de weg kwijt” waarop het antwoord komt: “Je staat er op!” Met een kluitje in het riet gestuurd dus. Dat gebeurt overigens niet alleen landelijk, ook in de provincie en de pers koestert men de eeuwige verwijzing naar Calimero of de Zeeuwse Ziekte.
  Blijven verwijzen naar eerdere afspraken, de buitengewoon onrechtvaardige gevolgen negerend en bagataliserend; het leidt tot steeds verdergaande afstand tussen de inwoners en het politieke bestuur.

 3. Tom Aarts schreef:

  Beste Cees, ik ben het met je eens dat de tolheffing buitengewoon onrechtvaardig is. Dat gezegd hebbende pleit ik toch wel voor afspraak=afspraak. Indien in de aanloop van de onderhandelingen om te komen tot de realisering van de tunnel te veel wordt ‘weggegeven’ dan is het nu wel erg dubbel als dezelfde politiek dit onrechtvaardig vindt. Het moment van onderhandelen is gepasseerd, aanpassingen nu zouden wel eens veel duurder kunnen uitvallen vrees ik.

Reacties zijn gesloten.