Sabewa en de klachtenstroom

Tamara van de Wijnckel

Tamara van de Wijnckel

Sabewa is een verziekte overheidsinstelling, gebaseerd op de lust van graaiers. Niet te genezen. Die zin prijkte op website van de PZC onder een stuk over klachten die vorig bij de Zeeuwse Ombudsman gedeponeerd waren over Sabewa.
Of Sabewa een verziekte instelling is betwijfel ik. Ik denk dat er gewoon mensen werken die proberen het werk dat ze moeten doen, zo goed mogelijk uit te voeren. En ja, graaien moeten ze, Sabewa is per slot van rekening een bureau dat belastingen bij burgers oplegt en incasseert.

Volgens de PZC kreeg de ombudsman(mijn klacht is overigens dat die ombudsman verre van onpartijdig is) 235 klachten binnen, dik 30 meer dan in 2014. Een kwart van de klachten betrof Sabewa.

‘Buitenproportioneel’, zo noemde Gertjan van der Brugge, voorzitter van de Zeeuwse Ombudscommissie en vooraanstaand CDA-bestuurder, het aantal klachten over Sabewa. De Zeeuwen vooral problemen over het kwijtscheldingsbeleid van de instelling en de gebrekkige communicatie daarover.. In 2014 was het al niet anders. Vanuit de politiek der gemeenten werd ook al gekankerd over het matig functioneren van de lokale belastingdienst. De Zeeuwse Ombudsman ging twee keer op visite, zonder veel resultaat overigens. Dan mag Van der Brugge dan stellen dat de Zeeuwse Ombudsman geen machtsmiddelen tot zijn beschikking heeft, het is en blijft belachelijk dat een zo bekritiseerd orgaan maar blijft aanmodderen.

van de Wijnckel

Maar wie weet, opperen Zeeuwse positivo’s reeds, er gloort licht. Er is kans op beterschap, er komt een nieuwe directeur. Nah, Tamara van de Wijnckel (37) uit Terneuzen mag de kar gaan trekken. Een dame die ondanks haar leeftijd al een trits baantjes in het Zeeuwse heeft mogen vervullen, bij beide ziekenhuisgroepen, bij de beide ROC’s en de fusie ROC, bij Dow, bij de Rabobanken en recentelijk bij bij de Edudelta Onderwijsgroep in Goes, waar zij als directeur Servicegroep verantwoordelijk was voor alle ondersteunende diensten.

Ik ken deze dame die graag op een stalen ros zit niet zo goed, maar één ding weet ik wel over haar. Ze kan erg slecht tegen kritiek. Eigenlijk helemaal niet. Negatieve publiciteit, daar gruwt ze van.
En ik kan het weten. Jaren geleden keerde ik mij persoonlijk tegen de voorgenomen fusie van de ROC’s, omdat ik vreesde dat dit het onderwijsaanbod in Zeeuws-Vlaanderen op termijn zou reduceren. Inmiddels zijn er veertig opleidingen verdwenen, dus daar hoef ik mijn gelijk echt niet meer voor te zoeken.
Maar goed, het ging om Tamara van de Wijnckel, die via de ROC’s terechtkwam bij de Edudelta Groep te Goes.

Een onderwijsinstituut dat mij als kleine zelfstandige in februari 2013 benaderde voor het samenstellen van het jaarverslag 2012. Met beleidsmedewerker Bruijnooge (geen familie van Daan) werd alles doorgenomen en afgesproken. Ik kon aan de slag.
Dacht ik. Tot ik een mail van de schoolgroep kreeg waarin gemeld werd “Dat vanuit directeur onderwijsbedrijfsvoering een bezwaar is gerezen vanwege een mogelijke verstrengeling met uw andere activiteiten…”

De directeur onderwijsbedrijfsvoering liet een medewerker de vuile was doen. Durfde zelf geen contact met mij op te nemen om haar kritiek op mijn persoon te motiveren.
Ik voorspel dat het onder haar bewind bij Sabewa niet anders zal gaan.
De communicatie tussen de lokale heffingsdienst en de burgers zal benedenmaats blijven, de klachtenstroom zal niet opdrogen, de brieven van de club zullen onbegrijpelijk blijven en Van der Brugge kan weer gerust twee of meerdere keren bij Sabewa koffie gaan drinken. Hij treft er weer een bekende.
Een oude-medewerker als nieuwe directeur.
Iemand die komt en gaat. Overal.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

12 reacties op Sabewa en de klachtenstroom

 1. Edudelta medewerker schreef:

  Dit nieuws is ingeslagen als een bom onder de medewerkers van Edudelta. Tamara van de Wijnckel is al enkele maanden op non-actief gezet bij Edudelta wegens slecht functioneren. Ze heeft een enorme puinhoop achtergelaten.

  Hoe zoiemand aan een nieuwe baan als directeur komt is onbegrijpelijk.

  • Peter schreef:

   Hoe is dat toch mogelijk in bestuurlijk Nederland?
   -Een bekende onderwijsinstelling in Goes had een paar jaar terug een rector die overal werd weggebonjourd en dan vervolgens weer elders aan de slag kon. Dat was bekend, toch werd hij benoemd. Intussen is hij alweer opgedonderd.

   -Bij de ziekenhuizen idem dito. Die kerel die het ziekenhuis in Vlissingen als een puinhoop achter liet en met dik wachtgeld vertrok, om gewoon elders weer een topfunctie in de zorg te krijgen.

   -Leen L. (voorheen van de HZ) die na zijn vertrek bij Inholland een gecreëerde onderzoeksbaan kreeg bij een hogeschool in Rotterdam. Dit voor een vorstelijk salaris en met een functieomschrijving die erop neer kwam dat hij niet teveel schade mocht aanrichten.

   Wat weten die gasten toch allemaal van elkaar en de zittende regenten?

 2. wandelganger schreef:

  Misschien ook een interessant voorbeeld van duidelijke vriendjespolitiek. We zijn allemaal gelijk. Maar sommigen zijn meer gelijk.

  Onlangs nog trok Melanie Schultz haar plan in om de wet zo aan te passen dat niet het Rijk maar de provincies en kustgemeenten verantwoordelijk worden voor het afgeven van bouwvergunningen.
  De PvdA wil harde garanties voor bescherming van de gehele kustlijn. “De kust is veel waard en moet nationaal worden beschermd.” Kustbeleid moet worden opgenomen in de Nationale Omgevingsvisies. Op deze manier kan geborgd worden dat bebouwen van de kust een zaak is van het Rijk en niet van gemeenten of provincies.
  Ook de eigen inwoners waarschuwen dat het plafond nu wel is bereikt. Er gaan veel stemmen op om de kust in Zeeuws-Vlaanderen niet verder aan te tasten met bebouwing. Maar de kleine stukjes duin te behouden.

  Hopelijk is de opdracht die de Tweede Kamer aan het Kabinet geeft niet te laat voor de West Zeeuws-Vlaamse kust.

  Plannen voor de uitbouw van hotel de Blanke Top in Cadzand liggen nu ter inzage. De gemeente Sluis heeft maar liefst 2,5 ha bouwoppervlakte aan de mooie natuurlijke kust weggegeven aan de initiatiefnemers voor de bouw van appartementen voor de uitbouw van dit hotel.

  Het Duumpje protesteerde hier in eerste instantie tegen.
  Heeft onlangs zijn bezwaren -na overleg met de geldbuidel rinkelende initiatiefnemers- ingetrokken.
  Nu zwicht blijkbaar de eigen natuurorganisatie, waar velen lid van zijn om een goede balans te behouden in de regio tussen natuur en ontwikkeling al voor het grote geld en laat zich smakeloos gebruiken als schaamlap.

  • Michiel Groeneveld schreef:

   Heeft u het stuk wel gelezen? Dit lijkt erop of u “random” een website gebruikt om anoniem leeg te lopen. Vindt u eigenlijk wel iets van Sabewa?

   • van Gremberghe schreef:

    Eerste verwijzingen betroffen vriendjespolitiek, al dan niet vermeend. Nu gaat het om kritiek op bouwproject.
    Topic was Sabewa.
    Terechte opmerking van heer Groeneveld

 3. Wandelganger schreef:

  De pers meldde gisteren dat de “Groep Versluys uit Oostende het ontwerp levert van 54 appartementen in drie gebouwen naast hotel de Blanke top op de duinen van Cadzand-bad. De Blanke Top breidt uit van 52 naar 91 kamers De appartementen ernaast dienen deels als kostendrager daarvan. De plannen worden nu uitgewerkt en na de zomer gepresenteerd.”

  Reken even mee: om de uitbreiding van dit hotel met 39 hotelkamers te financieren stemt de gemeente Sluis ermee in dat de hoteleigenaar maar liefst 54 appartementen kan bouwen in schaarse duinen. De gemiddelde verkoopprijs van zo’n appartement is ongeveer miljoen euro. Dat worden dus straks bijzonder dure hotelkamers.

 4. Wandelganger schreef:

  Sabewa is toch de omstreden organisatie die de waarde van huizen en hotels taxeert? Ook in de gemeente Sluis. Of vergis ik mij? Groeneveld steunt deze verkwanseling van onze natuurgebieden door projectontwikkelaars en vriendjespolitiek?

  • van Gremberghe schreef:

   Nou zijn we weer on topic, bij Sabewa

  • Michiel groeneveld schreef:

   Sabewa is en uitvoerende organisatie die werkelijk niets anders doet dan elk jaar volgens de directieven van de deelnemende gemeenten belasting innen. Als het in uw gemeente (Sluis, begrijp ik) anders moet, zult toch echt daar in Oostburg aan het loket met een overtuigend verhaal moeten komen – of in 2018 op een andere partij stemmen. En wat ik vanuit Terneuzen wel of niet steun, vinden ze in Sluis totaal niet interessant.

 5. Speurneus schreef:

  Hoe deze dame aan haar Baantje komt : Jeroen Gebben voorzitter college van bestuur (1 persoons college overigens) voorheen wethouder in Barendrecht o.a. Onderwijs, VVD. Jon Herselman voorzitter Sabewa, wethouder van ook o.a. Onderwijs ook VVD. Edudelta van een dure afvloeiing af, Sabewa een nieuwe directeur problem solved ! Iemand ooit een vacature gezien ?

Reacties zijn gesloten.