Acht ton van falende bonusbankier voor Deltadirecteur

Arnoud Kamerbeek

Arnoud Kamerbeek

De in opspraak geraakte directeur van Delta, Arnoud Kamerbeek, is een vertrekregeling van 800.000 euro overeengekomen met het noodlijdende energiebedrijf. Kamerbeek wordt door de raad van commissarissen met een vertrekpremie weggestuurd, omdat de publieke aandeelhouders (provincie Zeeland en de dertien Zeeuwse gemeenten) zijn salarisverhoging in 2015 van 120.000 euro ongepast vonden in een tijd dat het bedrijf slecht liep en het personeel nadrukkelijk op de nullijn werd gehouden.

De raad van commissarissen, die verantwoordelijk was voor de onacceptabele loonsverhoging van de ooit als goudhaan aangeprezen Kamerbeek, blijft evenwel gewoon zitten. Ook al wordt vanuit politieke kring in Zeeland nadrukkelijk aangedrongen op het vertrek van president-commissaris Cees Maas, voorheen falend bonusbankier bij ING.

Alle commotie komt Delta en Zeeland bepaald niet gelegen. Met Delta gaat het – daar heeft Kamerbeek al weinig aan kunnen verhelpen – niet goed. Het is maar de vraag of het bedrijf dit jaar nog winst maakt. Het eens zo florerende nutsbedrijf heeft zijn kredietwaardigheid verspeeld en nu zouden de aandeelhouders gezamenlijk het bedrijf een kapitaalinjectie van 200 miljoen moeten geven (in mijn optiek een onzalig idee, omdat het gewoon weggegooid geld zal blijken te zijn) en dan is er nog het probleem van de verplichte afsplitsing van het netwerkbedrijf en het superprobleem van wat oud het kroonjuweel van het Zeeuwse nutsbedrijf was, de kerncentrale. De enige in Nederland, onverkoopbaar, momenteel bedrijfstechnisch onnodig en de komende jaren een enorm (beton)blok aan het been van Delta, omdat er voor de ontmanteling in 2033 meer dan een half miljard euro gereserveerd moet zijn, geld wat Delta nu niet heeft. En van reserveren is nog niets terechtgekomen.

Nou ja.
Het is dan ook een prima moment om te steggelen over het salaris van een directeur. Die Kamerbeek werd twee jaar geleden binnengehaald door nog zo’n Zeelandredder in vorm, de toenmalige president-commissaris van Delta Daan van Doorn, de man die eerder Vion groot en nog sneller weer klein maakte. Daan moest vertrekken, omdat zijn protegé Kamerbeek in een interview in de PZC en het Financieele Dagblad gesteld had dat Delta voorlopig zelfstandig verder gaat en afvaldochter Indaver wou verkopen, strategische zaken waar de aandeelhouders niets maar dan ook niets wisten. Van Doorn en Kamerbeek kregen verwijten dat de communicatie van Delta beneden peil was, nou ja, na wat vijven en zessen vertrok Daan van Doorn en bleef Kamerbeek zitten waar-ie zat.
En dan halen die stomme Zeeuwen zo’n graaier als Cees Maas binnen als opvolger voor Van Doorn.

Hoe kan het toch dat er in Zeeland bij voortduring van dit soort types aan de slag kunnen. Bij Zeeland Seaports zelfde laken in een pak. Halen ze een oud Fokker-baas binnen (Lagasse), die betalen ze veel te veel, ver boven de Balkenende norm en als meneer zijn tijdelijk termijn erop zit zeggen ze niet: Merci en bedankt, salut! Nee, dan laten ze zo’n man permanent zitten tegen dat hoge salaris.
Kijk, dat is vragen om problemen.
Maar goed, dat is tegenwoordig ook Zeeuws; vragen om problemen.
Het volgende probleem waar om gevraagd is betreft Cees Maas, die zou moeten vertrekken uit eigen beweging. Ik ben benieuwd…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Acht ton van falende bonusbankier voor Deltadirecteur

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Het bedrijf van Cees Maas heeft bij mijn weten de steun van de Nederlandse overheid volledig terugbetaald, vermeerderd met 7,75% rente per jaar. Daar konden weer heel wat uitkeringen van betaald worden.

  Die overheidssteun was noodzakelijk geworden omdat de Amerikaanse overheid voorschreef dat het succesvolle spaarbedrijf van ING een groot deel van dat spaargeld in Amerikaanse rommelhypotheken moest steken. Toen die obligaties crashten moest de staat bijspringen.

  Wat Kamerbeek betreft zou ik willen zeggen: “pay peanuts, get monkeys”.

  Het morrende volk blijkt slecht geïnformeerd en laat zich zich lekker opnaaien door wanhopig links en de rechts-nationalisten. Het zal niemand verder brengen, ben ik bang.

  • van Gremberghe schreef:

   Het voormalige bedrijf van Maas en niet voor niets. Ik vind dat U wel makkelijk tonnen als nootjes wegzet. En zo kan het dat het morrende volk slecht geïnformeerd wordt door vaak blatende neo- liberalen…

  • PeterU schreef:

   Wat een gezwam. Betaal veel te veel en je krijgt Bokito’s.

   In een tijd dat het Delta-personeel op de nullijn staat, overal mensen hun baan verliezen, mensen gedwongen als zzp-er werken (is wat anders dan vrijwillig) en overuren voor de achterblijvers wel verplicht maar niet betaald worden, kun je dit soort over het paard getilde idioterie niet volhouden.
   Dit zijn geen ondernemers die met goed zaken doen of een briljant idee veel geld verdienen, maar semi-overheidsdienaren. En dan nog niet zulke hele bekwame ook.

 2. D.E.Tollenaar schreef:

  Lekker stuitende opmerking van de Heer Groeneveld met zijn “pay peanuts, get monkeys”. Iets zegt me namelijk dat je voor de helft van het bedrag dat Dhr Kamerbeek toucheerde, een goede en gemotiveerde kracht had kunnen krijgen. En dat weet dhr Groeneveld zelf ook…

  Daarnaast is de duvel en z’n ouwe moer over Kamerbeek gevallen, maar mogen de mensen die akkoord gegaan zijn met deze overeenkomst lekker blijven zitten. Wie zijn dan werkelijk de schuldigen? Hetzelfde geldt trouwens inderdaad ook voor de directeur van Zeeland Seaports waar de gemeentes Borselle, Terneuzen en Vlissingen aandeelhouders in zijn. Geen van de “betrokken” colleges heeft bezwaar gemaakt tegen het salaris van deze man. gewoonweg stuitend!

 3. PeterU schreef:

  Moet je eens kijken naar die zichzelf feliciterende ’toppers’ die van de ene dikbetaalde baan in de andere rollen, ook na een mislukking (zie de NS, SVB, AFM). Ik vraag me altijd af wat ze van elkaar en hun bovenbazen weten, dat ze nooit echt eruit worden gebonjourd.

Reacties zijn gesloten.