Nee, de gemeente Zeeland (met reactie Verhulst)

UnknownHet was vandaag weer een Van der Wouw-dag.
De voormalige Scoop-onderzoeker mocht weer wat roepen
en iedereen (vooral uit PvdA-hoek) die zich geroepen voelde mocht er op reageren.
Omroep en krant maakten er gewag van onder het mom nieuws en debat en
Dick van der Wouw – lachend – had weer wat…

En waar kwam onze wetenschapper mee, nou met de stelling dat een modern Zeeland, dat aantrekkelijk is voor iedereen, is volgens hem eigenlijk niet mogelijk als het gebied versnipperd blijft in dertien gemeenten.
Maar wel als het een bestuurlijke eenheid wordt met 380.000 inwoners.
De regio Middelburg-Vlissingen zou daarin als centrum moeten functioneren.

Zeeland moet dus verworden tot een gemeente met Vlissingen en Middelburg (ook wel de bodemloze vleespotten genoemd) als centrale pleisterplaats. De arrogante van Walcheren, van de PvdA (ook dat) en van het Zeeuwse Kennisinstituut inenen geventileerd.
Mooi, maar niet heus.

En goh, dan komt daar die burgemeester van Terneuzen ook nog even zeggen dat het Zeeuws bestuur aan een modernisering toe is. Lonink wil, in reactie op de uitlatingen van Van der Wouw,dat de taken die de dertien Zeeuwse gemeenten en de provincie nu nog afzonderlijk uitvoeren, worden ondergebracht bij een nieuw te vormen regio Zeeland.

Een regio, kan het nog mooier, een regioverband.
We kennen er nu in Zeeland een van, de Veiligheidsregio!
De club waar nota bene Lonink voorzitter van is en die – zo is de voorbije jaren gebleken – verworden is tot een nauwelijks democratische te controleren orgaan dat excelleert in het opmaken van geld aan bureaucratische maatregelen en het uitkopen van directeuren.

Jaja, volgens Lonink is Zeeland hard toe aan bestuurlijke vernieuwing.
Dat zegt dan een man van bijna 65 ( hij is in mei jarig), die dertien jaar roerganger is van de grootste Zeeuwse gemeente, maar in die hoedanigheid amper iets van de grond gekregen heeft dat beklijft. Iemand die bij de laatste verkiezingen nog riep dat hij er de brui aan zou geven als de lokale lijst TOP weer dagelijkse bestuurders zou leveren. Welnu, ze hebben er twee en Lonink hanteert nog steeds de voorzittershamer bij de raadsbeslagingen. Gelijk heeft-ie natuurlijk. Bestuurlijke vernieuwing is hard nodig. Lonink kan zelf het goede voorbeeld geven. Niet dat er veel mee veranderen zal, maar het is een begin. Aardig is ook de reactie van collega-burgemeester Vergulst van Goes op Loninks oprispingen. Ik heb ze er onder bijgevoegd, maar alla…

En Zeeland?
Een gemeente?
Een regio?
Ben je mal, vooreerst blijft alles zoals het is en kan Dick van der Wouw op gezette tijden gewoon vanalles blijven roepen.

reactie Verhulst

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

7 reacties op Nee, de gemeente Zeeland (met reactie Verhulst)

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Het is nog iets te vroeg voor afsluitende teksten, want voorlopig hebben mannen als Jan Lonink en François Lauret de tijd van hun leven: verwaarloosbaar tegenspel van een door lokalo’s gedomineerde raad en collega’s in het college die de fase van uitleg wat er eigenlijk aan de hand is waarschijnlijk nooit zullen ontgroeien.
  En één regio Zeeland? Ik was bij het Zelandusdebat gisteravond in Vlissingen en ik maak me daar ook nog steeds geen zorgen over: Schuurman Hess streed voor zijn schooltje in Kats, Marjet van Zuilen als Delta-woordvoerder viel bijna snikkend in de armen van PvdA bazin Pijpelink, Bergman en Oomen van de de Middelburg-lobby willen samenwerken met alles wat geld heeft met als bottomline dat een probleem pas een probleem is als het past in de zelfbedachte structuur.
  Glas, plas en via de tol naar huis.

 2. Henk Postma schreef:

  Het idee van Zeeland Parkstad, jaren geleden al gelanceerd door het Zeeuws Tijdschrift, spreekt mij ten zeerste aan, althans wanneer die stad bestuurlijk zo wordt vormgegeven dat het regenwoud aan bestuurders en bestuurdertjes daarmee fors wordt uitgedund, en vooral ook de besten onder ons zich geroepen voelen die kar te trekken, met als belangrijkste principe dat iedere stad, ieder dorp, iedere wijk en iedere buurt belangeloos de eigen tuintjes vermag de eigen tuintjes te wieden. Alleen al de omstandigheid dat Middelburg zich nu al met Vlissingen als de spil van Zeeland ziet, pleit ervoor dit soort noodlijdende gemeenten, alsook het navenant blunderend provinciebestuur, zo snel mogelijk op te heffen.

 3. Dick van der Wouw schreef:

  Beste Conny,

  Je hebt mij blijkbaar gevonden als bron van inspiratie voor je ‘geestige’ blog’s. Dat is natuurlijk vleiend, zeker als het om goeie journalistiek gaat. Wat mij enigszins begint te irriteren is dat je anderen (en mij in het bijzonder) vaak verwijt dat ze maar wat roepen. Leuk voor een blogje, maar niet serieus te nemen.
  Van een echte journalist (en zo profileer jij je toch?) verwacht ik dat hij tenminste bronnen raadpleegt. Je geeft daar weinig blijk van zoals de reactie van Henk Postma ook aantoont. Lees eens de analyse in het wetenschappelijk tijdschrift Rooilijn waar mijn stellingname op is gebaseerd en probeer het eens te begrijpen voordat je weer wat roept. Het is de splinter die je ziet bij anderen, maar niet de balk in je eigen oog. Om het wat gemakkelijker voor je te maken hier de link naar het artikel: http://bit.ly/1Wdpwgu

  • van Gremberghe schreef:

   Als een stuk in een wetenschappelijk tijdschrift voor jou een bevestiging is van jouw kunde en gelijk, dan zullen er “geestige” blogs blijven komen. En wat de reactie van Henk Postma betreft zou ik eea nog eens goed lezen vanaf het woordje ‘althans’.

 4. Dick van der Wouw schreef:

  Niet voor mijn gelijk, wel voor de acceptatie van een doordachte analyse. En de dingen die Henk Postma noemt na het althans lijken mij zeker nuttig om in de discussie te betrekken.

  • van Gremberghe schreef:

   Bij mijn weten is een bedachte analyse nog niet altijd een doordachte…
   Een pleidooi voor schaalvergroting mag, maar net zo makkelijk mag ik – of anderen – dat nut van schaalvergroting der Zeeuwse constellatie betwijfelen.

 5. Peter Urbanus schreef:

  Maar ja, we hebben altijd weer zo’n hardnekkig verschijnsel, genaamd ‘de werkelijkheid’. Menig Zeeuws samenwerkingsverband is al gesneuveld en huidige vormen hompelen kreupel en armlastig voort, zoals de veiligheidsregio, GR de Bevelanden of Sabewa. Samenwerken en fuseren klinkt prima, maar in de praktijk gebeurt het gewoon niet, of het functioneert niet. Als die gemeentelijke samenwerkingen op de rails blijven, dan kunnen we verder gaan kijken.

  De gemiddelde Tholenaar interesseert zich nauwelijks voor Walcheren en andersom. Maar ze voelen zich wel allemaal Zeeuwen. Ik heb geschreven voor de St. Economische Promotie en acquisitie Zeeland (SEPAZ). Stikmooi, goed initiatief, maar de gemeenten trokken er de stekker uit na een jaar of wat. Wat kon het Schuuven en Douwenland bommen dat Hulst er een bedrijf bij kreeg, bij wijze van spreken.

  Ik ben ook bang voor verschijnselen als de gesneuvelde stadsdeelraden, zoals in Amsterdam. Dan komt er toch maar weer een bestuurslaag bij, want het centrale bestuur heeft een te grote broek aan getrokken of staat teveel op afstand. Vaak betekent de oplossing voor een probleem het creëren van een nieuw probleem.

Reacties zijn gesloten.