Hulster integriteit en katten in het nauw

IMG_1008Begin oktober vorig jaar presenteerde de raad van Hulst het rapport van de commissie D04, de raadscommissie die onder voorzitterschap van oud-gedeputeerde Harry van Waveren onderzocht had wat er allemaal verkeerd was gegaan met een onroerendgoedzaak, waarbij een emmervol bestuurders, ontwikkelaars en particulieren betrokken waren geweest en die onderhand meer dan tien jaar sleepte.
Van Waveren en de zijnen concludeerden dat er veel was misgegaan, dat burgemeester Jan Frans Mulder een treuzelkont van jewelste was, dat de oud-wethouders De Vries en Weemaes niet altijd even netjes waren geweest en dat de laatste met het sturen van facturen van zijn makelaarskantoor ondertekend door hemzelve integriteitsregels had geschonden.

Of dat laatste grond had om hem strafrechtelijke ervoor te vervolgen, dat moest het Openbaar Ministerie maar -acht jaar na dato – bepalen. Vorig najaar schatte ik zo in dat het OM dat niet zo doen. Wie was ermee gebaat? Wie werd er – buiten Weemaes – door gedupeerd?
Sindsdien is de oud-wethouder al verschillende keren met kop en bekopping in de media verschenen. Gaat het OM hem voor de rechter slepen? Daar, zo werd vorige week nog gezegd, wordt nog over nagedacht.
Het commissierapport en de publiciteit was voor Vrij Nederland weer aanleiding om -niet de affaire D04- maar alleen Weemaes rol daar in mee te nemen in het jaarlijkse grote Integriteitsonderzoek. De oud-wethouder wordt in VN overigens onterecht al in de hoek gezet waar er klappen te verwachten zijn, omdat volgens het tijdschrift Weemaes al een onderzoek tegen hem heeft lopen sinds oktober. Dit is onjuist, er loopt nog niets.
Hoe het ook zij.
Weemaes blijft de aandacht trekken, terwijl de overige betrokken, Mulder voorop, angstvallig stil blijven.

Ik heb begrepen dat de Hulster oud-PvdA-wethouder ook vandaag – ja het is maandag – zijn opwachting maakt in de zusterbladen PZC/BN De Stem. Weemaes ventileert zijn ongenoegen over de deal die gemeente Hulst gemaakt zou hebben -rond de kerstdagen – met de familie Piessens over de aankoop van een pand aan het Stationsplein. De gemeente zou 313.000 euro hebben geoffreerd en de familie zou dat bod hebben aanvaard. Nou ja, dat laatste klopt al niet, omdat de gemeente na het aanbod, afkwam met allerhande aanvullende voorwaarden en dat daardoor het door de raad van Hulst afgedwongen overleg met betrokken geen overleg meer was, maar een kwestie van slikken of stikken. Nou ja, op zich is dat nu niet zo relevant.

Wat bizar in deze is dat Weemaes nu in de krant zal roepen dat het bod veel te hoog is, dat hij het destijds voor veel minder had kunnen klaren en dat Hulst er beter aan doet om dat geld te spenderen aan minima of de voedselbank. Dat roept nu de oud-bestuurder die in november 2007 door burgemeester Mulder gemaand werd te vertrekken wegens vermeende integriteitsschendingen. Het heeft toch iets van een kat in het nauw…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.