IJdele hoop

Dullaert Hulst even domein van vluchtelingen

Dullaert Hulst even domein van vluchtelingen

Zo, hee, alsof dat geen solidariteit tonen is. In Hulst is gemeenschapscentrum Den Dullaert de komende dagen geheel bestemd voor vluchtelingen. De Hulstenaren geven een weekje hun gemeenschapscentrum, sporthallen en bibliotheek prijs voor mensen uit den vreemde die alhier een nieuw, beter en veilig bestaan komen zoeken, maar die voor ze aan een vaste verblijfplaats toe zijn als leden van een reizend circus door het lage land worden gejaagd. Van Hoorn tot Franeker, van Hoogezand tot Hulst en straks – na 72 uur of het dubbele daarvan – naar Tholen.

En overal zie je autochtonen zich uitspreken tegen de komst van de inwijkelingen, terwijl anderen zich aanmelden om iets voor de reizende meute te kunnen betekenen. De meeste kortstondige opvangoperaties verlopen bijkans vlekkeloos, probleemloos. Gelukkig maar…

Ik vertoefde de voorbije weken in het land van de rijzende zon. Voelde me een vreemde tussen de Nipponezen en was dat ook. Dikke, grijze, witte man tussen miljoenen anders lijkenden. In Japan geen discussie over de opvang van vluchtelingen. Oh zeker wat in Syrië gebeurt gaat niet aan Japan voorbij, alleen Japan beperkt zich tot het verlenen van bijstand in de vorm van betaling van miljoenen aan organisaties van de Verenigde Naties. Zij moeten ter plaatse hulp bieden, daar betalen de Japanners voor. Opvang in Japan. Nee, daar begint Japan volgens premier Shinzo Abe niet aan. Honderd zijn er nu toegelaten, mensen die een directe band met Japan hebben, dus werk of familie. Anderen komen niet binnen. “We hebben eerst onze eigen demografische problemen op te lossen”, zei Abe, wijzend op het probleem van de veroudering van de Japanse bevolking.

Japan vangt geen vluchtelingen op.
Japan wil geen problemen importeren.

Net zoals de rijke oliestaten dat niet willen doen.
Net zoals de traditionele emigratielanden als Australië, de VS en Canada dat niet willen doen.
Alleen Europa doet het, omdat ene mevrouw Merkel meende dat Europa dat wel aankon.
En nu, nu gaan we miljarden betalen aan een schurkenstaat als Turkije in de hoop verlost te raken van de voortdurende toestroom.
IJdele hoop…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op IJdele hoop

  1. Pclijsen schreef:

    Eens….

  2. Ron de Kort schreef:

    Valt ook niet mee met een bootje van Turkije/Syrie naar Japan 🙂

Reacties zijn gesloten.