Powered by Planbureau (voorheen Scoop)

800_800_3_19170_0_nl_gebouwIk kan me mateloos ergeren als landelijke media weer eens besluiten om een itempje Zeeland te doen. Dat ze weer eens een probleem signaleren, een landelijke bobo van dit of dat iets laten zeggen en dan vervolgens iets aandikken dat het aandikken niet waard is. Deze week meldde een onderwijskoepel dat heel wat schooltjes in landelijke gebieden problemen gaan krijgen als ze niet snel een glasvezelverbinding krijgen. Een dure verbinding is dat, dertig mille zou die kosten, en veel schooltjes kunnen dat zelf niet betalen, waardoor straks de afname van de landelijke toets in het basisonderwijs in het geding komt. En waar zouden de problemen van dees aard groot zijn, tuurlijk in Zeeland.

Multiple kul. 1. Glasvezel is per sé geen noodzaak, er zijn meerdere beerdbandmogelijkheden. 2. Glasvezel is duur, maar 30 mille voor een aansluiting is je reinste onzin, 3. In Zeeland zijn de problemen niet zo groot als bijvoorbeeld in Groningen of Friesland. 4. Met het Zeeland-ZIEN project zijn juist vrijwel alle basisscholen in de provincie Zeeland in het bezit van een breedbandaansluiting, daarin loopt Zeeland nu eens, na bijna 10 jaar inspanningen op dat vlak te hebben verricht, voorop.
Maar laat ons dat allemaal maar even vergeten.
Laat ons gewoon melden dat de problemen groot zijn, dan klinkt het nog ergens naar.
En Omroep Zeeland brabbelt alles maar na.

En dan hebben we Nieuwsuur nog.
Die rubriek kwam weer eens meet een krampachtig krimpverhaaltje.
Onderwijs in krimpgebieden in het geding. Leegloop, sluitingen en wat al niet meer. Nieuws, ben je mal, de effecten van een dalend leerlingental stellen scholen in Zeeland al jaren voor problemen.
De ellende is dat vooral lagere overheden tot op heden alles proberen om schooltjes van te kleine omvang te redden terwijl dat onbegonnne werk is. Sterker nog, ik ken gemeenten, zoals Hulst, waar recent nog nieuwe schooltjes (Hengstdijk) werden gebouwd terwijl een dorp verderop (Terhole) de tent dichtgooide. Paar miljoen weggegooid, maar ach, who cares.
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2052476-krimp-in-zeeland-de-slag-om-de-leerling.html?title=krimp-in-zeeland-de-slag-om-de-leerling

De Zeeuws-Vlaamse scholenkoepel Perspecto maakt van de problematiek geen geheim, vorig jaar schreef de groep in het eigen strategisch plan voor de jaren die komen:

“Zeeuws-Vlaanderen is een krimpgebied. Vergrijzing en ontgroening zijn duidelijk zichtbaar.
In 2020 tellen we enkele duizenden leerlingen minder in Zeeuws-Vlaanderen in vergelijking met 2004. Dit is exclusief het aantal kinderen dat onderwijs in Vlaanderen volgt en naar het reformatorisch onderwijs gaat (circa 10 procent). Perspecto verliest in deze tijdspanne zo’n duizend leerlingen. Deze dalende trend heeft natuurlijk gevolgen. Minder leerlingen = minder scholen = minder medewerkers. Naast een dalend geboortecijfer is er ook in toenemende mate sprake van weglek van kinderen naar België, omdat kinderopvang daar goedkoper is en omdat kinderen er vanaf 2,5 jaar naar school kunnen gaan.”

In Nieuwsuur werd geen gewag gemaakt van de vlucht naar Vlaanderen en het verraad van de griffo’s aan de streek. Nee, die kwamen met de geleerde Van der Wouw van het Zeeuws Planbureau – ja, zo noemen we Scoop tegenwoordig – op de proppen en hij wist “uit eigen onderzoek en dat over andere krimpgebieden, dat het voor de leefbaarheid van een dorp niet uitmaakt of er een school is of niet.”

Voor sommige gemeenschappen gaat die vlieger zeker op – Ossenisse is een voorbeeld – maar voor andere weet ik dat zo net nog niet. Maar even los daarvan, dit Zeeuwse itempje, dit nogmaals opdienen van oud nieuws, ging natuurlijk niet om die onderwijs-en of krimpproblematiek. Het was niet meer dan een strategisch zetje, zoals een journalistenvriend zei:” Powered by Planbureau, ouderwets en immer hengelend naar projectsubsidies.”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.