De experience van Zeeland (Bens croissantje)

imagesZe vonden het mooi, de partijgenoten Frits de Kaart en Ron de Kort, dat verhaal in de PZC over hun gedeputeerde Ben de Reu die de Tour de France naar Zeeland haalde. De socialist (nou ja) Ben de Reu die op maandagochtend met een tafel vol couranten nog wat marmelade lepelde op zijn croissantje.  Zo ontbijt de moderne sociaal-democraat.
Wat later dan normaal, omdat hij de avond tevoren nog even heeft getafeld met Tourdirecteur Christian Prudhomme. Dikdoenerij heette dat vroeger heren De Kaart en De Kort…

Nou gun ik De Reu zijn fifteen minutes of fame hoor, daar niet van. Maar hij moet niet overdrijven en gelet op de reacties van de reageerders op het verhaal doet-ie dat en dat wordt ‘m niet echt in dank afgenomen. Ik laat de reacties voor wat ze zijn en wil wel nog even stilstaan bij de feiten.

En die feiten zijn dat De Reu als portefeuillehouder de kosten voor deze etappe-aankomst schromelijk heeft onderschat. Dat alle Zeeuwen minstens een euro hebben meebetaald aan een feestje voor wat bobo’s, sponsoren en wat liefhebbers. Hadden de tribunes zondag volgezeten, dan was dat nog tot daaraan toe geweest, maar ze waren slechts voor de helft gevuld. En dat is een feit.
Dat frietboeren en wat horecamensen nu klagen over achtergebleven omzetten, ach, het zij zo. En al die miljoenen die Zeeland aan die touroprisping zou overhouden, daar kan toch moeilijk ook nog iemand (nou ja Volleman) in geloven. De tour kwam en de tour ging verder, naar Antwerpen, waar het zondagavond al drukker was dan op Neeltje Jans. Het zij zo.

Heeft Zeeland iets aan de tour overgehouden. Ja.
Wat mooie beelden. En dan tekent Ernst Jan Rozendaal, ook zo’n fietsliefhebber als De Reu, uit de mond van de gedeputeerde ook nog dit op: “De sponsors hebben echt waar voor hun geld gekregen. Ze liepen allemaal te glunderen. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. ‘Dit is zo belangrijk voor de experience van Zeeland’, zei Martin Verbrugge tegen mij. Die piekert echt helemaal niet over zo’n sponsorbijdrage, hoor.”

Zou De Reu doorhebben hoe pijnlijk die uitspraak over Verbrugge is. Verbrugge en zijn Zeeland experience? Kom, dat is diezelfde Verbrugge die zijn windmolendivisie binnenkort verkast naar de Tweede Maasvlakte en Zeeland Seaports het nakijken geeft. En dat is dan geen sport, maar economie, gedeputeerde De Reu. Kwijt, verspeeld. Zeeland ware beter af geweest met een windmolenbouwer in het Sloegebied dan een etappe van het wielerspektakel. Maar alla, we houden er nu mooie beelden aan over.
En De Reu een shirtje, een soort condoom.
En weer denk ik aan dat verkiezingsfilmpje…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.