De labbekakker gefileerd & opgediend.

HansDeBoer-147bsmGelooft U echt dat die Hans de Boer, de voorzitter van VNO-NCW, de werkgeverskoepel, spijt heeft over zijn labbekakkers-uitspraak in de Volkskrant? Ik geloof er geen zier van. De man is hooguit geschrokken van de commotie die zijn gestampij in de porseleinkast heeft veroorzaakt, maar voor de rest. Niks, helemaal niks. Deze empathieloze baas der bovenbazen wsit duivels goed wat hij opdiste aan Frėnk van der Linden en voorspelde zelfs – lees het VK-artikel er maar op na – dat er geduvel over zou ontstaan.

Nee, deze Friese jongen (60 is ie) met iets dorps in zich, de man die zo makkelijk schakelt tussen driedelige pakkers met golf als hobby en gewone arbeiders moest zonodig de uitkeringstrekkers weer eens in de hoek zetten om een op handen zijnde arbeidslastenverlaging in Nederland – nog los van de komende verlichting door het kabinet – in de media voor te koken. De kloof tussen uitkeringen en lonen moet groter worden, dat was het doel van De Boers epistel. Niet voor niets haalde hij een voorbeeld van een jonge lerares in Rotterdam erbij die voor 1700 euro in de maand voor een klas moet staan, terwijl een leeftijdgenote met twee kinderen voor niets te doen 2300 euro vangt. Dat beweert De Boer althans, maar dit voorbeeld raakt kant noch wal, net zoals nog meer oprispingen van de beste man.

De Correspondent nam De Boers uitspraken onder de loupe en fileerde hem op bijzondere wijze. Niets wat de VNO-NCW voorzitter aanhaalt klopt. Zijn getallen over uitkeringsrerechtigden (700.000 ww’ers wat er in werkelijkheid 420.000 zijn), over werkloosheidsduur en werkloosheidsuitkeringen, alsmede over de werkloosheidsduur en kansen op de arbeidsmarkt kloppen niet. Geen enkele, ze zijn verzonnen, uit de losse pols geschud. De Boer heeft het over het versoberen van uitkeringen, maar vergeet gemakshalve (deze zichzelf rechtse marxist noemende grootkapitalist) dat die uitkeringen de voorbije jaren ten opzichte van het minimum-loon al 24 procent hebben moeten toegeven. De Boer wil die uitkeringstrekkers aan het werk hebben, maar vergeet gemakshalve dat zijn club – de werkgevers – niet bij machte is de mensen werk te geven. Er zijn gewoonweg te weinig banen momenteel om de beroepsbevolking te kunnen bedienen. Laten we het dan nog niet eens hebben over werk voor Wajongers en andere mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. De werkloosheid piekt op ruim 700.000 baanlozen en er zijn nu amper 125.000 banen te vergen. Dat is de realiteit heer De Boer!

En als het dan niet om cijfers draait, dan weet De Boer nog wel op andere manieren uit te halen. Naar Somaliërs die maar niet willen werken in dit land, naar hoger opgeleide werklozen die best asperges kunnen gaan steken, naar Ton Heerts en zijn FNV die in zijn ogen over de datum zijn en ga zo maar door. De interviewer moet genoten hebben toen de band liep en die De Boer leegliep…

En dan “ Al die labbekakkers die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk”. En geloof maar wat die ~De Boer zegt doet het goed aan de cafétafels en in de boardrooms. En nog een: De helft van die immigranten zitten in de bijstand, die immigranten hoeven we dus niet…” Spijt van zijn labbekakkersuitspraak? Ben je mal.

De Correspondent concludeert op basis van aangehaalde feiten dat de heer De Boer als werkgeversvoorzitter niet serieus is te nemen. Ik denk dat we dat allemaal maar moeten doen.
De man niet meer serieus nemen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De labbekakker gefileerd & opgediend.

  1. PeterU schreef:

    Asperges steken is niet echt een baan waar mee je het jaar door komt. Ik geloof ook niet dat er veel leden van de VNO-NCW zijn die liever Nederlanders hebben dan goedkopere Oost-Europeanen. Maar met dit soort gezwam bedien je je achterban natuurlijk wel weer op hun wenken.

    Er is een enorme mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Veel van de mensen die nu thuis zitten zouden kunnen worden omgeschoold, maar dan moet daar wel budget voor worden vrij gemaakt. Wat als je 30 jaar lang bij een bank of verzekeraar hebt gewerkt en je komt thuis te zitten? Die duurbetaalde banen komen echt niet vanzelf terug. Zelfs wat oudere techneuten met verouderde kennis komen niet meer aan de bak.

Reacties zijn gesloten.