Terneuzen heeft wat het wou; een supermarktoorlog

IMG_0140RBOI, het adviserend bureau van de gemeente Terneuzen, heeft in de zomer van 2010 nadrukkelijk gewaarschuwd voor het uitbarsten van een supermarktoorlog in Terneuzen als de gemeente de vestiging van supermarkten in het projectgebied Kennedy-West zou toestaan.
Toen was er nog alle mogelijkheid om de komst van nieuwe spelers op die markt te blokkeren, omdat het Kennedy-Westplan destijds nog niet eens tot de tekentafel was gevorderd. De adviezen van RBOI verdwenen echter in een la.

Nu, bijna vijf jaar na dato, krijgt wethouder Van Hulle – die de adviezen negeerde – de voorspelde supermarktoorlog om de oren. Tegen het Kennedy West plan is een groot aantal bezwaren, onder meer van Jumbo Supermarkten en de Spar-holding, zo meldt de PZC vandaag. Op zich niet vreemd. De adviseurs stelden vijf jaar terug al dat dit gebeuren zou, simpelweg omdat bij een komst van de Agrimarkt de C1000/Jumbo supermarkt die in het nabijgelegen Schuttershofcomplex huist zware klappen gaat oplopen. Een ander gevolg zal zijn, zo voorspelde RBOI, dat ook andere winkels in het Schuttershofcomplex met de val van de supermarkt zullen worden meegesleurd.

RBOI wist toen ook al te melden dat de Agrimarkt voor extra spanning binnen de sector en het kernwinkelappartaat zal zorgen, omdat het bedrijf met een zeer uitgebreid assortiment zal willen komen. Voor de nieuwe super van de boerencooperatie is in Kennedy-West een ruimte van ruimte 3000 vierkante meter voorzien, een oppervlak waar andere supers in Terneuzen slechts kunnen dromen. Andere winkels zullen zich naar alle waarschijnlijkheid in de nabijheid van deze grootsuper willen vestigen, om mee te kunnen profiteren van de permanente koopstroom.

“In die zin is het zeer onverstandig om algemene detailhandel aan de Kennedylaan toe te staan. Dit wordt dan de doodsteek voor het kernwinkelgebied en in het bijzonder voor het ABC-complex en het Schuttershof”, wisten de adviseurs van Terneuzen. Destijds werd nadrukkelijk geadviseerd om werk te maken van het project Kop van de Noordstraat, omdat dit wel kon leiden tot een versterking van het kernwinkelapparaat.

Het Terneuzense college van B en W wijst de kritiek van de supers van de hand. Agrimarkt heeft, zo wordt gesteld, de voormalige meubelzaak De Feijter in handen vlakbij de Kennedylaan-West. Daarin zou anders een winkel kunnen komen. Maar dat is natuurlijk een non-argument, omdat Agrimarkt dat pand al jaren bezit en geen enkele haast maakt om daar invulling aan te geven.
Verder stelt de gemeente dat de Aldi van de Axelsestraat verkassen wil naar de Kennedylaan-West, maar of dat de Duitse prijsstunter – die enkele jaren geleden overigens al op diezelfde Axelsestraat verhuisde, pittige meterprijzen in Kennedy-West wil gaan betalen is nog maar de vraag.
Het college volhardt echter in de stellingname dat met de invulling van de Kennedylaan-West (dus ook met supers) het bezoek aan de vlakbij gelegen binnenstad zal worden gestimuleerd.
Mij lijkt het verstandig dat de protesterende supers bij de gemeente een nieuwe distributie planologisch onderzoek eisen. Uit zo’n onderzoek zal ras blijken of Terneuzen sowieso behoefte heeft aan meer supermarkten
Alhoewel onderzoeken? Adviezen? Rapporten?
Er verdwijnt in Terneuzen de laatste jaren veel gewoon in lades…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Terneuzen heeft wat het wou; een supermarktoorlog

 1. D.E. Tollenaar schreef:

  Waarom betaald de Gemeente Terneuzen voor de diensten van een adviesbureau, om daarna hun adviezen te negeren? Klinkt niet echt verstandig en reflect in zeer hoge mate het amateurisme in het gemeentehuis. Denk dat een motie van wantrouwen zo langzamerhand een beetje naderbij zou mogen komen.

 2. RelBelg schreef:

  Woon nu 3jr in ZV en vraag me af wat een gemeente als Terneuzen moet met 2-3 winkelcentrums.

  Woonde hiervoor in Amstelveen (1 van rijkste gemeente van NL) en daar hebben ze een paar kleine buurt winkelcentrum/groepen. En in het centrum zelf 2 en die liggen TEGEN elkaar aan: Rembrandthof en Binnenhof. Je loopt van ene over de markt de andere centrum in.

  Snap niet dat ze niet de skidome lokatie verbeteren (nu de Sluiskil tunnel open is) mooie plek om Terneuzen te verbeteren is de Portal van Terneuzen.

  Zelfs leidinggevende van mijn supermarkt wist niet eens van de plannen!!!!

  Motie van wantrouwen hebben ze al, grootste deel van dit project beslist achter dichte deuren…

Reacties zijn gesloten.