W’kerkje gaat digitaal

UnknownDe PZC maakt vandaag gewag van een kleine actie van Johan de Wispelaere uit Waterlandkerkje om dorp en omliggende polders van snel internet (80 Mbps) te voorzien.
Hypersnel is dat nog niet, maar aangezien het poldergebied bekabelen veel te duur is, is het initiatief waar De Wispelaere zich voor inzet vooralsnog het best mogelijke alternatief.

Als honderd mensen een aansluiting willen en dat kenbaar maken, is KPN bereid twee wijkkasten te plaatsen, die snel internet mogelijk maken, maar ook nog eens de ontvangst van bijvoorbeeld digitale televisie mogelijk maakt.

Op de speciale website (vdsl.wispelaere.de ) die De Wispelare in het leven heeft geroepen schrijft hij aan de bewoners van Waterlandkerkje en omgeving: „:U begrijpt dat twee van die nieuwe microCentrales en het aansluiten daarvan flink in de papieren loopt; nu is het zo dat de aanbieders (KPN, Telfort, Zonnet, enz.), die over de telefoonkabel Internet, TV en telefoon aan u leveren, deze aansluiting naar uw huis moeten huren van degene die dat aanlegt, en dat zit gewoon in hun prijs;
zij betalen daarvoor per klant, dus als er genoeg klanten zijn dan komt degene, die
dat allemaal moet aanleggen, er aan uit.
Dus voor dat die er aan begint wil die graag weten of er een beetje animo is voor deze nieuwe mogelijkheid, en dat zijn wij voor hem aan het inventariseren.”

De respons is tot nu toe, vooral in het buitengebied groot. De Wispelaere hoopt dat ook de bewoners van Waterlandkerkje zich massaal zullen aanmelden voor het project. Is dat het geval, dan is het niet uitgesloten dat KPN ook elders dit soort initiatieven gaat nemen en dat zou -voor de digitale ontsluiting van de regio en de nog vele witte vlekken erin – een mooie stap vooruit zijn.

Onderzoeksbureau Stratix uit Hilversum concludeerde eind vorig jaar al dat samenwerking van ondernemers (recreatiebedrijven, agrariërs en bedrijven op bedrijfsterreinen) door financiële bijdragen er voor kunnen zorgen dat het breedbandnetwerk in WestZeeuws-Vlaanderen sneller wordt uitgebreid. Glasvezel bleek uit dat onderzoek vaak geen haalbare kaart te zijn, vandaar dat gezocht moet worden naar alternatieven. Dit is er eentje.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.