PvZ: Een partij zonder fatsoensnormen (met naschrift)

UnknownHet is opmerkelijk dat de PZC vandaag in een hoofdredactioneel commentaar even afrekende met de Partij voor Zeeland. Dat doet de Zeeuwse krant niet gauw een politieke groepering afschrijven. Het stond er niet letterlijk op pagina 27 rechtsboven, maar ik las het wel. Zeeuwen stem niet op de Partij voor Zeeland, want het is een onfatsoenlijke partij, een club zonder fatsoensnormen die eventueel straks in de provinciale politieke arena dezelfde mores zal manifesteren. Ai…

En waar draait het dan allemaal om, om wat onkiese mailtjes die tussen kandidaten zijn gewisseld en waarin men op elkaars tenen is gestaan en Marijn de Koeijer zou vrouwvriendelijke uitspraken hebben gedaan, maar niemand en hijzelf ook niet weet wat die uitspraken dan precies waren. De Koeijer wordt niettemin wel aan de kant geschoven als kandidaat zonder dat leden daar over hebben mogen oordelen of dat al dan niet terecht was. Hoe het ook zij, sinds de coupe tegen Robesin en de Neef ettelijke maanden terug (wat ook niet al netjes verliep) blijft de Partij voor Zeeland een grote poel van ellende en gekissebis.

Wijlen Cor van Leuven, ooit opbouwwerker te Hulst en oprichter van de rechtsvoorganger van de PvZ, de Zeeuws-Vlaamse Volkspartij, moet zich in zijn graf omdraaien. Ooit richtte hij samen met Jean Paul Hageman uit Vogelwaarde een partij op die het in Middelburg moest gaan opnemen voor de gewone man, omdat het CDA destijds verzuimd had Zeeuws-Vlamingen prominent op de kieslijst te zetten. Het werd een succes, even althans, want Van Leuven overleed en Hageman en Co werden vervolgens opgekocht door Rinus Stoffels uit Veere, die het partijtje als een prima vehikel zag om zichzelf in de provinciale politiek binnen te rijden, iets wat via de christen-democraten niet was gelukt. Naar verluidt kocht Stoffels de ZvP voor een ton aan guldens, herdoopte de club in Partij voor Zeeland en sleepte in 1999 bij de statenverkiezingen ineens vier zetels in de wacht. In de eerste jaren wisten Stoffels en Hageman in de abdij vooral het geluid van de Zeeuwse lokalo’s te laten doorklinken zonder dat daar echt veel oppositie aan te pas kwam. Als de toenmalige PvdA-gedeputeerde Daan Bruinooge zei dat iets wit was, maakte Stoffels daar zwart van. Dat soort tegenstellingen klonken nogal eens. Maar toen Bruinooge ermee ophield was voor Stoffels ook de lol op.
In 2006 nam Johan Robesin, oud pr-man uit Hoek, de leidende rol over. De eerste periode was Robesin een van de betere statenleden, kritisch, welbespraakt en gedocumenteerd, maar daarna verwerd de Partij voor Zeeland meer en meer tot een one-issuepartijtje, de club van de anti-ontpolderaars en dat pakte niet goed uit. Maar het moet gezegd worden; Robesin was altijd fatsoenlijk in zijn bejegening van derden.Een misser deed voor toen Robesin en de zijnen in 2010 Francois Babijn, de redder van West-Zeeuws-VLaanderen, het geweten van Oostburg en de Judas van het Westen binnenboord en dat had de ZvP beter niet gedaan, maar goed.

Robesin en De Neef weten inmiddels dat Babijn het zaad der verdeeldheid overal heeft weten te zaaien en dat met een voorzitter als Marc Rijk weinig eer meer te behalen viel. Enfin Robesin en De Neef gaan proberen met Provinciaal Belang Zeeland goed te maken wat met de Partij voor Zeeland mis is gegaan. Of dat lukken gaat? Ik heb zo mijn twijfels, temeer omdat de komende stembusgang ook nog een ander niet-gebonden gezelschap meedingt naar de gunst van de kiezers. Ik heb het dan over Zeeland Lokaal, het kindje van Topper Jos Verdurmen en oud CDA’er Mark Faasse. Die club kwam in augustus fris uit de startblokken maar lijkt nu al – nu de campagne nog moet beginnen – buiten adem.

De Zeeuwse kiezer kan straks kiezen uit drie niet landelijke partijen in Zeeland. Alledrie gelieerd aan lokale lijsten, maar niemand weet precies wie aan wie. Dat schept geen duidelijk beeld, laat staan vertrouwen en als er bij een club ook nog voortdurende gevochten wordt en -zoals de PZC zegt – fatsoensnormen met voeten worden getreden, dan straalt dat af over alle lokalo’s. Mensen stemmen gewoonlijk niet op ruziemakers, nou ja, met uitzondering van Wilders dan…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op PvZ: Een partij zonder fatsoensnormen (met naschrift)

 1. Peter schreef:

  De hoofdredactie van de PZC komt gewoonlijk niet verder dan het samenvatten van het grote verhaal verderop op de pagina. Dit lijkt dus een geweldige stap voorwaarts.

  Maar we bedenken zelf wel op wie en wat we stemmen in deze provincie.

 2. M. de Koeijer schreef:

  De PVZ verwijderde De Koeijer nadat die het integriteitsvraagstuk aan de orde stelde onder andere in de vorm van een intern onderzoek om te bekijken of er aandachtspunten op dat vlak bestonden. Voorts heeft hij er in de laatste week op aangedrongen om een scherpe motie over het leeuwloze provincielogo achterwege te laten. De statenleden wisten daarvan af toen de introductie plaatsvond. Dat de bevolking het er niet mee eens was, evenals de politieke partijen is politiek goed vertaald door het college van GS door de leeuw te laten terugkeren. Felicitaties zijn dan op z’n plaats en geen scherpe moties. Het doet me (zijnde Marijn de Koeijer) vooral denken aan de Amerikaanse film over de activist tegen de doodstraf die op den duur zelf op deadrow belandt, beschuldigd van de meest rare zaken. Het begint met maatschappelijke beschadiging, zodat iedereen raar naar je kijkt en je geen opdrachten of werk meer krijgt. Een andere film die indruk heeft gemaakt is Jagten met Matts Mikkelsen over Lucas die werk vindt op een kinderdagverblijf/kleuterschool. Hij wordt beschuldigd van sexuele benadering van een meisje-pupil. Aangezien hij de aard en achtergrond van de beschuldiging niet kent, kan hij zich hier alleen niet tegen verdedigen. De beschuldigingen worden doorgaans nimmer opgelost en blijven aan je plakken als de hondedrek aan je schoenzolen met ribbels in. We zijn nu weken verder en de gewraakte mails afkomstig van Marijn de Koeijer, waarin ik vrouwonvriendelijk jegens vrouwelijke partijleden zou zijn geweest, zijn nog niet boven water, zodat er hoor en wederhoor had kunnen plaatsvinden. Maar niks daarvan. Ook de andere beschuldigingen zijn bijzonder vreemd. En juist daarom is het merkwaardig dat leden van Leefbaar Reimerswaal en de Partij voor Zeeland dit slikken als zoetekoek, kennelijk niet eens kunnen tegenwerpen dat een bestuurslid PVZ ook over de scheef gaat met zijn opmerking wat ik zou moeten doen met een onderdeel van mijn lichaam (nota bene op de zondag voordat de andere dag ’s maandags de kieslijst wordt ingediend met diens naam er op). Een Algemene Ledenvergadering waarbij de leden van de Partij voor Zeeland mij de derde plaats op de kieslijst hebben afgenomen is er niet geweest. Wel loopt er daar een bestuurslid rond die een ander lid de belediging “Rat” toevoegt, dat ook bekent aan eenieder die dat horen wil, maar voor die belediging niet geroyeerd wordt of van de kieslijst wordt gehaald. Hoe denkt men de splinter uit het oog van de ander te halen, als men de balk in het eigen oog niet ziet? De aansturing van dit alles vond plaats vanuit Leefbaar Reimerswaal met een royement dat nergens op slaat en geen inzicht geeft .

 3. Merci di schreef:

  Gremberghes, het doet me deugd dat U hier aandacht aan heeft geschonken. Hoe kun je nu nog op zo’n partij stemmen? Wat ik mis, is het integriteitsonderzoek. VVD-Kamerlid Verheijen legt tijdelijk werk neer tijdens onderzoek integriteit, dit geeft ook aan hoe noodzakelijk dit blijkt te zijn.

Reacties zijn gesloten.