De wereldburgemeester van de Kanaalzone

UnknownHet is alsof de duvel ermee speelt. Heeft burgemeester Jan Lonink van Terneuzen zijn herbenoeming voor zes jaar binnen en begint hij zich weer te manifesteren. „Terneuzen moet het kenniscentrum voor de procestechniek worden!” en „ Zeeuwse bedrijven zullen volop meeprofiteren van nieuwe zeesluis”, roeptoetert hij op Omroep Zeeland en waar ergens waar het maar kan. Lonink wil zo graag gehoord worden, zo graag gezien worden als de beste burgemeester, maar hij kan zich helaas amper meten van die regionale superman uit Gent, burgemeester Daniel Termont, sociaal-democraat in hart en nieren, man van het volk, de man die gekozen werd tot tweede beste burgemeester van de wereld. Naheed Nenshi, burgemeester van de Canadese oliestad Calgary ging dit jaar met de hoofdprijs aan de haal, Termont werd runner-up en gaf gisteren ter gelegenheid van zijn uitverkiezingen een groots feest waarbij hij – uit eigen zak – 1000 consumpties weggaf aan gewone Gentenaren die hem kwamen feliciteren.

Termont kreeg de tweejaarlijkse erkenning omdat hij door samenwerking met bevolking en bedrijven er al jaren in slaagt om Gent economisch, sociaal en cultureel op de kaart te zetten. Hij roept niet alleen, maar doet ook dingen en is bovendien populair. Iets wat niet elke politicus kan zeggen en zeker niet in Vlaanderen.

Termont heeft Gent, met zijn universiteit die inmiddels ook de mondiale top 50 is binnengedrongen, al echt tot een kenniscentrum (ook van de procestechniek) gemaakt en Termont heeft er mede voor gezorgd dat Gent (en zijn bedrijven) een nieuwe zeesluis in Terneuzen krijgt. Enfin, Termont heeft reeds het een en ander voor elkaar gekregen als gekozen bestuurder.

Want vrijwel al die mannen en vrouwen die mondiaal steden runnen zijn direct gekozen. Het zijn mensen die zich durven manifesteren, die zich – om hun electoraal verworven positie te behouden – moeten bewijzen. Slechts een Nederlandse burgemeester haalde de groslijst van de City Mayors Foundation die de wedstrijd tweejaarlijks houdt en dat was Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. De man van als je het niet aan staat, dan rot je maar op. De PvdA’er die de leefbaren in Rotje voor zich wist te winnen. Aboutaleb kreeg de laatste tijd omdat hij zich onderscheidde wel meer lof (maar ook kritiek) toegezwaaid. Het gros van onze raad voorzitters, onze benoemde vertegenwoordigers van de Kroon in onze gemeenten, zijn kleurloze types. Eierlopers en lintenknippers, een enkele uitzondering als heer Hoes daargelaten, maar daar win je ook geen prijzen mee. Nee, dan buurman Termont Jan, daar kun je een voorbeeld aannemen.
Kijk wat de jury over hem te melden heeft.
In het Engels, maar dat lukt wel….

Daniël Termont, first runner up and winner of the World Mayor Commendation for services to European cities, has served the City of Ghent since 1977, first as a city councillor and from 1995 to 2007 Deputy Mayor. In 2007 he was elected Mayor and five years later re-elected for a second term. During his political career, he has several times been asked to enter national politics but has always declined, insisting that he wanted to focus on serving Ghent and its citizens. Despite or because of his many years in public life, he remains very popular. Daniël Termont has set the city ambitious environmental, social and economic targets and believes the majority of them can be met with the co-operation of Ghent citizens and the city’s other stakeholders.
 
Mayor Termont insists that co-operation is not given freely but has to be earned again and again. He seeks dialogue where other people in power might command. The Mayor is accessible and feels comfortable talking to ordinary people but is also a skilled negotiator when dealing with business, government and even royalty. He says, his number one rule is to be always myself. “I speak my mind but always with respect, no matter whom I am talking to.”
 
Mutual respect is essential in a city of some 250,000 people that is home to 160 different nationalities. “Civilisations do not clash in Ghent,” says Mayor Termont. The City allows, indeed it encourages celebrations by different cultures but the Mayor stresses that there are basic rules in society that everyone has to follow without exception. “I will not allow anyone to break these rules, whether they are Belgian or not.”
 
Like many mayors of European cities that trace their origins to the Middle Ages, Daniël Termont must be both moderniser and conservationist. Ghent, which in the 12th and 13th centuries was Europe’s second-biggest city after Paris, has the largest number of protected buildings in Belgium. It is also competing to attract bio-related companies and businesses from other growth sectors. The city has successfully nurtured one technology park and is planning a second. Ghent also benefits from the presence of one of the world’s most respected science-focused universities.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op De wereldburgemeester van de Kanaalzone

  1. Michiel Groeneveld schreef:

    Ik mis in deze laudatio de eindeloze voorraad schuine moppen die Daniel Termont met goed gevoel voor dosering en timing op zijn publiek kan loslaten. Voor de Terneuzense raad durfde hij het overigens eerst niet aan en moest expliciet daartoe door een wethouder genodigd worden. Maar Termont schakelde moeiteloos en met succes. Zulke burgemeesters vermag Nederland niet voortbrengen.

  2. Frits Jansen schreef:

    Hierbij nomineer ik de voorzitter van het meest kleurloze en onbeduidende college van van de gemeente Terneuzen voor de grote stilstand en stagnatie prijs. Kijk en zo maak je vrienden.

  3. Wim Diepeveen schreef:

    Misschien kan de ‘zeer gewaardeerde’ burgervader nog worden omgeschoold tot stadsomroeper, dan wordt hij toch zeker gehoord!

  4. Een wijze man met heldere uitspraken kijk maar naar mijn opnamen vanwege de 1 mei viering https://www.youtube.com/watch?v=w8oHp9HF2Ek

Reacties zijn gesloten.