Wie wind zaait (header januari 2015)

UnknownHet jaar 2015 is amper aan gang of de wereld staat weer in brand en dan heb ik het niet over de aardbrand in IJsland. Nee, maar over die verschrikkelijk aanslag op het vrije woord in Parijs. Het waarom ontgaat me, 12 doden. Neergelegd in koelen bloede. Afschuwelijk. En wat nu volgt vind ik al net zo gruwelijk. Het hypocriete geleuter van politici en ander volk. Oplopende spanningen tussen bevolkingsgroepen, wraak en wat al niet meer zij. Op wat en op wie. Het leeuwendeel der Islamieten is geen terrorist, maar helaas zijn de terroristen de laatste tijden vrijwel allen islamiet. Geeft te denken…

Ik volgde vandaag op de Belgische televisie de debatten in het parlement van ons buurland. Politici spraken hun afschuw uit over de terreurdaad en vroegen de regering Michel om maatregelen om de Belgen te beschermen, om repercussie en meer. Vlaams Belanger Filip DeWinter bereed zijn stokpaardje en citeerde bij gelegenheid de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, als ze zich niet willen voegen, dan rotten ze (wie?) maar op…Geeft te denken.

Ik las op internet stukken uit verschillende media over de reacties naar de London Bombings in 2005, toen er bij aanslagen in metro en op een bus meer dan 50 doden vielen. De geschiedenis herhaalt zich. Veel geblaat van politici (een Zeeuwse CdK die weer eens koketteert met de vrijheden van Roosevel, maar vergeet dat die Amerikaanse president na het optekenen ervan gelijk besloot tot het interneren van 250.000 Japanse Amerikanen, maar alla, vrijheden zijn voor Staten iets anders dan voor gewone mensen). Die gewone mensen uiten hun afschuw en verontwaardiging. Ook destijds in Londen, maar je hoorde niemand in de weken erna over de meer dan 2000 racistisch gerelateerde incidenten, culminerend in twee moorden op mensen van Oosterse komaf.
En ja die voortdurende machteloosheid van autoriteiten om het tij te keren…dat geeft te denken.
Ik ben geen Charlie, geen liefhebber van hypes en hausses. Ik probeer als gewoon mens te denken hoe het anders kan, maar ontbeer een antwoord, een oplossing.
Wie verder gevorderd is met denken mag het me laten weten…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Wie wind zaait (header januari 2015)

 1. Pclijsen schreef:

  Je zal maar yezidi wezen. Die mochten niet eens yezidi zijn.

 2. Het vergelijk met eerdere aanslagen gaat niet op met wat gisteren is gebeurd in Parijs. Dit is een gerichte executie geweest van een stel fanatici die onder de vlag van een godsdienst, helaas weer de islam, hun laffe daad uitvoerden. Daar mag serieus tegen geageerd worden, het liefst niet met stille marsen maar met veel lawaai en structureel.
  In dit specifieke geval wil ik daarom dus juist wel Charlie zijn.

  Om dit soort malloten te laten zien dat we het beu zijn dat ze hun “virtuele games” inmiddels ook “spelen” in “real life” moeten we juist niet stil in een hoekje kruipen. Alle fanatici, ongeacht kleur, rang, stand, afkomst en religie flink de oren wassen.

  Hoe? tja, wat mij betreft op een ludieke manier.. Laten we bijvoorbeeld in onze cultuur beginnen elke dag 3 maal de klokken te luiden als signaal. Voor elk slachtoffer driemaal daags 1 uur lang de klok laten luiden. In dit specifieke geval dus 12 dagen lang. Dan maak je een statement! Voor ieder nieuw bijkomend slachtoffer herhalen.

  Niet alleen om het uitschot te waarschuwen dat we wakker zijn en onze vrijheden tot het uiterste verdedigen in woord en tekening maar vooral om ons, de massa, wakker te houden dat het niet bij deze aanslag zal blijven en ook niet bij 1 dag herdenken met nietszeggende frasen van politici en dan weer vergeten.

  Op deze manier ga je de hausse en hype voorbij lijkt me… Of het DE oplossing is, weet ik niet, maar als het niet van onderop komt, zal het nooit komen. We ontberen misschien wel een Ghandi op dit moment.

 3. Arno Rootsaert schreef:

  Stap voor stap Conny,
  Wat gebeurd is in Parijs is verschrikkelijk, het effect zorgt wel dat wij allen bewuster worden over de omgang met elkaar. Dit geldt ook voor alle autoriteiten, we kunnen helaas niet verwachten dat zij deze problematiek zomaar even kunnen oplossen.

  Wat zeker bijdraagt aan de oplossing is dat jij en je collega’s blijven schrijven en tekenen over alles wat je wilt, wat je belangrijk vindt en dus ook Zeeuwse kwesties, daarmee komen we allemaal weer een stukje verder.

  Dus, gewoon doorgaan en iedere Zeeuw die wat te melden heeft maar anoniem wil blijven weet jou inmiddels wel te vinden #Zeeuwileaks

 4. B Van de Walle schreef:

  Als U het MIJ vraagt – maar U vraagt het Me niet – moeten We er eerst voor zorgen dat elk individu ( mens ) weet van WELKE BIOLOGISCHE VADER Hij is. Eigelijk is dat de strategie van elk `geloof`. Ze hebben de GOEDE VADER in de hemel gezet en hebben zo een wereld gevormd vol leugen en bedrog.

  Als U de `verdeel en heers`-theorie op HUN systeem toepast zijn Ze daar al enkele duizenden jaren met BRIO in geslaagd. Er lopen veel onevenwichtige mensen op deze ronde aardekloot en sinds de wetenschappers hebben bewezen dat de aarde niet PLAT is zorgt dit voor evenwichtsstoornissen.

  Het is dan ook weer opvallend dat de mensen die het hardste staan te roepen over extremisme nogal `toren van babel` -hoge weddes hebben… Maar Ja het spiegeltje-spiegeltje aan de wand was bij de boze koningin ook meestal nogal ietsje troebeler dan de ogen van de kleine dwergen waar het sneeuwwitje zich in moest spiegelen denk Ik dan maar elke keer weer … en dat rijmt…

  Maar … “als Je lang genoeg wacht lost alles vanzelf wel op…” :sprak het suikerklontje en het bleef Mooi zoet in de verpakking zitten…

  `Als Je kind bent leer Je praten, als Je oud wordt leer Je zwijgen.
  Dat is `s mensen vergissing: leren praten vooraleer Je kunt zwijgen.`

  Rabbi Nahman van BratisLAVA (waarschijnlijk in de buurt van een of andere vulkaan)
  (365 dagen Wijsheden uit het Midden-Oosten Danielle&Olivier Föllmi- Lannoo)

  Oh Ja… Ik heb niks gezegd

Reacties zijn gesloten.