VVD-leugentjes om bestwil in Sluis

UnknownOpmerkelijk! In de gemeente Sluis wordt bewust op een politieke crisis afgekoerst, terwijl daar bestuurlijk gezien helemaal geen sprake van hoeft te zijn. De VVD heeft met zijn merkwaardige spel rond het aftreden van wethouder Stan Lauret (gaat-ie wel, gaat-ie niet en waarom dan wel of niet) het voortbestaan van de coalitie van CDA, D66, Gemeentebelangen en VVD bewust in gevaar gebracht, want laat ons wel wezen als Lauret en zijn fractievoorzitter Conny Almekinders beweren dat Lauret zijn biezen pakt omdat hij binnen de huidige coalitie niet de ruimte, niet de steun krijgt om zijn beleid waar te maken, dan schoffeer je daarmee onherroepelijk de collega bestuurders binnen de coalitie. En dat is vreemd, temeer de verhoudingen binnen de club goed leken te zijn. Sterker nog, ik hoorde deze week nog vertellen dat ze goed waren en dus niet leken.

Als CDA’er of lid van Gemeentebelangen zou ik me danig in de kuif gepikt voelen, omdat er tot op heden geen enkel heikel punt binnen de coalitie tot spanningen had geleid. De begrotingsopzet voor 2015 werd zelfs met moeite rond gemaakt en met enige trots kon het college vorige week nog melden dat er niet extra bezuinigd moest worden. In het bepaald niet rijke Sluis een mooi gegeven, politiek een mooi resultaat. Ook voor Lauret, financiën was per slot van rekening zijn portefeuille.
Nee, als ik coalitielid zou zijn zou ik pissig zijn om het liberale gedoe van de voorbije dagen. Wees dan eerlijk en zag gewoon dat er een integriteitskwestie speelt rond Lauret en dat die eerst uitgezocht moet worden. Dan doe je recht aan de situatie en aan de twee medewerksters die klacht hebben neergelegd tegen Lauret.
En burgemeester Annemiek Jetten zou er als nieuwe portefeuillehouder Personeel en Organisatie (voorlopig althans) goed aan doen om die kwestie naar behoren uit te zoeken en op te lossen.

Dat Almekinders en Lauret leugentjes om bestwil hebben gekweten zal de komende dagen vanzelf blijken als de redder van Sluis, van heel West-Zeeuws-Vlaanderen en en passant ook Zeeland, Francois Babijn eindelijk zijn vragen gaat stellen. Vragen waarop ik in deze kolommen eerder al een voorschotje nam.
Hoe langer bestuurlijk Sluis rond de pot blijft draaien hoe groter de ellende als straks helemaal duidelijk wordt wat er vorige week maandag in de Drie Koningen in Groede allemaal gebeurd is. Vandaag worden de fractie geïnformeerd over de ins en outs van het vertrek van Lauret. Het zal me benieuwen wat er met het deksel van de beerput gedaan wordt. Erop of eraf…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op VVD-leugentjes om bestwil in Sluis

 1. Piet Fluwijn schreef:

  Ik vind dat je analyse goed is Conny.
  Geen heikel punt heeft tot spanningen geleid?
  Conny, wat dacht je van het standpunt van D’66 wethouder Albert de Bruijn dat
  2/3 van de scholen in de gemeente Sluis wat hem betreft gesloten mogen worden.
  Dit is welleswaar ’n landelijke aangelegenheid, maar toch, het zet veel kwaad bloed.
  Enkele weken geleden heeft ’n Sluis’ raadslid zijn aftreden ook al aangekondigd.
  Met kunst en vliegwerk is dit op ’t laatste moment teruggedraaid. Ook al geen teken dat het zo goed botert binnen het gemeentebestuur.

Reacties zijn gesloten.