Verkeerde Zeeuwse zuinigheid..

UnknownTerwijl op dit moment verschillende provincies in den lande honderden miljoenen investeren in de digitale infrastructuur kiest Zeeland, voor wat heet, de zuinige benadering. Het provinciale actieplan gaat niet verder dan een onderzoek naar een paar vraagbundelingstrajecten, waarbij bedrijven en particulieren die nu nog verstoken zijn van breedbandverbingen gevraagd worden om in gezamenlijkheid een aansluiting te bekostigen. Hoe groter de groep participanten, hoe goedkoper de aansluiting kan worden. Momenteel loopt een traject in de gemeente Sluis (gericht op recreatie-ondernemers en boeren) en mogelijk wordt er ook een project gestart op Schouwen Duiveland. Daar blijft het vooralsnog bij.

En terwijl in Flevoland inmiddels eenderde van de huishoudens over glasvezelaansluitingen beschikt, Noord-Brabant al zijn bedrijventerrein – ook de kleintjes – voorziet van supersnel internet en in Friesland en Overijssel alle witte vlekken worden ingekleurd komen we in Zeeland niet verder dan het stellen van een vraag. Wilt U snel internet?

Het antwoord daarop is altijd ‘ja’ totdat de kostprijs in beeld komt, dan haken in Zeeland (ook dankzij het monopolie van Delta/Zeelandnet) de meeste gegadigden af. De provincie denkt nu – door speciale doelgroepen te benaderen – de ZLTO en Recron als medefinanciers te kunnen strikken voor het aansluiten van de circa 12.000 adressen in het Zeeuwse witte vlekkenland.
Ook de gemeenten zouden mee moeten gaan doen, maar ik zie dat vooraleerst niet gebeuren.
Het digibetisme op gemeentehuizen heeft een hoog gehalte. Komt nog bij dat gemeenten op dit moment heel andere prioriteiten hebben door ingrijpende reorganisaties in het zorgveld.

In een brief aan de Staten van Zeeland stellen GS dat vooralsnog geld op de rol staat voor een paar projecten. Tja, maar dan moeten andere maatschappelijke geledingen ook gaan meebetalen aan de ontsluiting van de provincie. En ons Zeeuwen bin zuunig…
Dat belooft wat…
Terwijl elders digitale snelwegen worden aangelegd begeven de Zeeuwen zich straks over het digitale karrenspoor…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.