Arm Vlissingen onder curatele..

cropped-IMG_4029.jpgVlissingen moet een artikel 12 gemeente worden. Dat vindt de Vlissinger raad.Vorige week informeerde inspecteur Sietze van den Berg van het ministerie van Binnenlandse Zaken politiek Vlissingen over de mogelijke artikel 12 status van de gemeente, gaf aan wat de gevolgen en plichten van de gemeente waren, maar hield de raad voor dat na vijf jaar onder curatele te hebben gestaan bij het Rijk Vlssingen er financieel gesproken weer bovenop zou komen. Nou ja, de raad heeft gewikt en gewogen en komt nu vrijwel unaniem tot de conclusie dat Vlissingen op een andere manier niet te redden valt. Doormodderen, zoals de voorbije tien jaar, zou de stad alleen maar verder van een gezonde status afbrengen en op zo’n proces zit vrijwel niemand meer te wachten.

Opmerkelijk is evenwel dat de raadsfracties nu denken dat met een onder curatele stelling de pittige bezuinigingen op sport en cultuur kunnen worden opgeschort. Nou, ik denk dat dat een kleine misrekening is. Het Rijk zal eisen dat er bezuinigd wordt en fors en op de totale begroting. Wethouder John de Jonge zal straks elk pak papier, setje potloden of paperclips mogen verantwoorden bij de rijkscontroleurs. Alles zal eerst door Haagse vingers aan de pols gepolst worden.
Als de raad wensen heeft zullen er gelijk prijskaartjes aan gebonden worden en zal bestuurlijk Vlissingen meer dan goed moeten verantwoorden met welke middelen die wensen bekostigd zouden moeten worden. En de Vlissingers zelve zullen het ook merken, bezuinigingen zeker, nullijnen zeker en wellicht nog onder de nul, lastenstijgingen, zeker.
Misschien kan Vlissingen als eerste Zeeuwse gemeente de aandelen Delta – voor zover die nog iets waard zijn – van de hand doen als begin van de grote schoonmaak…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Arm Vlissingen onder curatele..

 1. Flip Feij schreef:

  Artikel 12, wat zijn dat eigenlijk?
  http://tinyurl.com/ozenb2u

 2. Tjeu Strous schreef:

  Wordt het nu langzamerhand niet eens tijd om serieus te gaan.praten over een gemeente Walcheren. Daarin kan het gesprek over uitgaven inzake sport en cultuur, maar dan op heel Walcheren goed meegenomen worden

  • Peter Urbanus schreef:

   Hé ja, dan krijgt Vlissingen ook de bouwput van Middelburg nog in de maag gesplitst. Of een gemeente Walcheren een oplossing is, vraag ik me af.

   Ik vrees dat Vlissingen niet de laatste Artikel 12-gemeente zal worden.

 3. George Knight schreef:

  @Conny
  ‘Opmerkelijk is evenwel dat de raadsfracties nu denken dat met een onder curatele stelling de pittige bezuinigingen op sport en cultuur kunnen worden opgeschort.’

  Maar tegelijkertijd waarschuwde die artikel-12 commissaris van Binnenlandse Zaken -de revisor in de buitengebieden- Sietze van den Berg Vlissingen niet te makkelijk in voorzieningen te snijden. Zodat er schade ontstaat. Van den Berg sprak zich juist uit tegen het te rigoureus snijden in kunst en cultuur. En dat kun je het voornemen van het college om de subsidie aan bibliotheek of muZEEum met 50% terug te brengen wel noemen.
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2014/09/30/vlissingen-wil-fors-snijden-in-cultuur-herziening-gevraagd/

  Afgelopen zondag gekeken naar VPRO’s Tegenlicht over de macht van de stad? In Hamburg wisten burgers een referendum te winnen dat erop neerkwam dat de stad de energievoorziening -en de winst daarop- weer in eigen hand nam. Dat terugdringen van de macht van bedrijven is een zinnig voornemen. Verjubelen door gemeenten van aandelen in water- en energievoorziening is om twee redenen een doodlopende weg. Ze hebben geen verstand van haut finance en weten hun geld niet te beleggen. En vooral: ze verkopen de autonomie van zichzelf en hun burgers. Kan Vlissingen niet wat beleidsambtenaren voor 5 jaar op verlof sturen, gemeentekantoren sluiten en wat nieuwe bedrijvigheid aantrekken?
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/de-macht-aan-de-stad.html

  • Peter Urbanus schreef:

   Nieuwe bedrijvigheid zou mooi zijn. Voorwaarde is dat bedrijvigheid betaalbare ruimte kan vinden. Dat is nu een probleem, want de huren zijn vaak huizenhoog.

Reacties zijn gesloten.