Eenhoorn lost alles op

Bas EenhoornDe digitale rampspoed bij de (rijks)overheidsdiensten blijft nog wel een aantal jaartjes voortduren. Een benoeming van een Nationaal Commissaris Digitale Overheid gaat daar werkelijk niets aan veranderen. Zeker niet als die betreffende allesoplosser de heer Bas Eenhoorn is.

De VVD-bestuurder die grossiert in tijdelijke baantjes, die naam maakte als waarnemend-burgemeester van Alphen aan de Rijn (bij de schietpartij in een winkelcentrum destijds), maar die verder in bestuurlijke Nederland een spoor heeft nagelaten van gebroken beloften tot bestuurlijk ellende en frustratie. Komt nog bij dat diezelfde Eenhoorn jarenlang adviseur is geweest bij CapGemini, nota bene een van de grotere bedrijven die mede verantwoordelijk is voor veel digitale ellende bij overheidsdiensten.
Of zou het juist zo zijn dat ze hem daarom binnen hebben gehaald. Zou makkelijk kunnen in dit rare land, dat op het vlak van vriendendiensten België ver voorbij is gestreefd.
Het is gewoon frappant dat Eenhoorn, de oud CapGemini-consultant, wordt benoemd op de dag dat de Sociale Verzekeringsbank bekend maakt juist van dat bedrijf af te willen omdat Capgemini voor een systeem dat voor de SVB alle uitkeringsregelingen moet gaan ondersteunen en al ruim 32 miljoen euro heeft gebeurd, maar dat nog van geen kanten werkt. De SVB wil dan ook van de leverancier af en dat lijkt ook de Auditdienst Rijk maar het beste.
En dan krijgen we dus op voordracht van Rutte en Co een oud-CapGemini-consultatnt die moet gaan zorgen voor een sterkere regie op de ontwikkeling van de digitale infrastructuur van de gehele Nederlandse overheid. Nou, dat belooft wat.
Het kabinet acht het nodig ‘om de overheidsbrede digitale basisinfrastructuur van Nederland robuust en toekomstbestendig te maken, de sturing hierop te versterken met een passend governance- en financieringsarrangement en om een stevige overheidsbrede agenda op te stellen om het gebruik van de digitale dienstverlening aantrekkelijker te maken en verder te laten toenemen.’ 
En dat mag meneer Eenhoorn, die jonge vitale kracht van bijna 68, met niets van een echte ICT-achtergrond, maar een trouwe liberaal met vele connecties op zich gaan nemen. Onvoorstelbaar, maar toch.


Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Eenhoorn lost alles op

  1. Peter schreef:

    Geheel eens met dit betoog! Vriendjes helpen vriendjes helpen vriendjes, zolang je maar bij de club hoort (heurt?).

Reacties zijn gesloten.