Het misplaatste cynisme over Europa ofwel de litanie van De Reu

imagesVan de Zeeuwse PvdA-gedeputeerde Ben de Reu van economische zaken mag er niet meer geschamperd worden over Europa. Moet het maar eens klaar zijn met dat cynisme over Europese samenwerking en alles wat er aan vasthangt. Nou als De Reu dat stelt, dan ga ik natuurlijk niet cynisch doen over een Europadag, de aankomende verkiezingen en bijvoorbeeld een Frans Timmeramns. Dat mag, dat past niet. En zo is het natuurlijk.
Europa is fantastisch.
Dat is gewoon zo.

Dat vinden die Afrikanen die aan de zuidelijke oevers van de Middellandse Zee samenscholen om de sprong naar de beschaving te maken ook. Europa is voor hen het beloofde land. Vraag het ze maar, als ze aankomen op Lampedusa of Malta of die steenklompen in de Egeische Zee. Ze hebben er – voor hen dan – kapitalen voor over om zich door mensensmokkelaars in gammele bootjes te laten verschepen. En dat gaat gewoon door, het kan en zelfs al mag het niet het mag doorgaan.
Europa is fantastisch.
Dat is gewoon zo.
Dat vinden die Oekraïners ook. Die dachten na jaren onder het Russisch juk geleefd te hebben binnen de grenzen van Europa een veilig heenkomen te kunnen zoeken. Grootheden als Van Baalen en Verhofstadt hadden dat ook luidkeels staan verkondigen. Kom maar bij ons, dan komt alles goed. Schaar je binnen de Europese rangen, dan zullen we die Poetin wel eens een poepje laten ruiken riepen de grootheren der liberalen tegen de betogers in Kiev. Het is nu wat stil geworden, Oekraïne verkruimelt als staat, maar het gros wel wel zo spoedig mogelijk een beroep doen op de vleespotten in Brussel. En dat gaat ook gewoon gebeuren, het kan en zelfs al slokt Poetin de helft van de natie op, het gaat gebeuren.
Europa is fantastisch.
Dat is gewoon zo.
De Reu heeft gelijk, waarom cynisch wezen. Het slaat nergens op.
Door dat verenigde Europa is er al jarenlang vrede in Europa.
Daarbuiten niet, maar daar kan Europa weinig aandoen en doet daar eigenlijk ook telkenmale weinig aan.
Maar neem nu een gewone burger die naar Frankrijk of Spanje op vakantie gaat, die verlost van die waardeloze peseta’s en die stomme francs. Die kan overal betalen met de euro.
Het kan en het gebeurt ook. Een munt, een zegen, geen valutagehannes meer, overal dezelfde munt, dezelfde waarde.
Nou ja, het mag dan overal sinds de invoering van dat ding behoorlijk wat duurder zijn geworden, dat doet er weinig toe.
Europa is fantastisch en de euro eveneens.
Dat is gewoon zo.
En straks mogen we weer een Europees Parlement bijeen kiezen. Dat gaat gewoon gebeuren, het kan en het mag en mensen moet daar gewoon blij om zijn. Wij kunnen met zijn allen nog wat kiezen en we mogen zelfs stemmen uitbrengen op mensen die twijfels hebben over dat prachtige samenwerking stelsel. Wij wel, die Chinezen niet hoor. Nou mag dat Brusselse apparaat een geldslurpende megamacht zijn, we houden het wel in stand. Met zijn allen, omdat het goed is, omdat het fantastisch is. En De Reu voelt dat prima aan en Frans Timmermans nog beter.
Europa is fantastisch, dat is gewoon zo.
Dat kon je vorige week tijdens de speciale Europadag in Zeeland (en daarbuiten) zien en ervaren. De Reu fietste – en met hem nog wat mensen – langs prachtprojecten in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone die stand zijn gekomen met fikse Europese steun: het Bio Base Europe Traning Center bij de skihal in Terneuzen (zes miljoen voor een prachtgebouw waar we mee kunnen doen wat we willen), het Voorlichtings- en Opleidingscentrum in het kassengebied bij Westdorpe ( oorspronkelijk bestemd voor de scholing van 8000 werklozen uit de Kanaalzone die nu klaarblijkelijk allemaal werk hebben gekregen) en niet te vergeten de prachtige Nieuwe Bierkaai in Hulst die gezorgd heeft voor een complete heropleving van de Hulster binnenstad. Fantastische projecten die zonder Europa niet eens waren bedacht. Hee.
Dus waarom – en De Reu schat dat vanzelfsprekend juist in – cynisch doen over Europa.
Europa is fantastisch, dat is gewoon zo.
En Frans Timmermans ook.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het misplaatste cynisme over Europa ofwel de litanie van De Reu

  1. Europa staat als een (kaarten-)huis!
    Gezien het visieloze leiderschapspotentieel van de huidige leiders liever investeren in een sterke confederatie dan toewerken naar een federatie!

Reacties zijn gesloten.