De machteloze onvrede van een oudgediende PvdA’er

23feb2011 199Co van Schaik, de afzwaaiende regionale PvdA-coryfee, werd woensdagavond door machteloosheid overvallen. De uitslagen vielen tegen en dat deed pijn. Bij elk stembureau klom de blauwe staafgrafiek van TOP de hoogte in, terwijl de rode PvdA-staaf ver, heel ver achterbleef en meestentijds nog werd voorbijgestreefd door de groene van het CDA.

Het voorgenomen vertrek van de langdiener liet zijn electorale sporen na. Slipsporen. Voor de camera’s van Omroep Zeeland maakte hij een korte analyse van het verlies. Het landelijke beleid, de arrogantie van de huidige PvdA, de onvrede van mensen over het huidige door PvdA gesteunde liberale afbraakbeleid en het Van Schaikeffect, dat alles had tot het jammerlijke verlies van de sociaal-democraten in Terneuzen geleid. Jammerlijk en jammer vooral – zo zei Van Schaik- voor zijn opvolger Cees Liefting, die goed werk had verricht de voorbije vier jaar en deze afstraffing echt niet had verdiend.

Co’s teleurstelling was groot.
Zijn onvrede nog groter.
Vier jaar geleden had hij al eens afstand genomen van de landelijke partij, door in Terneuzen een volledig zelf door de afdeling gedirigeerde verkiezingscampagne te voeren, met eigen posters, eigen foldermateriaal en met zo min mogelijk verwijzingen naar de moederpartij. Aleen het roosje was nog toegestaan. Die lokale PvdA-campagne pakte wonderwel uit en in Terneuzen kon de PvdA toen het verlies tot een minimum beperken en werd de club van Co in grootte de tweede na TOP.
Dit keer werd de fractie in een keer gehalveerd.

En vandaag kwam het vervolg op de eerste onvrede.
Waarschijnlijk na het zien van tv-beelden van een Samsom die zijn verlies niet durft te nemen.
van Schaik klom in de pen en schreef:

“Beste heer Samsom en Spekman

Jammer, dat jullie niet de conclusie getrokken hebben te vertrekken. Honderden raadsleden en wethouders hebben zich ongelooflijk ingezet voor het gedachtegoed van de PvdA en jullie hebben dit door deelname aan dit kabinet verkwanseld.
De kiezer heeft het allemaal niet door,
met andere woorden, jullie zijn zo arrogant dat de kiezer gediskwalificieerd wordt. Salonheren!
Peter Hilhorst in Amsterdam treedt voor jullie onnozelheid af.
Een schande, dat jullie dit niet oppakken door zelf af te treden.
Gelukkig pikt de samenleving niet dat de PvdA arbeidsgehandicapten pakt, huurders onmogelijk hoge huren oplegt en ga zo maar door.
Denk na en stel een daad!
De kiezer zal dit ongelooflijk waarderen.

Groet
Co van Schaik
wethouder PvdA gemeente Terneuzen.”

Dat schrijft een wethouder die 36 jaar namens de PvdA lokaal geregeerd heeft,
maar die nog steeds wacht een een speld van verdienste van deze kiesvereniging.
Ik vrees dan ook dat deze brief gewoon gearchiveerd wordt en dat Van Schaik over enkele weken een ontvangstbevestiging krijgt (als het meezit).

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op De machteloze onvrede van een oudgediende PvdA’er

  1. Peter schreef:

    Moet je voor de grap eens op de website kijken van de PvdA. Daar worden iedere keer op ronkende toon allerlei maatregelen etc. voorgesteld, of melden parlementariërs trots hoe ze opkomen voor de belangen van ‘de man in de straat’, de mantelzorgers en andere veronderstelde leden van het electoraat. Onder die stukjes staan steevast een hele resem aan scheldreacties, maar ook inhoudelijk onderbouwde zienswijzen. Wat mij opvalt: er wordt nooit, maar dan ook nooit op gereageerd vanuit de partij. Zelfs ongenuanceerde scheldreacties worden niet verwijderd. Het is om je te bescheuren.

  2. guus langeraert schreef:

    Wat een STERKE tekst schreef Co !!! Klasse !!!

  3. Frits Jansen schreef:

    Geheugen dat is wat. Bij aanvang van z’n wethouderschap in Terneuzen was een van de eerste daden van de rode Machiavelli Co van Schaik luidop te vermelden dat het vorige college onder leiding van de doorgewinterde Barbé een financiële puinhoop had achtergelaten. Daarna werd een kundig jonge PvdA wethouder, door velen als een talent gezien er uit gebonjourd. Waarna niet zo heel lang daarna werd geklaagd over het gebrek aan jong talent. Er kwamen weer nieuwe verkiezingen en Co moest wel aanblijven er waren immers geen opvolgers. De Hr van Schaik heeft daarna een dermate grote druk uitgeoefend op onervaren en misschien ook wel incapabele college genoten dat er een verstikkende sfeer is ontstaan waarbij er vrijwel niets meer uit de handen kwam. Conny gebruikt in z’n stukjes hiervoor regelmatig de term ‘wethouder van stilstand en stagnatie’ als hij het b.v. over de wethouder van ruimtelijke ordening heeft. Inmiddels is er de laatste jaren een zeer aanzienlijk tekort op de begroting, (schulden stapelen zich op) ontstaan en zag, en ziet men zich genoodzaakt de ‘lasten’ voor de burger aanzienlijk te verhogen. Terneuzen staat in de top van lasten verzwaringen. Co heeft helaas ook vergeten dat er opvolging geregeld moet worden maar ja, geen talent he. Er valt Samson en consorten valt veel te verwijten maar de truc die Co nu uit z’n hoed tovert om de desastreuze electorale afgang te verklaren door de vinger te wijzen naar de partijtop is te doorzichtig. Ik trap er niet in er valt de PvdA in Terneuzen veel te verwijten, Co voorop. Een PvdA regent van het zuiverste water die weet wanneer hij moet vertrekken, maar wie gaat nu de scherven rapen, Top gemeentebelangen…dacht het niet. Ik vrees voor heel wat jaren stilstand en stagnatie, fikse lasten verhogingen en financieel zware jaren gezien de erfenis die de van Schaik en Co heeft achtergelaten.

Reacties zijn gesloten.