Besturen als sadomasochistisch rollenspel

Van Hulle (TOP) in typerende houding tijdens verkiezingsdebat voorbije maandDe lokale partijen hebben in den lande -zoals verwacht – aardig aan de electorale weg getimmerd. Ze zijn in aantal een stuk verderop geschoten. Nu is dat niet zo verwonderlijk, de kiezers zijn de Haagse bezuinigingsdrift meer dan zat, net zoals dat kabinet van oorspronkelijke politieke opponenten en dat heeft duidelijk zijn weerslag gekregen in de uitslagen her en der. Dat de PVV in slechts een paar gemeenten deelnam heeft de lokalo’s op veel plekken ook geen windeieren gelegd, want mensen die geporteerd zijn van de grote leider uit Venlo konden zonder ervoor uit te hoeven komen nu hun stem geven aan een lokalo die het gedachtengoed van haatzaaier Wilders omarmd heeft.

Het gevolg van het een en ander is dat de PvdA in Zeeland enorme klappen heeft opgelopen, de VVD fikse tikken, het CDA iets aan invloed heeft ingeboet, de SP in Vlissingen, in Sluis en op Schouwen een deel van het grote misgenoegen wist te verzilveren en elders de lokalo’s hun slag konden slaan. Op Noord-Beveland met een rancuneuze makelaar en zijn BEN, in Goes de Partij van Goes (de fragmentatiebom binnen de PvdA), op Schouwen met de eilandse Leefbaren, in Hulst met het totaal overbodige rancunepartijtje van Jan van Puyvelde (Hulst Anders) en in Terneuzen met een oppermachtige Terneuzense Onafhankelijke Partij, een lokale Partij voor Zeeland-afdeling en 55Terneuzen voor oud-Fortuijnist Cees Freeke.

De winst van de lokalo’s vertaald zich niet alleen in zetels in de raden, maar vast en zeker ook in de dagelijkse besturen der Zeeuwse gemeenten. En in een ding excelleren de lokale partijen niet zo goed; in besturen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen te vinden, hebben lokale bestuurders een staat van dienst waar figuren uit de landelijke verbanden nog een punt kunnen zuigen, maar in alle eerlijkheid goede lokale bestuurders zijn niet dik bezaaid.
Maar ja, het volk kiest die bestuurders – heil aan het duale systeem – niet, ja, ze kunnen gekozen zijn, maar dat hoeft niet. Ze kunnen op lijsten staan, maar dat moet niet, ze kunnen overal vandaan komen. En zelfs, al trekken ze een lijst prominent, dan nog wil het niet zeggen dat ze besturen kunnen. Een voorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen zo gevonden, Frank van Hulle, grote overwinnaar in deze stembusgang voor TOP/Gemeentebelangen. Ik noem ‘m al enige tijd wethouder van stagnatie en dat is-ie ook. Amper iets heeft deze bestuurder de voorbije vier (of naar gelang acht) jaar bevredigend naar de raad kunnen brengen. Alle projecten die hij in portefeuille kreeg, zijn verzand, vastgelopen of afgevoerd.
Dat is genoegzaam bekend in Terneuzen.
Maar ja, als de man het vuur niet aan schenen gelegd wordt, als alles gewoon mag doorkabbelen en als Van Hulle vanuit de raad niet even gegrilleerd wordt, ja, dan kan deze brave ziel rustig blijven roepen van “het is klip en klaar”, “we doen er alles aan” of “binnenkort pakken we dat op”. Alleen D66 en CDA hebben de voorbije periode een enkel keer aan de bel getrokken, maar het mocht niet baten, onder de beschermende vleugels van PvdA-grootheid Co van Schaik mochten de TOPpers Van Hulle en Broekhuijsen rustig aan blijven modderen.
Voor TOP-wethouders is dan overigens niet nieuw. Voor de herindeling stond de TOP-wethouder Jo Baert (een vriendelijke autoverkoper, die auto’s kon besturen, maar zeker geen gemeente) vier jaar lang onder curatele van burgemeester Ron Barbé, die hem als een schade volgde en probeerde te voorkomen dat Baert waar die dan ook kwam namens de gemeente beloftes zou doen die niet na zouden kunnen worden gekomen of uitspraken, die de gemeente schade zouden kunnen opleveren. Vraag Barbé nog eens naar die periode en je ziet zijn bloeddruk stijgen.
Van Schaik deed het jaren zonder zich druk te maken. Bestuurlijk was TOP een aanhangwagen van de PvdA, dat kwam prima uit.

Alleen nu Van Schaik de PvdA heeft achtergelaten blijkt de zwakte van de Terneuzense PvdA. Het is het verhaal van de grote eik. In de schaduw ervan groeien geen jonge loten, maar blijven enkel eikels liggen. En ja, waar een landelijke partij het nalaat om afdelingsgewijs de aanwas te laten groeien heeft een lokale partij een grote mate van flexibiliteit om dat wel te organiseren. Die gaan niet op zoek naar nieuwe leden, mensen met een bepaalde ideologie en achtergrond, ben je mal. Die zoeken mensen met connecties, mensen met een grote familie, met een echte streeknaam, die hoeven geen godsdienstige types te vinden, nee, liever mensen waarop verenigingen leunen, kantinetijgers, de langs de lijners van de plaatselijke vv of figuren die al jaren in dorps-of wijkraden zitten. als het over TOP gaat heb ik het wel eens gehad over de Machiavelli van Zaamslag, Jos Verdurmen en man, die weliswaar kennis ontbeert maar behept is met kunde om eerdergenoemde mensen te werven. Dat doet-ie al jaren en daarom wint TOP deze verkiezing. Omdat ze -als partij- in de haarvaten van de lokale samenleving zitten.

Enfin, de lokalo’s hebben hun slag geslagen.
Of Zeeland daar goed mee is moeten we maar afwachten.
In de ene gemeente zal het beter uitpakken dan in de andere.
In Terneuzen voorzie ik problemen, daar zijn de machtverhoudingen met een oppermachtig TOP en een volledig versnipperde raad volledig verstoord.
Als ik daar burgemeester op leeftijd zou zijn, dan hield ik het echt voor gezien.
Of je zou – net als Barbé destijds – genoegen moeten willen beleven aan een jarenlang sadomasochistisch rollenspel.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

9 reacties op Besturen als sadomasochistisch rollenspel

 1. Karel Martinet schreef:

  Terwijl die lokalen fysiek “in de haarvaten zitten” zijn “wij van de echte partijen” bezig om elkaar digitaal stemmen af te vangen via Facebook en Twitter. Daar doen die lokale mannen (of vrouwen) op een enkele uitzondering na nauwelijks of niets aan, die hebben wel “iets beters” te doen, of ze vinden het onzin. Die kijken ook niet veel naar jouw blog, waarin je regelmatig de spijker op de kop slaat, omdat ze wel weten uit welke hoek de wind waait. (De verkeerde hoek, uiteraard.)
  Voor een superuitslag laat je de digitale media beter links liggen. Is idd zonde van de tijd. Pennen uitdelen, pinten weggeven en belastingformulieren invullen is nog steeds effectiever. Echt vrolijk wordt ik daar niet van, maar het is wel zo.

  • van Gremberghe schreef:

   Ik ken kandidaten en afdelingen van landelijke partijen die digitale middelen – naast de traditionele – wel degelijk op een effectieve manier hebben ingezet. Dat zo’n jonge jongen als Jos van Ginneken in Terneuzen zijn plaats in de raad verdiend heeft op die manier is jou wellicht ontgaan. Hij was continue aanwezig op het internet en op straat. (om een indruk te geven, hij heeft nu een kleine honderd felicitaties binnen op FB en meer dan 1500 mensen hebben op FB het bericht van zijn uitverkiezing gelezen!) Zouden er denk jij meer dan 1500 mensen in Hulst het huis aan huis door CDA verspreide flyertje hebben gelezen? Denk van niet.
   Dat sommige lokale partijen zo goed gescoord hebben is vooral te danken aan hun wijze van opereren. Bij landelijke partijen denken ze vaak nog dat een kopstuk naar de gemeenten halen effect heeft. Dat heeft het ook, maar vooral negatief, zeker als je een kabinet hebt als het huidige of het vorige.

 2. Lange Heeren schreef:

  Sorry hoor, maar kunt u ook maar een lokalo uit, ik noem maar een regio, Zeeuws Vlaanderen noemen die, zoals u het hierboven verwoordt, ” het gedachtengoed van Wilders omarmd” heeft?
  Bovendien vind ik uw suggestie dat stemmers op lokale partijen vooral Wilders-aanhangers zouden zijn, werkelijk ver beneden uw niveau en onderbouwt u ook niet met feiten.

  • Michiel Groeneveld schreef:

   Heeft u dan misschien een plausibele verklaring voor de hoge PVV scores in Zeeuws Vlaanderen bij landelijke verkiezingen, terwijl bij lokale verkiezingen juist de lokale partijen hier hoog scoren? Het zal u bovendien vast opgevallen zijn dat gedachtengoed formuleren sowieso geen sterk punt is bij lokale politici alhier, dus daar kun je weinig uit opmaken. Ik ben benieuwd op welk niveau uw antwoord zal zijn.

  • van Gremberghe schreef:

   Ruud Muste uit Hulst, Babijn en zijn aanhang die verschillende keren PVV’ers hebben uitgenodigd in hun strijd tegen het wassende water, Cees Freeke uit Terneuzen die in 2009 de grote geblondeerde leider bij bezoek aan Terneuzen stond op te wachten, omdat hij hem wel van dienst wilde zijn en er zijn er meer. Voorts is de stemmenstroom richting lokalo’s makkelijk te duiden. Bij landelijke verkiezingen haalde de PVV in Hulst en Terneuzen respectievelijk ruim 2000 en 3000 stemmen. Dat is het potentieel dat ook bij lokale verkiezingen -en dat blijkt zeer duidelijk uit de uitslagen – niet op landelijke partijen heeft gestemd, maar grotendeels lokaal.

   • Lange Heeren schreef:

    Bedankt voor uw reactie. Makkelijke verklaringen voor verkiezingsuitslagen zijn er denk ik niet. Ik zie overigens uit naar een uitgewerkt ‘stukje’ over de vermeende omarming door lokalo’s van het gedachtengoed van Wilders.
    Voor de duidelijkheid, ik moet niets van Wilders hebben.

    • Michiel Groeneveld schreef:

     U vindt het, met deze toelichting, niet makkelijk om uw stellingname overeind te houden.

 3. Lange Heeren schreef:

  U moest maar eens de politiek ingaan?

Reacties zijn gesloten.