Besturen als sadomasochistisch rollenspel

Van Hulle (TOP) in typerende houding tijdens verkiezingsdebat voorbije maandDe lokale partijen hebben in den lande -zoals verwacht – aardig aan de electorale weg getimmerd. Ze zijn in aantal een stuk verderop geschoten. Nu is dat niet zo verwonderlijk, de kiezers zijn de Haagse bezuinigingsdrift meer dan zat, net zoals dat kabinet van oorspronkelijke politieke opponenten en dat heeft duidelijk zijn weerslag gekregen in de uitslagen her en der. Dat de PVV in slechts een paar gemeenten deelnam heeft de lokalo’s op veel plekken ook geen windeieren gelegd, want mensen die geporteerd zijn van de grote leider uit Venlo konden zonder ervoor uit te hoeven komen nu hun stem geven aan een lokalo die het gedachtengoed van haatzaaier Wilders omarmd heeft.

Het gevolg van het een en ander is dat de PvdA in Zeeland enorme klappen heeft opgelopen, de VVD fikse tikken, het CDA iets aan invloed heeft ingeboet, de SP in Vlissingen, in Sluis en op Schouwen een deel van het grote misgenoegen wist te verzilveren en elders de lokalo’s hun slag konden slaan. Op Noord-Beveland met een rancuneuze makelaar en zijn BEN, in Goes de Partij van Goes (de fragmentatiebom binnen de PvdA), op Schouwen met de eilandse Leefbaren, in Hulst met het totaal overbodige rancunepartijtje van Jan van Puyvelde (Hulst Anders) en in Terneuzen met een oppermachtige Terneuzense Onafhankelijke Partij, een lokale Partij voor Zeeland-afdeling en 55Terneuzen voor oud-Fortuijnist Cees Freeke.

De winst van de lokalo’s vertaald zich niet alleen in zetels in de raden, maar vast en zeker ook in de dagelijkse besturen der Zeeuwse gemeenten. En in een ding excelleren de lokale partijen niet zo goed; in besturen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen te vinden, hebben lokale bestuurders een staat van dienst waar figuren uit de landelijke verbanden nog een punt kunnen zuigen, maar in alle eerlijkheid goede lokale bestuurders zijn niet dik bezaaid.
Maar ja, het volk kiest die bestuurders – heil aan het duale systeem – niet, ja, ze kunnen gekozen zijn, maar dat hoeft niet. Ze kunnen op lijsten staan, maar dat moet niet, ze kunnen overal vandaan komen. En zelfs, al trekken ze een lijst prominent, dan nog wil het niet zeggen dat ze besturen kunnen. Een voorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen zo gevonden, Frank van Hulle, grote overwinnaar in deze stembusgang voor TOP/Gemeentebelangen. Ik noem ‘m al enige tijd wethouder van stagnatie en dat is-ie ook. Amper iets heeft deze bestuurder de voorbije vier (of naar gelang acht) jaar bevredigend naar de raad kunnen brengen. Alle projecten die hij in portefeuille kreeg, zijn verzand, vastgelopen of afgevoerd.
Dat is genoegzaam bekend in Terneuzen.
Maar ja, als de man het vuur niet aan schenen gelegd wordt, als alles gewoon mag doorkabbelen en als Van Hulle vanuit de raad niet even gegrilleerd wordt, ja, dan kan deze brave ziel rustig blijven roepen van “het is klip en klaar”, “we doen er alles aan” of “binnenkort pakken we dat op”. Alleen D66 en CDA hebben de voorbije periode een enkel keer aan de bel getrokken, maar het mocht niet baten, onder de beschermende vleugels van PvdA-grootheid Co van Schaik mochten de TOPpers Van Hulle en Broekhuijsen rustig aan blijven modderen.
Voor TOP-wethouders is dan overigens niet nieuw. Voor de herindeling stond de TOP-wethouder Jo Baert (een vriendelijke autoverkoper, die auto’s kon besturen, maar zeker geen gemeente) vier jaar lang onder curatele van burgemeester Ron Barbé, die hem als een schade volgde en probeerde te voorkomen dat Baert waar die dan ook kwam namens de gemeente beloftes zou doen die niet na zouden kunnen worden gekomen of uitspraken, die de gemeente schade zouden kunnen opleveren. Vraag Barbé nog eens naar die periode en je ziet zijn bloeddruk stijgen.
Van Schaik deed het jaren zonder zich druk te maken. Bestuurlijk was TOP een aanhangwagen van de PvdA, dat kwam prima uit.

Alleen nu Van Schaik de PvdA heeft achtergelaten blijkt de zwakte van de Terneuzense PvdA. Het is het verhaal van de grote eik. In de schaduw ervan groeien geen jonge loten, maar blijven enkel eikels liggen. En ja, waar een landelijke partij het nalaat om afdelingsgewijs de aanwas te laten groeien heeft een lokale partij een grote mate van flexibiliteit om dat wel te organiseren. Die gaan niet op zoek naar nieuwe leden, mensen met een bepaalde ideologie en achtergrond, ben je mal. Die zoeken mensen met connecties, mensen met een grote familie, met een echte streeknaam, die hoeven geen godsdienstige types te vinden, nee, liever mensen waarop verenigingen leunen, kantinetijgers, de langs de lijners van de plaatselijke vv of figuren die al jaren in dorps-of wijkraden zitten. als het over TOP gaat heb ik het wel eens gehad over de Machiavelli van Zaamslag, Jos Verdurmen en man, die weliswaar kennis ontbeert maar behept is met kunde om eerdergenoemde mensen te werven. Dat doet-ie al jaren en daarom wint TOP deze verkiezing. Omdat ze -als partij- in de haarvaten van de lokale samenleving zitten.

Enfin, de lokalo’s hebben hun slag geslagen.
Of Zeeland daar goed mee is moeten we maar afwachten.
In de ene gemeente zal het beter uitpakken dan in de andere.
In Terneuzen voorzie ik problemen, daar zijn de machtverhoudingen met een oppermachtig TOP en een volledig versnipperde raad volledig verstoord.
Als ik daar burgemeester op leeftijd zou zijn, dan hield ik het echt voor gezien.
Of je zou – net als Barbé destijds – genoegen moeten willen beleven aan een jarenlang sadomasochistisch rollenspel.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

9 reacties op Besturen als sadomasochistisch rollenspel

Reacties zijn gesloten.