Het failliet van Zeeland!

UnknownAls op 22 februari de PZC Zeeuwse provinciebestuurders opneemt in de lijst der machtige Zeeuwen, dan kan op voorhand gesteld worden dat dat onderzoek niet deugt. Dit provinciebestuur is niet machtig, invloedrijk of wat dan ook. Het is onmachtig, inspiratieloos en arm in de brede zin des woords. In deze kolommen heb ik al vaker geschreven over die onmacht, die rol in de marge, het domme DNA-denken en meer van zulks. Als een roepende in de woestijn voelde ik me soms. Maar vandaag, door een zinnetje, me aangereikt door vriend Flip, voel ik me gesetrkt in mijn opinie. Dat ene zinnetje is wat mij betreft voldoende, feitelijk de doodsteek voor deze provincie.Het luidt: Zeeland: Moet zelf lenen

ANP en RTL-Z meldden vandaag dat minister Dijsselbloem van financiën niet echt blij is met het hedendaagse bankiersgedrag van sommige Nederlandse provincies. Steeds meer provincies lenen geld uit aan andere gemeenten en provincies in plaats van aan de Staat en dat vindt de bewindsman niet fijn. Sinds dit jaar moeten gemeenten, provincies en waterschappen schatkistbankieren, dat betekent dat ze hun vermogen verplicht bij de Staat moeten onderbrengen. Het ministerie van Financiën rekent erop dat er op termijn 17 tot 20 miljard euro extra in de schatkist komt. Alleen de provincies zijn zelf al aan het bankieren geslagen en drie provincies hebben bijna een half miljard euro uitgeleend aan andere overheden, vooral gemeenten. Nog eens vier provincies hebben plannen onderling geld uit te lenen. Groningen, Limburg en Friesland lopen in dit nieuwe bankspel voorop. Het is buitengewoon interessant om te weten hoe de provincies er financieel voorstaan en hoe sterk ze staan in dat spel om de harde pecunia. Bijgevoegd staatje zegt veel.

1. Uitlenen andere overheden
2. In schatkist
3. Elders

Groningen
Leent al uit
194 miljoen
723 miljoen
 
Friesland
Leent al uit
15 miljoen
350 miljoen
750 miljoen

Drenthe
Alleen schatkistbankieren
227 miljoen
54 miljoen

Overijssel
Alleen schatkistbankieren
145 miljoen
1,3 miljard

Gelderland
Van plan om uit te lenen
1,4 miljard
3 miljard

Noord-Holland
Alleen schatkistbankieren
700 miljoen
 
Zuid-Holland
Alleen schatkistbankieren
192 miljoen
 
Flevoland
Van plan om uit te lenen
130 miljoen
 
Utrecht
Van plan om uit te lenen
225 miljoen
172 miljoen

Noord-Brabant
Van plan om uit te lenen
657 miljoen
2,8 miljard

Limburg
Leent al uit
283 miljoen
90 miljoen
1,23 miljard

Zeeland
Moet zelf lenen

Totaal
 
492 miljoen
4,6 miljard
9,4 miljard

De provincies -uitgezonderd Zeeland – hebben dus miljarden in kas of uitstaan. 492 miljoen hebben ze uitgeleend en Zeeland moet zelf lenen.
Moet zelf lenen.
Als de Zeeuwse lobby in februari naar Den Haag reist hebben ze nu echt iets om hun beklag over te doen. En en passant wil ik toch wel ’s weten of die IceSavemiljoenen van Toine Poppelaars eindelijk terug zijn gekomen.

.
 

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.