Beter breedbandnetwerk vergt Haagse actie

glasvezelpopDe voorbije vier jaar heb ik me samen met een aantal andere mensen onder de noemer van Zeeland Ontwaak ingezet voor een beter breedbandnetwerk in Zeeland. In eerste instantie – voor de verkiezingen voor de Staten in 2011 – konden we rekenen op brede steun voor ons streven, maar dat was van korte duur. Alleen het CDA (provinciaal en in Terneuzen) bleef ons pleidooi onverminderd steunen. Met Delta werd er gepraat, een project op het Kanaleiland Sluiskil uitgevoerd, maar daar bleef het bij. Delta neuzelde nog wat na met Impuls, maar daar bleef het bij. En de provincie als initiator Ach, die liet onderzoeker John Delnoy onder Impulsvlag een onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van een beter netwerk, maar had het geld wat hieraan besteed werd (ruim 60 mille) beter in de grond kunnen steken. Binnenkort levert het Hilversumse onderzoeksbureau Stratix de provincie Zeeland een aantal handreikingen voor het opstellen van een digitale agenda voor Zeeland. Mooi. Hopelijk is het Stratixwerk de basis om op verder te bouwen.

En weer zullen er dan stemmen opgaan dat Zeelandnet goed is, de beste provider in den lande is en prima internetpakketten aanbiedt. Nou, mooi dan, maar daar gaat het de facto niet om. Het optimaliseren van het breedbandnetwerk in Zeeland mag en kan zich niet beperken tot het upgraden van het coaxstelsel en dat weten ze bij Delta ook wel. Alleen waar in andere provincie bakken vol geld wachten om in de gemeenschap gestopt te worden, ontbreekt in Zeeland dat geld.
En juist door het ontbreken van die middelen driegen we als provincie mijlenver achter te geraken. Het is dan ook mooi dat een zeer geleerde man uit Groningen, hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker, landelijk aan de bel trekt. Provinciale initiatieven om buitengebieden van snel internet te voorzien zijn mooi, maar niet afdoende om het platteland leefbaar te houden, stelt professor Strijker in Binnenlands Bestuur. Er is Haagse actie nodig, zo meldt BB.

De provincie Overijssel heeft ingestemd met een voorstel om snel internet uit te rollen in de buitengebieden. In eerste instantie laat men dat over aan marktpartijen, maar mochten die er niet uitkomen, dan komt er een ‘koepelorganisatie’ voor aanleg, exploitatie en beheer van de voorzieningen, los van de provincie, die 56 miljoen euro beschikbaar heeft.
Dirk Strijker juicht dit soort initiatieven toe, maar vindt ze niet genoeg. “Er zijn allerlei initiatieven, met name in Friesland en Gelderland waar geld beschikbaar is, maar daardoor ontstaat een lappendeken van plekken waar toevallig en willekeurig al of niet snel internet wordt aangelegd. Er is nationale sturing nodig.”

Leefbaarheid in geding
Het ontbreken van goede internetaansluitingen op het platteland en in kleine kernen (naar schatting een kwart miljoen adressen) is een nijpender probleem dan gedacht, stelt Strijker. “We moeten op vrij korte termijn snel internet in die buitengebieden hebben. Het kan met het wegvallen van allerlei voorzieningen op het platteland júist een alternatief bieden.” Strijker ziet behoefte bij boeren (die bijvoorbeeld steeds vaker geavanceerde melkrobots op afstand moeten aansturen), de zorg (waar het beroep op ‘e-health’ alleen maar zal groeien), het onderwijs en de ‘data-intensieve’ burger. Voorkomen moet worden dat die naar de steden trekken waar wél fatsoenlijk internet is. De leefbaarheid van de buitengebieden is daarmee volgens hem op korte termijn in het geding.

‘Nieuwe techniek’
Ondertussen heeft het probleem van het ontbreken van goed internet geen echte eigenaar en wordt het nogal eens vooruit geschoven. “Eén van de argumenten om het vooruit te schuiven is dat er ‘nieuwe techniek’ komt die kabels overbodig zou maken. Maar die nieuwe techniek wordt steevast in stedelijke gebieden uitgerold. Er zijn nog steeds plekken waar je niet eens fatsoenlijk kunt béllen of waar geen coax in de grond ligt.”

Haags probleem
Hoe het precies moet, weet Strijker niet, maar ‘Den Haag’ moet wel actie ondernemen om niet-willekeurig en landelijk de witte plekken in te vullen. “Het zou kunnen met wet- en regelgeving, met extra geld of het afromen van geld elders, maar er moet echt wat gebeuren.”

Wellicht kan de Zeeuwse lobby, die half februari optrekt naar Den Haag, dit verhaal uit Binnenlands Bestuur eens goed lezen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

10 reacties op Beter breedbandnetwerk vergt Haagse actie

 1. Flip Feij schreef:

  De voorsprong die Zeeland had toen Jeroen Bakker ZeelandNet nog runde verkeerde in een achterstand na overname door Delta, die de aandeelhouders jaarlijks tevredenheidsgarantie gaf. Hadden misschien wat muntjes besteed kunnen worden aan “Overal in Zeeland on-line” ipv “Ieder dorp zijn eigen DNA”.

 2. van Gremberghe schreef:

  Strijker denkt aan morgen, de Zeeuwen teveel aan vandaag. Het is hier echt zo van: “Oh, Zeelandnet is best goed. Ik heb een prima internetverbinding hoor, da glasvezelgedoe is echt niet nodig denk ik…”
  En die denktrant vind je ook terug op de Abdij, in raden en bij standsorganisaties, al dan niet met een eigen DNA…

 3. De VVD komt in je artikel niet goed uit de verf, Conny. Dat is jammer, want ik heb het vorige week bij Stef Blok breedband voor het ontvolkende Zeeuws Vlaanderen ook nog een keer aan de orde gesteld. Het probleem is inderdaad de provincie. Zowel CDA als VVD daar schrikken er voor terug om de uiterste consequentie voor de aanleg van breedband te aanvaarden: de verkoop van de internet aansluitingen door Delta aan een partij die integraal fiber-to-home garandeert. Ik snap je opmerking dat het provinciale CDA breedband onverminderd bepleit heeft dan ook helemaal niet. Campagneopdrachtje gehad?

  • van Gremberghe schreef:

   Van VVD- zijde hebben wij tot op heden weinig steun mogen ontvangen in GS en de Staten. Wijlen Sjoerd Heijning dacht – onkundig op digitaal vlak – wifi te moeten verpatsen aan VVV ( Carla?) en Delta, met alle gevolgen ( minihotspots in Zeeland) van dien en trok daar ook nog s de provinciale portemonnee voor. CDA liet in de staten ( de Milliano ) een consistent verhaal horen en Jaap Bos en ik zaten diverse malen aan dezelfde zijde van de tafel. In de abdij en bij Delta. Van liberale kant niets aan support.
   En zeker, we hebben verschillende opdrachtjes gehad, maar ook dit keer, niet uit liberale hoek.

   • Michiel Groeneveld schreef:

    Het vermogen van Delta om te investeren in breedbandinfrastructuur is al meerdere jaren niet bestaand, wist Jaap Bos en weten ook Patricia de Milliano en Kees van Beveren. Dat betekent dat als je toch wat wil met breedband, dat je naar andere aanbieders moet kijken. Het consistente in het CDA verhaal is dat ze dàt in ieder geval niet doen. En dan resteert voor het breedbandproject slechts gratuite electorale lippendienst, hetgeen overigens interessante opdrachten kan opleveren 😉

    • van Gremberghe schreef:

     De kift druipt van deze reactie. Jammer.
     Andere aanbieders opereren ook in deze contreien. ZSP, Zorgsaam ea hebben daar contracten bij.
     Delta investeert wel in breedband, maar ziet (vooralsnog) niets in de witte vlekken (en daar gaat het om!) en FttH (huisaansluitingen). De meeste wijkcentrales in Zeeland hangen inmiddels wel al aan een glasvezelkabel.

 4. John de Jonge schreef:

  Dag Conny,

  In landelijke consumentenonderzoeken geven Zeeuwen vaak relatief hoge rapportcijfers. Het feit dat een voornamelijk Zeeuws opererende provider hoog scoort, zegt mij daarom niet zoveel over de objectieve kwaliteit.

  Tijdens onze recente reizen dwars door Europa e.o., hebben we de verschillen in infrastructuur aan den lijve ondervonden. In het diepe zuiden lagen de autowegen er meestal onberispelijk bij. De karrensporen waren gereserveerd voor het digitale verkeer.

  In het oosten waren de gravelwegen beter berijdbaar dan alles wat ooit eenmalig in de Sovjettijd geasfalteerd is en daarna op zijn beloop is gelaten. Snelwegen zijn vaak nog een rariteit. De digitale snelweg daarentegen heeft al vaak de meest afgelegen dorpen bereikt. De prioriteiten worden duidelijk anders gelegd, in beide situaties met dank aan Europa.

  Het is vreemd dat wij wel een minister hebben die zich sterk verantwoordelijk voelt voor de verhoging van de maximumsnelheid op het wegennet, maar dat digitale snelheid en veiligheid vooral door Europa wordt beheerd.

  Jaap Bos zag met jou de noodzaak van een goede aanpak. Zijn steun moet je inmiddels jammer genoeg ontberen maar ik hoop dat jij de politieke firewalls blijft bestoken met je terechte oproep voor een Zeeuwse/Haagse aanpak.

 5. Arno Rootsaert schreef:

  In 2006 werd dmv project Acute Zorg Zeeland reeds de pijnlijke tekortkoming aangetoond van de in Zeeland ontbrekende en slecht functionerende digitale connectiviteit, vandaag de dag is het in Zeeland nog niet veel beter.

  We weten dat het bestuurlijk digibetisme overheerst in Zeeland, praten en rapporten laten maken en nog eens praten.
  Waar een wil is is een weg, de buidel een klein beetje opentrekken om een project uit te voeren en daarmee inzicht te verwerven is al snel veel te spannend.
  Bang om keuzes te moeten maken, ze weten het gewoon niet, ze hebben inderdaad hulp nodig. Maar van wie, Den Haag? ik zeg: Laat maar komen! Alles beter dan niets.

  We hebben het inmiddels niet meer over leefbaarheid maar over inzet van ICT om dingen anders te doen, anders organiseren, meer bereiken met minder kosten, levens van mensen daadwerkelijk redden met behulp van slimme technologieën da’s allemaal mooi maar je moet wel verbinding hebben anders klinkt het mooi allemaal maar is het verloren moeite.

  De Zeeuwse lobby mag in Den Haag gewoon gaan roepen dat ze het in Zeeland niet weten maar wel degelijk goede digitale snelwegen willen. Dat is misschien al een aardig begin.
  Tip: Haal de component economie eruit en je krijgt andere inzichten om de noodzakelijke digitale infrastructurele ontwikkelen in gang te brengen. Aan de slag!

Reacties zijn gesloten.