De almacht der gestaalde kaders: SP Terneuzen

UnknownDe almachtige partijleiding van de Socialistische Partij heeft besloten dat de afdeling Terneuzen van de SP de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart niet mag meedingen naar de gunst van de kiezers in Terneuzen.
Het partijbestuur – nog altijd die Jan Marijnissen eigenlijk – vindt dat de SP’ers in Terneuzen te weinig op straat te zien zijn geweest en onvoldoende nieuwe (actieve) leden hebben aangebracht. Voldoende aanleiding om de SP in grootstad Terneuzen niet aan te melden als geregistreerde partij.

Een fikse streep door de rekening van de mannen en vrouwen van Fons van Limpt, die juist in september besloten hadden om toch weer een gooi naar de zetels te doen. De lokale socialisten hebben na het schrijven van de gestaalde kaders dan ook maar besloten om gezamenlijk het beeldje erbij neer te gooien. Het afdelingsbestuur is opgestapt.
Begrip vanuit het partijbestuur voor de lokale situatie – veel ziekten en een niet al te brede basis – kon niet worden opgebracht, dus Terneuzen moet het dan maar doen zonder die echte rooien.
In Sluis daarentegen is – ook al is de basis daar ook niet al te breed – besloten om toch een afdeling op te richten en mee te dingen naar de electorale voorkeur in maart 2014. Partijbestuur had daar wel vertrouwen in. Nou, zullen zien of dat terecht is geweest.

Het verdwijnen van de SP op de Terneuzense kieslijst komt de lokale PvdA aldaar wel gelegen. Met het opstappen van wethouder Co van Schaik en een trits van oudgedienden werd in sociaal-democratische kringen in Terneuzen gevreesd voor een electorale afstraffing. De landelijke impopulariteit van de PvdA zou daar de basis voor zijn, het ontbreken van aansprekende kopstukken en genoemde oudgedienden zou die vrees alleen nog maar versterken. Dan hebben we het nog niet eens over het gevoerde beleid, dat ook niet bij iedereen op goedkeuring kan rekenen. Terneuzen heeft zijn belastingtarieven zien pieken als nooit tevoren. Maart 2014 belooft een interessante stembusgang te worden, maar zonder de SP.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De almacht der gestaalde kaders: SP Terneuzen

 1. Peter schreef:

  Als de PvdA geen neoliberale, op baantjes jagende verzameling fossielen was geweest zou de SP nooit een kans hebben gekregen. Denk je dat het in de PvdA menselijker toe gaat dan in de SP?

  Als bij de komende verkiezingen geen aansprekende partijen meedoen of wanneer verstandige partijen geen kans maken, wat zijn dan de opties? Thuis blijven? Of op de minst kwade partij stemmen?

 2. Op het gevoerde beleid, de gemeentelijke schuldenstijging en de piek in de belastingtarieven ligt een trek richting TOP/GB net zo min voor de hand. Maart 2014 zou daarom wel eens kunnen leiden tot géén gang naar de stembus. Interessant is dan hooguit bij welke kiezers de desinteresse het hardste toeslaat.

  • John schreef:

   Bijzonder interessant wat dan de uitslag moge zijn, het lijkt mij dat ieder zichzelf respecterende kiezer zijn plicht vervuld , om nog een grotere desillusie te voorkomen.

Reacties zijn gesloten.