Onder de noemer: weggegooid geld

WaterTax-1-200x300Bij het opschonen mijner kast passeert een stuk uit 2007 van de gemeente Terneuzen. Een commissieverslag waarin een inmiddels gewezen wethouder bericht dat de gemeente Terneuzen 10.000 vierkante meter grond in de Koegorspolder aankoopt voor de totstandkoming van het BioBase educatie-en voorlichtingscentrum, het toekomstige duurzaamheidscentrum van Zeeuws-Vlaanderen. Totale kosten 700.000 euro en ze vallen – zo meldt de wethouder – niet onder de Europese subsidie voor het project. Ja, denk ik dan, weer eentje onder de noemer “weggegooid geld”.

Maar ja, niet zeuren, dat heb je al genoeg gedaan over dat prachtige project dat door al onze overheden – en dus wijzelf – zo prat gesteund wordt met bergen geld dat nimmer renderen zal.

Gelukkig dat Yara dat biobase verhaal zo mooi steunt of eigenlijk ook weer niet, want Yara zit al lang niet meer in WarmCo, de gas, CO2 en warm waterleverancier aan het kassenproject in de Kanaalzone. Nee, dat is waar. Zeeland Seaports draagt daarin sinds een jaar of wat alle kosten (1,3 miljoen euro op jaarbasis laatst). Yara wordt alleen elke keer genoemd om het project wat cachet, wat body te geven.
Ik ben benieuwd hoelang dat blijft duren. Zeker nu Yara als steen en been begint te klagen over de watertax. Yara moet op jaarbasis straks een en een kwart miljoen euro aan belasting extra gaan betalen op het watergebruik. Het bedrijf verwijt het kabinet Rutte 2 nu de industrie als melkkoe te gebruiken. Daar zit wat in, maar volgens mij beziet dit kabinet iedereen als melkkoe, maar goed.
Punt is dat als proceswater zo duur wordt voor dat bedrijf, dan zal het zeker ook in de verdere toekomst niet om niet doorgesluisd worden naar de telers in de polders. Die kosten zullen – let maar eens op – op conto van WarmCo, dus in feite ZSP- komen. En daar zit je dan met die langlopende contracten.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in ECHO ; Geluiden van toen met tekst van nu., GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.